konacno sam se rijesio ovog ispita. nije bilo lako.
za literaturu sam koristio knjigu od petrovića, ztd, pojavni oblici ortastva, poduzeće(skripta kod masnog-dodatak) i hrpu pitanja koja sam mogao skupiti.
ovaj ispit je zadnjih par mjeseci postao puno teži za položiti. Težište je na ztd-u i on vam mora biti najbolje savladan. ali uz to takodjer je bitno pohvatati neka trik pitanja koja se ne nalaze u ovoj literaturi nego vjerojatno u knjizi od barbića koju nisam učio. ta pitanja su npr.:kvalificirani faktični koncern, potkapitalizacija(nema veze sa smanjenjem temeljnog kapitala), vezani glasovi, pretvaranje jdoo u doo...
uglavnom ima puno posla i zakon nije lagan, puno iznimki, sličnih ali opet različitih stvari koje na prvi pogled uopće ne primjetite a često se pojave kao ispitna pitanja. ali nije nepoloživo.
neka pitanja od jučer
proboj pravne osobnosti
posebna revizija
dopuna dnevnog reda
promjena sjedišta u inozemstvu
kako se može isključiti član iz društva
kodeks korporativnog upravljanja
posebna skupština kod dd
imatelji dionica bez prava glasa
odobreni temeljni kapital(rokovi)
kada ne treba revizija
povećanje tem kapitala
stečaj i razlozi (ima ih 4: nelikvidnost-ako u određenom vremenskom razdoblju ne može ispuniti novčane obveze koje dspjevaju u tom razdoblju, nesposobnost za plaćanje- ako ne može TRAJNIJE ispunjavati svoje dospjele novč obveze, prezaduženost-ako njegovaimovina ne pokrivapostojeće obveze, prijeteća nesposobnost za plaćanje- dužnik može pretvoriti otvaranje stečajnog postupkaako učini vjerojatnimda svoje već postojećeobveze neće moći ispuniti do dospjelosti)
kada članovi društva mogu doći do likvidatorske mase (rokovi)
dodatne činidbe
pravo na obavještenost- koje se informacije mogu uskratiti u dd
pojam zajma kojim se nadomjesta kapital
sudsko ispitivanje primjerenosti otpremnine
podružnica
što prethodi isplati dobiti (rezerve)
priključenje
povezana društva
društvo za uzajamno osiguranje
holding
pool
kada prijeteća nesposobnost za plaćanje može dovesti do izvanrednog sazinanja glavne skupstine( samo kod jdoo-a, a inače nije razlog za sazivanje skupstine)
što je tehnička arbitraža...
SRETNO SVIMA