Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 11 kol 2026 00:23.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 01 lis 2010 20:08 
Početnik

lola je napisao/la:
GRUPA C-28.9-svako pitanje cu napisati okvirno kao se sicam jer nisma dobro zapamtila sve
1-KOJE TUMAČENJE I KOJI ARGUMENTUM GOVORI DA AKO SE MOZE OSLOBODITI OD KAZNE DA SE MOZE I NAOGRANICENO SMANJITI KAZNA
2-BLANKETNI PROPISI(DISPOZICIJE)
3-NE SICAM SE,UGL NESTO O KVALIFICIRANOJ TEZOJ POSLJEDICI,KOJI OBLIK KRIVNJE JE KAD JE TEMELJNO DJELO,A KOJI KAD JE KVALIFICIRANO...ITD....
4-?????
5-DJEVOJKA NAGOVORI MOMKA DA OPLJACKA DUCAN,ALI ON DODE DO DUCANA I ODUSTANE,O CEM SE TU RADI I KAKO SE KAZNJAVA,AKO SE KAZNJAVA
6-OBLIGATORNO I FAKULTATIVNO UBLAZAVANJE KAZNE
7-NARKOMAN IZVRSI RAZBOJNISTVO,MOZE LI GA SE HOSPITALIZIRATI I AKO MOZE ZASTO
8-RAZBOJNISTVO I TESKA KRADA,TE RAZLIKE IZMEDU NJIH

.....AKO NETKO PRECIZNIJE ZNA NEKA NADOPUNI I NEKA NAPISE DRUGE GRUPE JER MOZDA SE PONOVE NA DEKANSKOM ROKU

A grupa (28.9.):
1.načela kod utvrđivanja blažeg zakona
2.jednoaktna i višeaktna kd
3.primjer pa pripoznaj je li je stjecaj razbojništva ili produljeno kd
4.?
5.da li se kod nas kažnjavaju pravne osobe i objasni
6.zašto je zabranjeno dvostruko odmjeravanje kazne
7.4 vrste pravnih posljedica osude
8.primjer pa pripoznaj koje je kd u pitanju: Petar je naša mačku, uzeja je, sutra vidija oglas da se traži i nije je tija vratiti...
:lol: :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 lis 2010 12:41 
Početnik

na roku 28.9. je bila i bezimena grupa
pitanja:
1.načela supsidijarnosti i fragmentarnosti-
2.definiraj protupravnost i svijest o protupravnosti, zatim objasni u kojem je položaju počinitelj kad je isključena pratupravnost(odg. nema kaznenog djela i oslobađa ga se optužbi) i kako na počinitelja utječe okolnost da in tempore criminis nije bio svjestan protupravnosti(odg. nalazi se u zabludi o protupravnosti te ga se može blaže kaziti)
3.s kojim oblikom krivnje postupa osoba koja puca u drugu te joj je pri tome svejedno hoće li je ubiti ili teško tjelesno ozlijediti( odg. postupa s namjerom i to posebnom vrstom, alternativnom)...kako će odgovarati ako ubije osobu(odg. odgovara za dovršeno ubojstvo), a kako će odgovarati ako je teško tjelesno ozlijedi(odg. odgovara za pokušaj ubojstva a teška tjelesna ozljeda je otegotna okolnost)
4.objasni razliku između:pravog i prividog stjecaja, realnog i idealnog, te homogenog i heterogenog
5.posredno počiniteljstvo(definicija), koja je razlika posrednog počinitelja i poticatelja(odg. posredni počinitelj ima vlast nad voljom drugoga, pa time i vlast nad djelom, dok poticatelj tu vlast nema prema onome koga potiče na počinjenje kd)
6.u čemu je razlika između oduzimanja predmeta i oduzimanja imovinske koristi(odg. oduzimanje predmeta je sigurnosna mjera, a oduzimanje imovinske koristi je neformalna sankcija...oduzimanje predmeta se sastoji u oduzimanju predmeta koji su služili počinjenju djela, koji su proizašli iz djela te onih predmeta koji mogu i u budućnosti koristiti za počinjenje novog djela, dok se oduzimanje imovinske koristi sastoji u tome da se oduzima samo ona korist koja je proizašla,tj. ona koja je stečena počinjenjem tog kd)
7.koji je opća svrha, a koja posebna svrha sigurnosnih mjera..da li se ona može izreći prema neubrojivoj osobi(odg. ne može se izreći prema takvoj osobi, nju se može smjestiti prisilno u psihijatrijsku ustanovu,)
8.ratni zločini koje poznaje HR KZ-odg. ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ranjenih zarobljenika
sretno svima na dekanskom:-)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lis 2010 14:52 
Početnik

evo danas na usmenom pokušaj ali sve kroz primjere biće k.djela,neprikladni pokušaj ,namjere sve vrste zablude također trajna k.djela i k.djela stanja.okolnosti pri odmjeravanju kazne,imovinska korist oduzimanje predmete.usmrćenje na zahtjev,zakonsko i sudsko ublažavanje,frankova formula,svjesni nehaj,o profesorici Krstulović sve naj naj bolje profa je izuzetno korektna i svi koji o njoj pričaju priče ne govore to sigurno iz konkretnog iskustva s njom,jer tko je kod nje odgovarao ako je išta znao dobio je 2,a ne i veću ocjenu ako stvarno raspolažete sa znanjem.cijeni znanje i pomaže ako se zapne gdje.sretno svima!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 15:18 
Forumaš

ineess je napisao/la:
Jel ima netko tko je bio na predavanju?Da li su nesto govorili o kolokvijima?

Ja sam bio danas i koliko sam ja razumaio nema kolokvija samo ispit XD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 lis 2010 15:40 
Sega mega kul forumaš bez života

Počinjem ubrzo učiti kazneno,jel ima netko neki savjet?Jel treba proći svu onu pustu literaturu,(i da pročitala sam cijelu temu).
koliko je otprilike optimalno učiti dnevno?...i tak sve što bi mi olakšalo učenje s obzirom da i neću baš moći na predavanja :cerek: please.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2010 17:30 

kiki-kiki je napisao/la:
studentica000 je napisao/la:
koja poglavlja se moraju znati iz posebnog dijela?please,netko tko sigurno zna?

ne znam točno sve što trebaš al najbitnije je ubojstvo(svi oblici),krađa, kleveta,uvreda,razbojništvo,razbojn.krađa,utaja,prijevara

hvala ali trebaju mi točna poglavlja,molim nekog tko zna da napiše.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lis 2010 22:07 

pročitala sam cijelu temu,ali kad nitko nije siguran koja su poglavlja,i ode iz ovog ne mogu zaključit da li trebam 11 ili 12?ili jedno i drugo?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lis 2010 13:10 
Sega mega kul forumaš

akitainumiss je napisao/la:
znaci nista od kolokvija?a prosle godine su bili kolokviji i mogli su svi izlazit???kako to?:(

pa vajda zato sta je od ove godine kazneno samo jedan semestar.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 lis 2010 20:02 

Muffin je napisao/la:
uz Opći dio kaznenog prava treba uzet jos neku knjigu koliko san skuzila - di to nabavit?

pa u kopirnici.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lis 2010 18:01 

gea1 je napisao/la:
je li obavezno ić na predavanja?

nije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lis 2010 20:39 
Sega mega kul forumaš

maritim je napisao/la:
original knjigu sigurno nece nac u kopirnici...

posebni dio mislin da je bilo kupit na faksu,a ako ne u morpurga ili u znanstvenoj knjizari...iako dovoljno ti je kopirat samo poglavlja koja ispituje.

pa nisam skužila da pita za original knjigu,a u kopirnici za posebni dio već postoji,kopirana samo polavlja koja trebamo naučiti.

nisu bas ljubitelji kopirane knjige ...mislin,da se razumimo ja san imala kopiranu...ali ako se moze rade kupit original(opci dio).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lis 2010 23:23 
Sega mega kul forumaš

Muffin je napisao/la:
i sta, pitan tamo na ekonomatu "posebni dio" ? kad san ih pitala Opći dio kp blido su me gledali..sve dok im nisam rekla zelena knjiga
jel postoje neki autori tog posebnog dijela ili sta ?

na pocetku topica imas detaljan popis literature i autora posebnog i opceg dijela(imas i na stranicama katedre) pa to zapisi i tako ih pitaj...sta se tice posebnog dijela mislin da ti je sasvim dovoljno imat ovo kopirano sta ti triba.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2010 11:14 
Aktivan

Je li možda profa spominjala teme za seminarski rad ili bilo što u vezi sa seminarem?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2010 14:38 
Početnik

rekla je da ce bit seminari tek kad se svi upišu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 lis 2010 19:14 
Forumaš

jel mozda vec rekla termin konzultacija??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lis 2010 17:31 
Početnik

nije spominjala konzultacije

oce li se i ove godine moć polagat kazneno na kolokvije ??

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 10:23 
Aktivan

plavojka je napisao/la:
Jel moguće kazneno položiti iz skripte?

Danas je profesorica govorila kako je ona naša knjiga iz koje učimo preopširna i da bi više služila sucima i odvjetnicima nego nama studentima i da ne treba učit sve, da se izvuče ono najbitnije i preskoči ono šta je preopširno napisano... a za skriptu ne znan, tribalo bi je pitat na konzultacijama.

je je lipo je ona to rekla, ali opet pita sve, pogotovo asistentica

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 12:04 

Ne znan kako pita, al znan šta je jučer rekla... Jer šta je je, ona mi se knjiga čini preopširna i + onaj priručnik uz to... :?

Bit će muke, već vidim :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2010 14:41 

cruela je napisao/la:
Jel moguće kazneno položiti iz skripte?

Naravno da je moguće, znam par ljudi koji su iz te skripte ucili i prošli, ali ja bi savjetovala iz knjige-pa kako ko voli :mrgreen:

Hvala,normalno knjigu uvijek imam uz sebe,samo me zanimalo koiko opsežno treba učiti.
a i ova skripta od 168.str. mi se čini super napisana,sve manje bitno izbačeno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 stu 2010 13:14 

awesome je napisao/la:
skripta je ok
samo ne bi baš 3. i 4. poglavlje učila iz nje, to je ovako najbrutaliniji dio kojeg odlično triba znat...

jedno pitanjce,ja sam mislila prvo naučiti 3,4,5 pogl.pa se onda vratiti na početak.Jer ovo u početku mi previše dosadno,sad jel to preporučljivo :?tj.da li bi trebala imati problema sa shvaćanjem ovih važnih dijelova zbog tog preskoka?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 stu 2010 13:33 
Forumaš

možeš tako. nećeš imat problema.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 stu 2010 12:15 

jel se stigne kazneno naučiti za mjesec dana bez predavanja ali ono uz cjelodnevno učenje?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 stu 2010 15:21 
Aktivan

PAR PITANJA:1) koja je najbolja literatura za naučit kazneno pravo i koja je cijena?
2) koliko pozornosti obraća na onaj prvi dio (teorijski..škole..povijest..bla bla bla)??
3) koliko inzistira na učenju od riči do riči ili joj je bitniji smisao i razumijevanje??? :mrgreen:
4) ponavljam prethodno pitanje koje je postavila kolegica.šta će bit od tih kolokvija?? :please: pliz ako neko zna nek odgovori! :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 10:22 
Aktivan

@studentica000: ma definitivno se stigne u misec dana, neki djelovi su zeznutiji pa triba više vremena za shvatiti, neki se brzo cupaju, u svakom slučaju u misec dana poštenog rada da se rasturit.

@waikiki_honolulu:
1) najbolja je kombinacija knjiga + skripta od 160 str + zakon
knjiga original je oko 300 kn koliko se sjećam, skriptu i zakon isprintaš
2) pa ne baš, mislim zna ubost koje pitanje na usmenom, pa nije loše proći to malo
3) hm kako kad i kako što, nema nekog pravila, obično treba znati zakonsku def ili def iz knjige nekog instituta ili načela i onda malo pojasniti

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 11:35 

awesome hvala :thumbsup
baš mi je trebao odgovor čisto da znam da je moguće,jer one priče od par mjeseci malo me obeshrabrile,a pripremam ga za 12 mj.i to bez predavanja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 12:49 
-Moderator-

maritim je napisao/la:
mislim da je stvarno teško odgovorit koliko je potrebno vrimena za naučit...sve ovisi kako kome sida gradivo...i naravno oce li te pitanja plesnit.

Potpisujem, uz nadopunu - čak su znala biti na ispitu šokantno jednostavna pitanja, ali je prolaznost na kraju bila ista... :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 15:44 

gala12 je napisao/la:
jel uopce postoje kolokviji ove godine??

Od ove godine više nema kolokvija, tako je danas profesorica rekla na predavanjima.

P.S. Također je rečeno kako se za prolaz moraju znati neki temeljni instituti kaznenog prava, kao što je npr. krivnja i nužna obrana...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 16:34 
Sega mega kul forumaš

pa oduvik su se za prolaz morali znat opći instituti...to nije ništa novo.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 17:29 
Forumaš

eto ti faksa,stave da kolegiji budu jednosemestralni da bi više sličili na bolognu i onda ukinu kolokvije,jednu od najbitnijih odlika bologne... :ucenje
pa ne bi minja ovaj faks nikada... :prop:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 stu 2010 22:56 
Početnik

eh da, ona je danas rekla da nema kolokvija jer da je to nepotrebno kad imamo jednosemestralne predmete, i da nema to logike, i da ne može cijepat gradivo...začudo, svugdje se to radi, čak i na medicini, samo u nas ne...nije fer, al dobro kako god...
lijepo treba odmah počet učit! :lol: (no way)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 stu 2010 17:14 

maritim je napisao/la:
awesome je napisao/la:
Grotius je napisao/la:
maritim je napisao/la:
mislim da je stvarno teško odgovorit koliko je potrebno vrimena za naučit...sve ovisi kako kome sida gradivo...i naravno oce li te pitanja plesnit.

Potpisujem, uz nadopunu - čak su znala biti na ispitu šokantno jednostavna pitanja, ali je prolaznost na kraju bila ista... :(

skužajte ali evo do roka u 12. mj da se sad počme baš trat knjiga (meni to znači 5h dnevno kad je kaz u pitanju nekad je to 40ak strana a nekad jedva 20) stigne se sve lipo proć i naučit solidno...
pitanja, prolaznost to je već priča za sebe... svašta ljudi pričaju, samo ja ne slušam te čakule, naučim dobro pa šta bude...

pa mi nismo rekli da se ne može,nego samo da je teško reć koliko kome triba.
mislin da je to (pre)subjektivno da bi mogli tvrdit je može se u misec dana.
u biti ne znan čemu uopće pitanje može li se,ka da svi na isti način učimo...

omg šta komplicirate sada :mrgreen:
pitanje je skroz na mjestu,nisam pitala da li ću ja uspjeti naučiti u mjesec dana,nego onako otprilike da li je moguće...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 stu 2010 17:44 
-Moderator-

Mislim da su pitanja tipa : "koliko mi treba da spremim ispit?" dosta nezgodna za odgovorit iz razloga navedenih prije...
Ovisi - kako kome - netko će spremit ispit u 3 tjedna, netko u 3 mjeseca, netko nikad...
Općenito - neki razumni rok za spremanje težih ispita je misec-misec i po dana - a kad ćeš ih položit to je sasvim druga priča... :tired

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 stu 2010 10:02 
Aktivan

uvik san se divia genijalcima sa faxa koji kazu da 700 strana nauce u misec dana..khmm..stvarno smo genijalna zemlja..20 str dnevno??naučit??a ponavljanje?ja stvarno neznan koliko je to kvalitetno naučeno ako se može tolika količina u tako kratkom vremenu savladat..ili su ponavljam - svi genijalci oko mene :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 stu 2010 10:57 
-Moderator-

Gle, ne tribaš znati svih 700 strana, dovoljno je nekih 500-njak, :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 stu 2010 17:56 

Ti primjeri ti budu u ispitu i to nepotrebno opisivanje..
Nemoze se pola izbacit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 stu 2010 19:09 
Sega mega kul forumaš

waiki.od tih 700 str.se može pola toga izbaciti...nakon prvog čitanja,čini mi se kao da ima puno primjera i ne potebnog opisivanja
maritim podjeli iskustvo,daj neki pametni savjet :mig: :cerek:nakon položenog predmeta se uvik ima nešto pametno za poručiti :grin:

mislin da san ja napisala i objasnila sve šta je tribalo,pročitaj malo prethodne stranice :mig:

e,da i upravo tako...dobro kažeš ineess,ali ka šta san već napisala samo se ponavljamo,to je već napisano na prethodnim stranicama i pitanja su neka odgovorena.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 stu 2010 23:47 
Aktivan

tribaju li se znati ove teorije o radnji(naturalisticka,finalna,socijalna i personalna)??
onda ove dvi teorije kod uzrocnosti?? predpostavljam da ovu teoriju ekvivalencije triba znati, ali jel bas triba znati njene prednosti i nedostatke??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2010 13:03 
Forumaš

Mene je pitala šest teorija i to jako detaljno o svakoj. Ali prethodno me pitala dali želim odgovarati za visoku ocjenu. Tako da sam odgovarala samo na pitanja o teorijama.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2010 16:43 
Sega mega kul forumaš

teorije uzročnosti trebaš znat,a teorije o radnji ne...eventualno znat koje su.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 stu 2010 20:05 
Početnik

Bravo za kolegu Waiki Honolulu, kolega mislim da ste dotakli bit problema, ne samo na našem fakultetu nego i u cijeloj zemlji Hrvatskoj. I meni su uvijek bili fascinantni tipovi ili osobe koje mogu sve, ama baš sve mogu postići u jako malo vremena i uz tobože ogroman trud i zalaganje. Samo mi nije jasno kako to uvijek istima polazi za rukom, ali što možemo kada nam je većini jedini cilj osobni probitak na uštrb drugoga. Nažalost manjina koja želi pošteno završiti ovaj fakultet se tu ne snalazi najbolje i biva degradirana od tih istih pametnjakovića koji su izgleda predodređeni da budu uspješni, a mi ostali studenti im se samo možemo diviti i moliti Boga da se i nama jednom posreći kao i njima. A do tada moramo i dalje učiti kao "konji" za maksimalno neku tricu i čuditi se ili diviti se onima koji za jako malo vremena uspiju sve savršeno naučiti i dobiti 5.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: