Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 08:57.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 23 tra 2010 22:26 
Forumaš

Evo, i mene. Riješila i mpp...to je to. Za pomoć svima potrebitima, prilažem svoju skriptu po kojoj sam ja učila i prošla. Tu su sva pitanja koja sam mogla skupiti. Nadam se da će pomoći.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 tra 2010 07:12 
Forumaš

vucica je napisao/la:
Cestitam Jade...čini se jako dobra skripta...samo po njoj ucila??

Da, tu skriptu sam si napravila jer mi je bilo teško tražiti odgovore po knjigama, pa tako učiti, nego sam sve izvadila na jedno mjesto. Samo sam po njoj učila. I bilo je dovoljno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 tra 2010 19:08 
Početnik

neizmjerno se zahvaljujem jade i big joe-u sto su podijelili svoje skripte sa nama i olakšali nam ovaj pakao.tek sada kada sam dobila motivaciju učiti jer dok sam ovako letjela sa knjige na knjigu i tražila odgovore na pitanja doživljavala sam slom živaca.ovako je sve na jednom mjestu.zaista mislim da ako su kolege prošli na skripti moći će i još mnogi od nas nadam se. al naravno to sad trba naučito od a-ž onako glatko.sada mi se čini da to mogu.naime sva pitanja sa pismenih kaja se vrte posljednje 2 godine obuhvaćaju zapravo sve tako da mi je logično da se prolazi na pitanja i to je definitivno najkraći put do 2-ojke.ako ne na prvom roku na drugom ili trećem će nas pogoditi pitanja,a u tome je bit i kada se uči iz knjiga,a isto tako i iz skripti.od ponedjeljka startam čim isprintam skriptice.pročitala sam ja već bosnića i sajka ali od toga ljudi moji nema koristi.dakle predlažem iz svog iskustva da je čitanje,naglašavam samo čitanje uzaludno,treba odmah počet bubat napamet i ponavlati stalno i valjda će mi se isplatiti.nadam se da je moj ako ne 23.6.onda 7.7.hvala još jednom puno svima na nsebičnosti!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 tra 2010 19:36 
Početnik

jeli učite po sajkovoj staroj knjizi ili po novom izdanju? mislim da su svi do sada po staroj učili ali u literaturi je profesorica navela novo izdanje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 tra 2010 19:37 
Aktivan

Čitam postove i vidim da su iskustva baš individualna... Pa ću podijeliti svoje.
Ja sam jedna od onih koji su dugo pripremali ovaj ispit. Skoro tri mjeseca, samo napominjem da sam učila maksimalno 4 sata dnevno jer mi loša koncentracija nije dozvoljavala više. I učila sam sve, Bosnića, Sajka, zakone, konvencije, po pitanjima, po skriptama...užas!
Vjerujem da se ispit može pripremiti učeći samo po pitanjima, ali kod mene to ne pali ako barem približno ne kužim o čemu je riječ...tako da je meni dobro došlo što sam čitala knjige. Na kraju sam se fokusirala na ispitna pitanja i doslovce se sve ponovilo. Ni na pismenom ni usmenom nije bilo nekih "novih" pitanja.
Pitanja sa usmenog: renvoi, prethodno pitanje, mjerodavno pravo za pripadnost pravne osobe i zajedničku havariju, nadležnost kod davanja dozvole za stupanje u brak, rad stranaca, siromaško pravo, kada će se po Uredbi odbiti priznanje odluke druge države članice.

Eto, položila sam...to mi je bio zadnji.

I želim zahvaliti svim dobrim ljudima na ovom forumu, bez nasciturusa bi bilo sve puno, puno teže!
Hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2010 19:30 
Početnik

Moja pitanja s usmenog: aktorska kaucija- sve oko toga, redovno boravište, sklapanje ugovora po rimskoj konvenciji - načini sklapanja, mjerodavno pravo za usvajanje, mjerodavno pravo za uvjete sklapanja braka, zajednička havarija brodova, arbitabilnost, kad će se priznanje stranog pravorjeka odbiti po Zakonu o arbitaži ..i još jedno ne sjećem se koje. Inače, slažem se sa svima koji su napisali da je profesorica jako ugodna na ispitu, odbacite svaki strah kad izlazite na ispit jer ćete se sami pokopati. Ovo mi je bio prvi izlazak i učila sam manje od mjesec dana, najprije bosnića, pa sve ostalo. Vidim da su kolege stavile skriptu po pitanjima na forum i to je svakako korisno i dobro za prolazit po ispinim pitanjima. Bila bi sretna da je postojala prije mjesec dana kad sam se sluđivala sa NY konvencijom i Sajkom, ali dobro. Ovo mi je bio zadnji ispit, zato sretno svima koji polažu na ljetnom roku a ja ću početi s diplomskim !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 tra 2010 19:18 
Aktivan

Evo da se i ja javim. :cerek: Toliko su me prepali tim ispitom, a na kraju sam dobila 4! Prvi put izašla i učila otprilike mjesec dana, 4-5 sati dnevno. Jednostavno mi je predmet legao. Učila sam Sajka, Bosnića, Konvencije, Uredbu, PZ, ZA, ZS, ZOSZP, Zmj, i neke članke iz drugih zakona. Uglavnom, samo se uhvatiti knjige i sve će biti u redu. :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 svi 2010 12:02 
Aktivan

Zna li tko: 1. Pravo mjerodavno za dužnost roditelja da školuju djecu? (Jel to pravo države čiji su državljani ili?!) 2. BU1 - Tko i na temelju čijeg zahtjeva ju tumači (taj dio znam) ali ne znam ovo -> Kako se zove taj postupak tumačenja? 3. Favor negotii - što je, kako se primjenjuje, na što utječe i kako se to postiže? Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 svi 2010 15:06 
Forumaš

vucica je napisao/la:
Zna li tko: 1. Pravo mjerodavno za dužnost roditelja da školuju djecu? (Jel to pravo države čiji su državljani ili?!) 2. BU1 - Tko i na temelju čijeg zahtjeva ju tumači (taj dio znam) ali ne znam ovo -> Kako se zove taj postupak tumačenja? 3. Favor negotii - što je, kako se primjenjuje, na što utječe i kako se to postiže? Hvala!

Mjerodavno pravo za odnos djeca-roditelji ZRSZ? Koje je pravo mjerodavno za dužnost roditelja da školuju djecu?
Čl.40: Za odnose između roditelja i djece mjerodavno je pravo države čiji su oni državljani. Ako su roditelji i djeca državljani različitih država, mjerodavno je pravo države u kojoj svi oni imaju prebivalište. Ako su roditelji i djeca državljani različitih država, a nemaju prebivalište u istoj državi, mjerodavno je pravo RH ako je dijete ili koji od roditelja državljanin RH. Za odnose između roditelja i djece koji nisu predviđeni u st1-3 ovog članka, mjerodavno je pravo države čiji je državljanin dijete.
Za uređenje odnosa između roditelja i djece bit će ponajprije mjerodavno zajedničko domovinsko pravo roditelja i djeteta. Ako su oni državljani različitih država, supsidijarno je mjerodavno pravo zajedničkog prebivališta (roditelja i djeteta), a u nedostatku toga, hrv pravo ako je dijete ili koji od roditelja hrv državljanin. U svim ostalim slučajevima dolazi do primjene domovinsko pravo djeteta.
Koje je tijelo nadležno za tumačenje Uredbe i povodom čijeg zahtjeva? Kako se naziva taj postupak tumačenja?
Tumačenje Uredbe koje čini Europski sud proizlazi već iz Ugovora, pa stoga više nije potreban posebni međunarodni ugovor, kao što je to bio Luxemburški protokol. Po tom protokolu mogućnost traženja tumačenja bila je uža nego sada jer to prvostupanjski sudovi nisu mogli tražiti. Sada se ograničavaju ovlaštenja za tumačenja samo na sudove posljednje instance država članica EU. Uz to predviđa tzv. tužbu u interesu zakona za što su nadležni Vijeće, Komisija i države članice.
FAVOR - OPĆENITO označava načelo pogodnosti...
favor negotii - pogodnost pravnog posla - pogodnost u postizanju valjanosti pravnog posla. Načelo mpp prema kojem kolizijska pravila određuju mjerodavno pravo za posebna pitanja o kojima ovisi valjanost pravnog posla. Ta posebna pitanja su poslovna sposobnost stranaka i oblik.
Radi se u pravilu o uvjetnom ili alternativnom upućivanju, znači mjerod. pravo za K.V. određuje se s više poveznica, od kojih samo jedna od njih upućuje na mjerod.pravo, i to ona po kojoj bi npr. fizička osoba u vrijeme sklapanja pravnog posla bila poslovno sposobna. - primjenjuje se povoljnije pravo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 svi 2010 07:47 
Forumaš

vucica je napisao/la:
Mjerodavno pravo za kamate? Jel to čl. 25 ZRS-a u vezi akcesornog posla?

Da! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 svi 2010 07:10 
Forumaš

piletina je napisao/la:
da l mi netko može dati odgovor na pitanje uvjeti za produženi boravak??da li se to misli možda na ono kod odobrenja za prvi privremeni boravak tj na čl.koji kaže da se zatjev za pruduženje privremenog boravka podnosi pu odnosno pp najkasnije 30 dana prije isteka važećeg privremenog boravka. i da stranac koji je podnio zahtjev izvan tog roka,a prije isteka važećeg privremenog boravka može ostati u rh do konačnosti odluke o zahtjevu.???please molim pomoć.probala sam i na netu tržiti ali nigdje se ne sppominju uvjeti za produženi boravak već samo ili za privremeni ili stalni. molim vas odgovor ako netko zna??mislim pitanje je konkretno ali ja ne pronalazim konkretan odgovor

ZAKON O KRETANJU I BORAVKU STRANACA

"Narodne novine", broj 53/91., 26/93., 29/94.

Članak 27. stavak 1. točka 1.

Postoji opravdan razlog za produženje boravka ako je stranac u braku s osobom koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj.

"Prema odredbi članka 24. stavka 1. Zakona o kretanju i boravku stranaca ("Narodne novine" broj 53/91., 26/93. i 29/94.) stranac koji želi boraviti dulje od 3 mjeseca, a došao je radi školovanja, specijalizacije, znanstvenog istraživanja, zapošljavanja, obavljanja određene profesionalne djelatnosti, medicinskog tretmana, turističkog boravka ili je zaključio brak s hrvatskim državljaninom ili radi drugog opravdanog razloga, dužan je prije isteka toga roka podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za produženi boravak.

Prema odredbi članka 26. stavka 1. istog Zakona odobrenje za produženi boravak može se produžavati, pa je prema odredbi stavka 3. citiranog članka tog Zakona zahtjev za produženje odobrenja za produženi boravak stranac dužan podnijeti prije isteka roka važenja odobrenja za produženi boravak.

Prema odredbi članka 27. stavka 1. točaka 1. do 3. citiranog Zakona zahtjev za izdavanje odobrenja za produženi boravak odbiti će se strancu koji nije priložio dokaze o opravdanosti boravka (članak 24. stavak 1.), koji nema sredstava za uzdržavanje i koji nema važeću putnu ispravu.

Evo nađoh ovo na netu, neznam koliko je to ono što trebaš, al možda pomogne...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2010 13:15 
Početnik

da unam i ja za taj zakon ali je on prestao važiti stupanjem na snagu novog zakona os stranscima od 1.1 2008 u kojem se nigdje ne spominje pojam produženu boravak već samo odobrenje za prvi pivremeni borava,te produženje privremenog boravka.hvala ipak na odgovoru jer si mi ukazala na ono u što sam i ja sumnjala da bi se moglo podudarati sa ovim u novom zakonu :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2010 19:27 
Aktivan

Ja mislim da je to pitanje staro još dok je bio na snazi taj zakon..jer u novim ZS se ne spominje produženi boravak osim toga što si ti navela piletina.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 svi 2010 10:29 
Početnik

a jel netko ima kliker za ono pitanje tzv.subjektivna pretpostavka iz Haške konvencije iz 1973:?nemam blage veze na što se tu aludira uopće.jer se subjektivana i objektivna pretpostavka spominju jedino kod zaobilaženja zakona tj. fraus legis,a nisam pod tim poglavljem ništa za hašku našla.ako ti vucice znaš možda odgovor bila bih ti zahvalna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 svi 2010 15:02 
Aktivan

Ne znam to pitanje piletina..di si ti to pitanje našla? A jel zna netko prešutno sklapanje ugovora o arbitraži, jel to čl. 6. st.3 ZA?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 svi 2010 19:06 
Početnik

to ti je odgovor na prešutno sklapanje vucice,vidiš da znaš.e a ja nigdje ne mogu naći odgovor na ono pitanje tzv.subjektivna pretpostavka iz Hk iz 1973,a imam taj ispit kod kuće,pa me to muči,a nitko ne zna dati ogovor ,pa ni ovi mojii koji su to prošli.sretno vucice,i ostalima takodjer.kad ti izlaziš na to 16.6??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 svi 2010 16:54 
Početnik

jedno pitanjce...čula sam da će sad u 6 misec stavit i jedno pitanje iz povijesnog dijela?
jel ko zna koliko je to bitno za prolaz pismenog?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 svi 2010 15:11 
Početnik

meni je profesorica prije 3 tjedna kad sam ju zvala na konzultacijama rekla da od 6 mjeseca ide to jedno pitanje iz povijesnog dijela i da neće biti presudno za polazak i imati nekog velikog utjecaja.mene su isto ubijale te priče .biti će ,pa neće i nazvala ju i rekla mi je da sam učinila najbolje što sam mogla da dodjem do puzdane informacije.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lip 2010 13:37 
Početnik

Hvala puno na informacijama šta se tiče pitanja iz povijesnog dijela..i ja san čula da to pitanje neće bit presudno za prolaz nego da može bit presudno za dobit veću ocjenu..
p.s. puno puno mi je pomoga ovaj forum za spremit ispit-svima neizmjerno HVALA!! :bow
a oće li nas srića pomazit 16.6. još ćemo vidit :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lip 2010 19:04 
Početnik

Zna li netko koliko je bodova potrebno za prolaz?kakva je na usmenom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2010 09:32 
Aktivan

Nemam pojma koliko je potrebno bodova. Čula sam da je na usmenom korektna, ali traži dosta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lip 2010 23:03 
Forumaš

Sve u svemu čudan način bodovanja pa se nemoj gubit na tome ni išta odmjeravat nego piši ka da sve moraš napisat. Koliko se sićan ako prođeš pismeni nećeš ni saznat koliko si ima bodova...eventualno reče da je pismeni bija dobar ili na rubu itd.
P.s. kako se svako pitanje sastoji od nekoliko potpitanja tako se svako ocjenjuje posebno...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2010 10:23 
Početnik

molim vas da mi netko kaze, sto je bitno iz sajka uciti!?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lip 2010 19:55 
Aktivan

zuta je napisao/la:
Za one koje imaju Sajkovu knjigu, obratite paznju na slijedeca pitanja: izvori, vrste kol.pravila- nabrojati i osnovno o njima,struktura kol.pravila- takodjer podjela i osnovno, drzavljanstvo-osnovno, ne treba sukcesija, nacini stjecanja i gubitka i sl.(pogledajte si poglavlja visestruko drzavljanstvo i apatride), prebivaliste i redovno boraviste, autonomija stranaka,izbjegavajuca klauzula,karakteristicni sadrzaj-osnovno,kvalifikacija,renvoi, posebno skriveni renvoi, prethodno pitanje,prilagodjavanje,promjenjivost statuta, procesni javni poredak.
Mislim da je dovoljno da od svakoga pitanja naucite 5-6 recenica, cisto sumnjam da ce profesorica traziti vise od toga.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2010 17:38 
Aktivan

jel moguce odgodit ispit sa 23.06. na 07.07. ako dodem tjedan dana ranije?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2010 18:38 
Početnik

ja mislim da ispit koji je prijavljen u prvom dijelu roka se može izać u drugom dijelu roka samo upisivanjem pada :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lip 2010 19:29 
Aktivan

je,ali cisto da se ne bi dovuka do komisije znaju ti pustit da izades u drugom dijelu, pa me samo zanimalo jel je itko ikad to pita...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2010 11:16 
Početnik

Kod mene je bila ovakva situacija- prijavila sam ispit za 1.rok u 9.mj. međutim nisam mogla izaći. Nazovem stud. referadu da vidim mogu li mi prebaciti prijavnicu za drugi dio roka- kažu- zovite profesoricu. Nazovem prof. ( koja je stvarno bila ljubazna i susretljiva ) ali mi nije mogla pomoći osim da mi upiše pad. Kako mi je to bio 3. put, nisam se baš htjela igrati da doguram do komisije a nisam ni izašla na ispit. Rezultat: propali rokovi za cijeli mjesec! :( :cry:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2010 15:04 
Početnik

Jel netko bio na ispitu? Kakvo je bilo to famozno pitanje iz povijesnog dijela?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2010 15:26 
Početnik

Famozno pitanje je bilo Savignyev pristup mpp-u. Ja ga nisam napisao, profa je na usmenom pitala da li da pita povijesni dio, većina je rekla da nije to naučila, a to nije presudno za prolaz, samo za višu ocjenu, ali to je na ovom roku, kako će biti na idućem to ne znam. Inače profa je iznimno korektna i fer. Strogo se drži pravila, ali je poštena. Sve pohvale...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2010 13:51 
Početnik

Sve standard, samo preporuka da se pročita detaljno pitanje da se ne bi pisao krivi odgovor (kao što sam ja na jedno pitanje - srećom nije bilo presudno), a što se tiče vremena, malo mi je bilo na knap, tako da pisati samo ono bitno (što je isto tako podosta pisanja), te pokušati odgovoriti na sva pitanja. S tim da je povijesno pitanje bilo samo pod pitanjem br.1, kao točka a, ostalo redovna pitanja. Sretno svima, meni je ovo bio zadnji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2010 15:12 
Aktivan

Gotovo je s faxom, ovo mi je bio zadnji ispit! :happpppppy Pismeni nije bio težak, tko je učio. To famozno povijesno pitanje sam zbrljala, al prof. nije na tome inzistirala na usmenom! Iznimno je korektna i fer...svaka čast! Traži dosta, al tko je naučio ne mora se bojati. Ja sam mpp učila 2,5mj i dala sam od prve! Hvala svim ljudima dobre volje na ovom forumu! :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2010 17:35 
Početnik

vucica,šta te pitala na usmenom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lip 2010 20:56 
Aktivan

Pitala me pravo mjerodavno za pojedinačne ugovore o radu (RK), prebivalište, opća nadležnost (ZRS) i ne mogu se više sjetiti...sorry...al znam da me pitala još par pitanja..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2010 19:16 
Početnik

također se pridružujem pohvalama na profesoričin račun jer to najkorektnija profesorica ikad,a studirala sam i na osječkom ina splitskom pravnom.dobila sam iz najzahtjevnijeg ispita 5 ,a cura koja je sa mnom odgovarala 4.ja sam učila mjesec i pol dana ali svaki dan bez ijednog dana pauze i svaki dan po 6 satii eto.pismnei mi je bio cijeli točan,i to mije prvo pohvalila kad sam ušla.pitala me 2 ,3 pitanja i to cijepanje statuta po RK I PO ZRSZ-U I PRIMJEREza to te prethodno pitanje i nadležnost za davanje dozvole za stupanje u brak i to je bilo to,a curu što je sa mnom odgovarala je pitala mjerodavno pravo za skrbnišvo,izbjegavajuću klauzulu,povijeni dio,statutarnu teoriju ,u čemu se sastojalo to učenje i nešto iz BRUXELLESKE UREDBE.AKO DOBRO NAPIŠETE PISMNEI TO JE TO,NE PITA PUNO ,SVEGA 2-3 PITANJA.TA CURA JE UČILA ISTO MJESEC I POL.DVA ALI CURA RADI SVAKI DAN,TAKO DA JE TO DOKAZ DA SE MOŽE I UZ POSAO,AL UZ ODRICANJE,USTAVRI MNOGO ODRICANJA.SRETNO SVIMA.I DA SLAŽEM SE MALO JE VREMENA ZA PIOSMNEI,STIGLA SAM SVE,ALI OTPALA MI JE RUKA I DOBILA SAM ŽULJ NA PRSTU KOJI MI JE POČEO KRVARITI KAD JE ZAVRŠIO ISPIT.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lip 2010 18:17 
Početnik

Imam par pitanja koja se tiču NYK. Vidjela sam da i druge muče ta pitanja, a najgore od svega je da imam par skripti i u svakoj je odgovoreno na drugačiji način. Čak sam pokušala nazvati prof da mi odgovori ali nije je bilo ili se nije javljala na telefon. Anyway pitanja su - tko može poništiti arbitražnu odluku(po meni bi bilo logično da to čini nadležna vlast države gdje je ona donešena ili po čijem pravu je donešena, a ne vlast države gdje se traži priznanje i ovrha), zatim koje pravo je mjerodavno da li je odluka postala obvezna za stranke ,te koje pravo je mjerodavno za sposobnost stranaka da sklope ugovor o arbitraži(NYK kaže ... da nisu sposobne po pravu koje se na njih primjenjuje...) Pa ako netko zna odgovore , neka pliz odgovori.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 lip 2010 12:45 
Forumaš

liam je napisao/la:
može mi netko reci kakva je situacija sa Sikirićem ,da li on jos dolazi? da li na sve rokove

ja ne znam da je taj ikad bio na ispitu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2010 14:34 
Početnik

Evo pitanja sa mog usmenog.Nejedinstveni pravni poreci, izbjegavajuca klauzula- općenito i u Rimskoj konvenciji, primjeri za isključivu nadleznost po ZRS-u. Pitanje iz pismenog iz povijesnog dijela je bilo Mancinijeva neostatutarna teorija. Ja sam ga odgovorila ali prošli su i ljudi koji su to pitanje ostavili prazno. Očito joj nije jako bitno. Neke su cure pričale da je navodno rekla na konzultacijama da ne pita skriveni renvoi i državljanstvo, ali još to provjerite. Meni je ovo bio zadnji. Šećer na kraju. :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lip 2010 20:00 
Aktivan

ovako....na konzultacijama je profesorica rekla da nece ispitivati drzavljanstvo jer po njezinom misljenju to spada pod upravu i da nece pitati skriveni renvoi....takoder...povijesni dio je za 4-5....ja sam vjerovatno ta cura koja ti je to rekla i nije navodno jer je to rekla u 2-3 navrata mom momku koji je kod nje isao 2 miseca konstantno na konzultacije jer ga je cekala komisija u 6.mjesec....dosta ljudi je proslo na ovom zadnjem pismenom i profesorica je velikoj vecini dala 4-5....a bilo je i ljudi kojima je rekla da dodu ponovno na usmeni za 7 dana...(medu njima i ja)...nemam ni rijeci zamjerit profesorici, prva pitanja sam ok odgovorila,procesni javni poredak,rad stranca, a onda me pitala arbitrabilnost i ja sam samu sebe ukopala prepricavsi cili zakon o arbitrazi na kraju, a da nikako nisam dosla do proklete arbitrabilnosti....bila je totalno simpa, cak je u toku ispita rekla da ne panicarimo jer da nije ona nikakav krokodil... :wink: ostalo sto sam cula da je ljude pitala na usmenom su klasicne stvari-renvoi,prebivaliste,boraviste,prethodno pitanje,promijenjivost statuta, pravne praznine (takoder tko ima ispit neka zna da lacunae legis i lacunae iuris su zapravo jedno te isto-ljude je to bunilo dosta),nejedinstveni poredak,ublazeno djelovanje javnog poretka,uredba-priznanje,rimska-ugovori o radu,prilagođavnje...

eto...ja idem opet 02.07. i valjda ce tada konacno sve bit gotovo i pozdravit cu se s onom zgradom.... :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 srp 2010 11:15 
Početnik

Ja bio 2.7. samo EU pravo!
Musa je stvarno ok, pita isto STALno isto vrti ak znaš bar nešto imaš 2. Sve priče oko nje su posljedice neučenja pa problemi nastaju.

SPLITE HVALA ZA SVE JA SAM ZAVRŠIO!!!

Kolega putnik

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: