Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 15 lip 2026 00:33.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 02 vel 2012 09:32 
Početnik

Kolegu koji je odgovarao prije mene je pitala vrste bilateralnih konvencija..to pitanje sam prvi put čula!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2012 17:02 
Forumaš

prvi kolokvij iz mpp.a 27.1.2012

na papiru di smo morali samo nadopunit na prazne crte odgovore na pitanja bile su ove stvari:

- tko je prvi koristio naziv mpp i u kojem djelu? tko je donio naziv u europu i u kojem djelu?

- medunarodni element se moze pojavit u 3 oblika -navedi koja

- medunarodne konv. mogu djelovati na tri nacina -koja ?

- vste kolizijskih pravila pravila -nabroji

- kumulacija se dijeli na dvije vrste - napisi te dvi

- učenje da narodi stvaraju mpp, a ne drzave ..te da su drzave obvezne primjenjivati pravo stranca pripada ________ (Odg: Manciniju)

- koji euroski izvor je najvazniji za mpp. (Odg: uredbe)

- navedi tri pravna temelja na kojima se temelji primjena med. ugovora koje je sklopila bivsa SFRJ

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2012 22:33 
Početnik

Pitanja 08.02.

Opći
1. Wachter
2. Ugovori erga omnes kako djeluju i navesta takva dva ugovora
3. Zrsz- mjerodavno pravo za valjanost pravnih akata i iznimke
4. Zrsz - renvoi

Stranci
1. ZS - rad temeljem poslovne dozvole
2. ZS - Čime stranci dokazuju identitet
3. ZRSZ - aktorska kaucija

Posebni
1. Zrsz - mjerodavno pravo za odnose roditelja i djece
2. Zrsz - mjerodavno za državnu pripadnost pravne osobe
3. Pz - odgovornost brodara za štetu
4. Zosozp- mjeriodavno pravo za oblik ugovora

MGPP
1. Zrsz - Nadležnost za zakonsko uzdržavanje
2. Zrsz - perpetuatio iurisdictionis
3. Za - polje primjene
4. NYK - Pretpostavke za odbijanje na koje sud pazi po službenoj dužnosti

Europsko
Rimska
1. Može li piti primjenjeno hrv pravo
2.ne mogu se sitit

BU I
1. da li se primjenjuje na arbitražu
2. ne mogu se sitit

Usmeni- Fraudaloznost, kad se izdaje putna isprava za strance, mjerodavno pravo za prav. i posl. sposobnost,PZ- što se sve procjenjuje prema pravu države čiju drž. pripadnost ima brod RIMSKA-cjepanje ugovornog statuta, Bu- litispendencija(usporedba sa zrsz)...druge je pitala i ostala pitanja koja se standardno vrte!!! Moj savjet prilikom učenja: Pročitat Sajka do 270. str radi lakšeg razumijevanja gradiva, također Bosnića 1 i 2, kasnije po skriptama koje su sve OK, ja sam osobno učio po skripti Jade i pratio po knjigama što je trebalo, pogotovo pitanja iz koja se odnose na opći dio iz Sajka!!! :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2012 22:35 
Početnik

Kod ZS-a - Putni list a ne putna isprava!!! Lapsus, My bad!!! :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 vel 2012 23:20 
Početnik

Nema na čemu, meni je kolegijalnost drugih pomogla pa...red je da se odužim!!!
Nije nas bilo puno, pismeni nas prošlo 6-7 tako da je sve riješila danas ! Inače, moj dojam je ako je pismeni dobro napisan da usmeni ne pita puno, po jedno, eventualno 2 pitanja iz svakog dijela!!! pozzz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2012 23:03 
Početnik

Današnja pitanja s usmenog: promjenjivost statuta, pravo mjerodavno za razvod, izuzeci kod aktorske kaucije, ugovor o osiguranju, rezerve iz NYK, putni list za stranca, valjanost ugovora po Rim.konv., prebivalište fizičkih osoba po Uredbi... Pismeni: nadl. za patern./matern. sporove, višestruko državljanstvo, renvoi, u Rim.konv. izbor prava i oblik ug., u Uredbi prebivalište pravnih osoba i sl., uglavnom, standardna pitanja... Skužajte za ono šta zaboravih, nećete zamjerit- kreeepan sam! :tired SRETNO SVIMA! :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 17:23 
-Admin-

Pitanja 7.3.2012

1. MPP - OPĆI DIO
a) Objasnite dva pravna pitanja iz mpp-a kojima se bavio A. Schnitzer.
b) Haaške konvencije.
c) Što je promjenjivost statuta i pod kojim općim pretpostavkama o tom institutu u mpp-u govorimo?
d) Objasnite značenje izraza locus regit actum i navedite 2 primjera iz ZRSZ.

2. PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
a) ZS- čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
b) ZRSZ - osobni statut polipatrida?
c) Cautio iudicatum solvi.

3. MPP - POSEBNI DIO
a) ZRSZ - Mjerodavno pravo za kvazikontrakte.
b) ZRSZ - Mjerodavno pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici.
c) PZ - Mjerodavno pravo za naknadu štete zbog sudara brodova.
d) ZOSOP - Mjerodavno pravo za oblik ugovora.

4. MEĐUNARODNO GRAĐANSKO PROCESNO PRAVO I PRAVO MEĐUNARODNE TRGOVAČKE ARBITRAŽE
a) ZRSZ - Posebna pretpostavka priznanja stranih sudskih odluka o osobnom stanju državljanina RH.
b) ZA - Kako ZA definira spor bez međunarodnog obilježja a kako spor s međunarodnim obilježjem?
c) NYK - Tko može donijeti arbitražnu odluku da ti ta odluka bila "arbitražna odluka" u smislu NYK?

5. EUROPSKO MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO
A) Rimska konvencija
aa) Polje primjene mjerodavnog prava za ugovor.
ab) Koje je pravo mjerodavno za oblik ugovora sklopljenog između prisutnih, a koje za oblik ugovora sklopljenog između odsutnih?
B) UREDBA Vijeća br. 44/2001.
ba) Objasnite važnost njezinih odredaba o tzv. neposrednoj (izravnoj) nadležnosti?
bb) Litispendencija: usporedite odredbe ZRSZ-a i BU 1.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2012 17:04 
-Admin-

Pitanja s usmenog - pravna i poslovna sposobnost fizičkih osoba, perpetuatio iurisdictionis, prorogacija, procesni javni poredak, problem prethodnog pitanja, posebne nadležnosti kod BU 1, kad stranke ne izaberu mjerodavno pravo koje se pravo primjenjuje - RIMSKA, pretpostavke na koje sud pazi po službenoj dužnosti - NYK, pretpostavke koje treba dokazati stranka - NYK, pravo mjerodavno za razvod, prebivalište fizičke osobe - BU 1, uvjeti za stalni boravak - PS, poslovna dozvola i radna dozvola - PS, pravo mjerodavno za oblik braka, pravo mjerodavno za skrbištvo, prebivalište pravne osobe - BU 1, mjerodavno pravo ugovor o osiguranju - ZOSOP, zajednička havarija, retorzija, rezerve - NYK....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ožu 2012 14:10 
-Admin-

goljub je napisao/la:
Može li mi netko odgovoriti da li profesorica ispituje po novom Zakonu o strancima, koji je stupio na snagu 1.1.2012. jer vidim prema pitanjima na forumu da su testovi sastavljani po starom zakonu iz 2007. a ima značajnih izmjena? Hvala

Na ovom roku nije ispitivala po tom novom zakonu, niti je bilo govora o novom zakonu!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 tra 2012 11:01 
Početnik

Objasnite dva pravna pitanja iz mpp-a kojima se bavio A. Schnitzer.
da li netko zna gdje se ovo nalazi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2012 14:02 
Aktivan

PISMENI 19.04.

1.MPP- OPĆI DIO
a) Objasnite promjenjivost statuta, te navedite opća rješenja.
b) Objasnite procesni javni poredak.
c) Objasnite izbjegavajuću klauzulu i oblike te klauzule.
d) Objasnite određivanje mjerodavnog prava u slučaju nejedinstvenog pravnog poretka, po ZRSZ.

2. PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
a) ZVDSP - pravo stranaca na stjecanje vlasništva nekretnina u RH.
b) ZS - u kojim slučajevima se izdaje putni list za stranca?
c) ZRSZ - pravo stranaca da se koriste institutom siromaškog prava.

3. MPP - POSEBNI DIO
a) ZRSZ - koje je pravo mjerodavno za izvanugovornu odgovornost za štetu?
b) PZ - koje je pravo mjerodavno za privatnopravne odnose koji proizlaze iz ugovora o zapošljavanju članova posade broda?
c) ZM - koje je pravo mjerodavno za učinak obveze akceptanta trasirane mjenica i izdatnika vlastite mjenice?

4. MGPP I PRAVO MEĐUNARODNE TRGOVAČKE ARBITRAŽE
a) ZRSZ - nadležnost suda RH u sporovima o zakonskom uzdržavanju djece.
b) ZRSZ - što je perpetuatio iurisdictionis i kako je reguliran ZRSZ-om?
c) NYK - navedite pretpostavke koje dovode do odbijanja priznanja i ovrhe stranog arbitražnog pravorijeka, a na koje sud pazi po službenoj dužnosti.
d) ZA - polje primjene

5. EUROPSKO MEĐUNARODNO PRIVATNO I PROCESNO PRAVO
a) Rimska konvencija
aa) Navedite i objasnite 'izbjegavajuću klauzulu' koju sadrži konvencija?
bb) Može li temeljem Konvencije za ugovor biti mjerodavno hrvatsko pravo?
b) Uredba vijeća(EZ) BR. 44/2001
ba) kako se određuje prebivlište pravnih osoba?
bb) primjenjuje li se Uredba na arbitražu? Objasnite odgovor.

USMENI - poveznica prebivališta,definicije prebivališta i di u kojim zakonima, mjerodavno pravo za razvod braka,potpuna kumulacija, dopušta li ZRSZ sporazum o međ. nadležnosti i objasni, PZ - na koje se sve odnose primjenjuje poveznica državne pripadnosti broda, NYK- pravo mjerodavno za postupak izvršenja i ovrhe stranih arbitražnih odluka, BU I - uzdržavanje, pitala me i nešto iz Rimske ali se ne mogu sititi, i mislim da je ovo sve od pitanja, a ako nije možda sam još jedno ili dva zaboravila, bilo je brzo i bezbolno, bila sam gotova za desetak min ;) . Profesorica je super, postavlja potpitanja za podsjetiti ako se nešto zaboravi,daje vrimena za razmisliti, ma sve 5. I nije škrta na ocjeni, ja dobila 4!! :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 tra 2012 13:04 
Početnik

moja pitanja sa usmenog: renvoi, pripadnost pravne osobe, rad temeljem poslovne dozvole, davanje dozvole za stupanje u brak, kod uredbe isključiva nadležnost, a za RK se ne mogu sitit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 svi 2012 21:12 
Forumaš

stvari za ovaj drugi kolokvij

- MGPP
- Posebni dio (PZ, ZM, ZOSOZP)
- Rimska konvencija
- Uredba vijeća br. 44/2001
- Newyorska konvencija
- Zakon o arbitrazi

jos ce cekaju slajdovi sa predavanja

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 svi 2012 21:48 
Forumaš

Danny je napisao/la:
obzirom da je 01.01.2012 stupio na snagu novi zakon o strancima, da li spremate ispit po novom zakonu ( kako vidimo na proslopm roku jos nije pitala po novom zakonu iako je bio na snazi, pa sam u nedoumici po cemu pripremati )?
thx!

nama je u prvome kolokviju krajem sijecnja bilo po starome .... a sad, iz tih stranaca imas doslovno 10-12 pitanja sta se ponavljaju (uvjeti za ulazak stranca u RH, kako dokazuju svoj identitet, uvjeti za privremen boravak, uvjeti za stalni boravak, rad temeljem poslovne dozvole, itd.) ..ne virujen da je neki problem vidit jel se ista minjalo u novome :mig:

inace...dosli su i slajdovi na stranicu faxa (pod nastavnim materijalima) za ovaj drugi kolokvij ... evo link:
http://www.pravst.hr/dokumenti.php?p=29&s=227

Drugi kolokvij ce se odrzat u dva termina ... 18.5 (pet) i 25.5 (pet) u 9:00h
... a predrok (znaci citavi ispit) je 25.5. u 11:30

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 svi 2012 11:21 
Forumaš

MPP - 2. kol (18.5.), pitanja

ZRSZ
- pravo mjerodavno za uvjete za sklapanje braka
- izvanugovorna odgovornost za stetu
- retorzijska nadleznost
- perpetuatio iurisdictionis

PZ
- pravo mjerodavno kod zaposljavanja clana posade broda

ZOSOZP
- način ispunjenja prevoznine

ZA
- spor sa med. obiljezjem i spor bez medunarodnog obiljezja

NY
dozvoljava li konvencija ugovaranje rezervi

Uredba 44/2001
- usporedi litispendenciju po Uredbi i po ZRSZ.-u
- određenje prebivalista pravnih osoba
- primjeri isključive nadležnosti (3 primjera)

RIM
- sve o autonomiji stranaka
- primjena prava drzave neugovornice
- radni odnosi po ovoj konvenciji

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 svi 2012 17:43 
Početnik

Danny je napisao/la:
obzirom da je 01.01.2012 stupio na snagu novi zakon o strancima, da li spremate ispit po novom zakonu ( kako vidimo na proslopm roku jos nije pitala po novom zakonu iako je bio na snazi, pa sam u nedoumici po cemu pripremati )?
thx!

to sam se i ja mislila kad san spremala za prošli rok, pa mi je prija rekla da je profa na predavanju rekla da će pitat po starom zakonu do kraja godine

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 svi 2012 10:33 
Forumaš

MPP - 2. kol (25.5.2012), pitanja

1.MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO - POSEBNI DIO
a) ZRSZ - koje je pravo mjerodavno za razvod braka?
b) ZRSZ - koje je pravo mjerodavno za kvazikontrakte?
c) PZ - koje je pravo mjerodavno za privatnopravne odnose koji proizlaze iz ugovora o zapošljavanju članova posade broda?
d) ZOSOZP - koje je pravo mjerodavno za ugovor o osiguranju u zračnom prometu?

2. MEĐUNARODNO GRAĐANSKO PROCESNO PRAVO I PRAVO MEĐUNARODNE ARBITRAŽE
a) ZRSZ - prorogacija međunarodne nadležnosti?
b) ZRSZ - retorzijska nadležnost?
c) NYK - na koje pretpostavke sud priznanja pazi na zahtjev stranke?

3. EUROPSKO MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO
a) Rimska Konvencija
aa) Kako Rimska konvencija uređuje stranačku autonomiju? Navedite sva relevantna pitanja na koja odgovara.
ab) Koje pravo je prema odredbama Rimske konvencije mjerodavno za ugovor o radu?
ac) Navedite konvencijsko rješenje o primjeni odredaba Konvencije u državama s nejedinstvenim pravnim poretkom.

b) Uredba bijeća br. 44/2001
ba) Kako je normirano "prebivalište fizičkih osoba" ?
bb) Litispendencija: usporedite odredbe ZRZS.-a i BU1.
bc) Prema odredbama BU1 navedite tri primjera za isključivu nadležnost.

Napomena: Za pravni izvor uvijek navedite puni naziv i godinu donošenja, a za izvore europskog mpp.-a i godinu stupanja na snagu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lip 2012 17:24 
Početnik

vjerojatno kasnim s odgovorom...ali da...možeš doć u kabinet kod profesorice po potpis...meni je bila ok, dala potpis bez problema...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lip 2012 12:26 
Početnik

Pismeni, 26. lipnja 2012:

Opći dio:
-Von Wachterovo učenje
-Što znači djelovanje međunarodnih ugovora erga omnes? Navedite dva MU koji imaju takvo polje primjene
-Kako ZRSZ definira renvoi?
-Navedite rješenje ZRSZ-a o mjerodavnom pravu za oblik pravnih akata, te iznimke od općeg rješenja

Stranci:
-ZS - čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
-ZS - rad temeljem poslovne dozvole
-ZRSZ - aktorska kaucija

Posebni dio:
-ZRSZ - mjerodavno pravo za kvazikontrakte
-ZRSZ - mjerodavno pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
-PZ - mjerodavno pravo za naknadu štete zbog sudara brodova
-ZOSOZP - mjerodavno pravo za oblik ugovora

Procesno pravo i arbitraža:
-ZRSZ - Posebna pretpostavka priznanja stranih sudskih odluka o osobnom statusu hrvatskih državljana
-ZA - tužba za poništaj pravorijeka: pobijanje zbog novih činjenica i novih dokaza
-NYK - tko može donijeti arbitražnu odluku da bi to bila arbitražna odluka u smislu NYK?

Europsko:
-RK - kako je normirano pitanje nejedinstvenih pravnih poredaka?
-RK - pravo mjerodavno za ugovorne obveze koje se odnose na nasljeđivanje
-Uredba - koje je tijelo nadležno za tumačenje Uredbe i povodom čijeg zahtjeva?
-Uredba - Dopušta li Uredba zaključivanje neisključivih sporazuma o nadležnosti?

Putnike (i sve ostale koji su to željeli) je ispitala isti dan, počelo je već oko 12.45.
Od te prve grupe, cca 80% ljudi je prošlo pismeni. Pitanja na usmenom su bila standardna, a pita tako da pokrije sva područja gradiva. Postavlja puno pitanja, a usmeni u najmanju ruku nije kratak. Ako čovjek zapne, pomaže mu navodeći razne asocijacije.

I za pismeni i za usmeni je dovoljno naučiti odgovore na pitanja. No, moja je preporuka da se te odgovore potraži u knjigama ili zakonskim tekstovima, jer je u skripti to (pre)često nejasno ili netočno objašnjeno. Iako mi je skripta (nova generacija) jako pomogla da shvatim što je uopće odgovor na pitanje i gdje se nalazi, uglavnom bih shvatio koja ja poanta tek kad bih to isto našao u knjizi - skripta je prikladna za učenje napamet ili ponavljanje. Dakle - kombinirajte.
Ako ćete učiti na taj način, potrebno je imati obje Bosnićeve knjige, Sajkovu knjigu (u njima su i Uredba 44/2001 i Newyorška konvencija, dok sam Rimsku konvenciju iz određenog davno zaboravljenog razloga printao zasebno), cijeli Zakon o strancima i Zakon o arbitraži, izvatke iz Pomorskog zakonika, Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu i Zakona o mjenici. Osim Zakona o strancima, svi se nalaze u Bosniću.

Debelo se isplati provjeriti i pitanja po forumu, jer ih se dobar dio često ponavlja u zadnjih npr. godinu i pol, dok se određeni dio pitanja u tom razdoblju uopće nije pojavio. Na taj način, čovjeku je jasnije na što se treba usredotočiti. I ovaj je rok bio u skladu s tim trendom.
Na forumu sam našao i nekolicinu novih pitanja (kojih nema u skripti), no literatura mi je sad udaljena 100 km, tako da vam to ne mogu sažeti - ovo je samo upozorenje za nadobudne :)

Sve u svemu, od svih ispita na 4. godini, u ovaj sam morao uložiti najviše truda i vremena - ponajviše zato što je gradivo opširno tj. ima hrpa nabrajanja i informacija za zapamtiti.

Na usmenom vas neće rušiti ako zapnete na nekom detalju, već pomogne da se prisjetite, a ako ni onda ne ide - nije drama. Naravno, treba se znati, ali se neće dogoditi da izađete van s osjećajem da vam se dogodila nepravda radi toga što je prof. naprečac donio/la odluku.
Ili da sažmem: profesorica je dobra u duši i ima srca :)

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 srp 2012 10:11 
Aktivan

Upomoć ljudi. počinjem spremat mpp. može li mi tko reći kojim redosljedom da radim? imam 2 bosnićeve knjige i onu skriptu sa pitanjima koja mi izgleda nekako apstraktno. zbunjena sam skroz ne znam kako di šta itd...Hvala puno ljubim vas u čelo!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 kol 2012 17:21 
Aktivan

ja san počea po bosnić prva knjiga , bez druge . skripta nova generacija i povijest iz sajka rečeno mi je da je to dosta + slajdovi za prvi kolokviji , valjda će biti dosta.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 ruj 2012 20:58 
Početnik

da li treba učiti zakone po ovim godinama u skripti ili treba znati i izmjene

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2012 12:11 
Početnik

ja sam preskocio godine sto se tice zakona, a od konvencija sam ucio godine donosenja i ratifikacije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2012 13:25 
Početnik

pitanja od 29.08
1.Bartolus de Saxoferato,
2.3 kategorije vezivanja kod kojih se renvoi ne primjenjuje
3.izbjegavajuća klauzula
4.koji uvijeti moraju biti ispunjeni da se strancu odobrio stalni boravak u rh
5.osobni statut apatrida (kolizijsko pravilo u unutranjem izvor hrv. mpp-a)
6.uzajamnost,
7.kolizijskopravna i materijalnopravna autonomija,
8.kada se primjenjuje lex loci executionis,
9.tko je nadležan za pravorijek (NYK)
10.nadležnost hrv suda u sporovima o imovinskim odnosima bračnih drugova,
11.kako Konvencija (Rimska) normira pitanje nejednstvenog pravnog poretka,
12.koje je tijelo nadležno za tumačenje konvencije
13.na kojem latinskom pravnom načelu se temelji opća nadležnost u BU 1
14 kako se određuje pojam odluku

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2012 15:19 
Aktivan

3,3ipo tjedna ucenja bilo dovoljno za vrlo dobar.profa me iznenadila koliko je bila ugodna i fer iako je nisan moga smislit na predavanjima.pismeni hert,objasni renvoi, vrijede li ugovori sfrj na podrucju rh, lacunae legis pravna praznina,koje je vrime propisano strancu za privremeni boravakak za spajanje s obitelji i tko izdaje odobrenje,uvjeti za ulazak stranca u rh,siromasko pravo za stranca,kvazikontrakti prema zrszu,pravo mjerodavno za naknadu stete kod sudara brodova, prema zosozp pravo mjerodavno za oblik ugovora, kako se rim kon primjemjuje na propise drzava neugovornica,m. pravo za ugovor o radu, kako se uredba primjenjuje na arbitrazu i jedno ima veze sa nenadležnoscu uredbe. Pitanja od 12.9.'12 usmeni retorz. Nadleznost, uvjeti za razvod braka, frauduloznost,vrste kumulacija , mje. pravo za havariju broda redovno boraviste, pozi. pretpostavke za arbitrazu po newyors. konvenciji.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2012 19:02 
Aktivan

kk je napisao/la:
jesi učija iz onog šta si prije napisa ili si doda i drugu bosnićevu knjigu?

nisan doda drugu knjigu ni slajdove za drugi dio, prođite ispite od 2009te do danas, za ponavljanje, oko 60komada i prolaz siguran.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ruj 2012 16:42 
Početnik

koliki je taj dio iz sajka, jel samo prvih 90 stranica ili ima još nešto?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2012 11:34 
Početnik

ljudi koliko otprilike vremena treba dase položi mpp,iz čega učite,HITNO!! hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lis 2012 09:16 
Početnik

PO kojoj literaturi se odgovara u 12. mjesec? Po novom ili starom zakonu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 stu 2012 14:40 
Početnik

da li vrijedi skripta od 130 strana koja se satoji od 2 skripte.,i r skripte i one druge di su za uredbe konvencije,tj ispitna pitanja te da li je bilo kakvih promjena zakona koje se trebaju učiti,te di ima povijest za downloadat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 stu 2012 12:44 
Početnik

šta je na kraju s novin zakonon o strancima, zna li iko?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 stu 2012 17:55 
Početnik

da li je za povijesni dio u redu učiti iz skripte o 152 str s foruma da li je to povijest od sajka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2012 17:17 
Početnik

MPP-PISANI DIO ISPITA OD 12.12.2012

1.MPP-OPĆI DIO
Mancini-neostatutarno učenje
Navedite Haške konvencije koje su na snazi u RH
Navedite sve što znate o renvoi
Objasnite pitanje tzv. "promjenjivost statuta" i navedite moguća rješenja

2.PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
ZVDSP-stjecanje vlasništva nad nekretninama od strane stranaca
ZRSZ-višestruko državljanstvo
U kojim slučajevima se izdaje putni list za stranca

3.MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO-POSEBNI DIO
ZRSZ-mjerodavno pravo za kvazikontrakte
ZRSZ-mjerodavno pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
PZ-mjerodavno pravo za nakandu štete zbog sudara brodova
ZOSOZP-mjerodavno pravo za oblik ugovora

4.MEĐUNARODNO GRAĐANSKO PROCESNO PRAVI I PRAVO MEĐUNARODNE TRGOVAČKE ARBITRAŽE
ZRSZ-posebna pretpostavka priznanja stranih sudskih odluka o osobnom stanju(statusu) državljanina RH
ZA-tužba za poništaj pravorijeka: pobijanje zbog novih činjenica i novih dokaza
NYK-tko može donijeti arbitražnu odluku da bi ta odluka bila "arbitražna odluka" u smislu NYK

5.EUROPSKO MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO
Uredba Rim 1-prinudni propisi
-kako konvencija normira pitanje nesposobnosti
Uredba Vijeća br.44/2001-dopušta li BU 1 ispitivanje strane odluke s obzirom na njen sadržaj.Ako da,pod kojim okolnostima.
-litispendencija: usporedit odredbe ZRSZ-a i BU 1

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 pro 2012 17:36 
Početnik

MPP USMENI DIO ISPITA OD 12.12.2012

Redovno boravište
Kako se određuje sjedište pravne osobe-Bruxelles 1
Nejedinstveni pravni poredak-Rim 1
Havarija-PZ
Nadležnost kako se određuje
Retorzijska nadležnost
Rim 1 i Bruxelles 1 sve
Nadležnost kod posvojenja,uzdržavanja,razvoda braka
Kumulacija-distributivna i potpuna
Prebivalište
Razlika prebivalište i redovito boravište
Kako je rješeno pitanje kod materijalnih suparničara
Isključiva nadležnost sudova-Bruxelles 1
Odnosi roditelja i djece
Procesni javni poredak
Struktura kolizijskih pravila
Distributivna i potpuna kumulacija primjeniti na razvod braka
Koje je pravo mjerodavno za ugovore po ZRSZ
Siromaško pravo i od kojih se parničnih troškova stranka oslobađa
Rim 1-sve o ugovorima
Kolizijska pravila
Bruxelles 1-po kojem će se pravu obaviti arbitražni postupak
Zakon o arbitraži-polje primjene
Redovno boravište
ZVDSP-pravo vlasništva na nekretninama
Rim 1-oblik ugovora
ZRSZ-izvanugovorna odgovornost za štetu
Mjerodavno pravo za osiguranje u zračnom prometu
Opća nadležnost-općenito
Državna pripadnost broda-PZ

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2012 08:35 
Početnik

za ispit je dovoljna skripta nova generacija, ja san jučer dobija 4. bosnićeve knjige su odlično obrađene u skripti, iz sajka san učija povijest, kvalifikaciju i nista više. pogledajte one slajdove sa predavanja i to prvi dio jer imaju neke stvari kojih nema u skripti. profesorica ugodna i pomaže masu. jučer su prošli i neki koji su jako loše znali na usmenom ali in je dala trice samo zbog pismenog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2012 16:35 
Aktivan

Jeli skripta nova generacija ima 130 str. ili je to neka druga? Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2012 16:59 
Početnik

ima 64 ili 65 stranica, imaš je skinit u skriptarnici tu na netu, ili kupit u masnog ili kuntenti nasuprot faksa

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2012 01:12 
Početnik

Ako netko zna molim neka napise, hvala unaprijed..
JA SAM BOLONJAC I OVAJ PREDMET MI POČINJE TEK U DRUGOM SEMESTRU, HOCEMO LI I MI IMATI KOLOKVIJE?

JEL STVARNO OVAJ POST IZNAD DOVOLJNA LITERATURA, KOLIKO VREMENA OBJEKTIVNO TREBA PO KOLOKVIJU (ZA NAUCITI)?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 pro 2012 08:30 
Početnik

ne znan za te kolokvije. ja san prekjucer dobija 4. ucija san iz te skripte, prvih 30 str iz sajka (povijest), kvalifikacija iz sajka i slajdovi iz prvog dijela predavanja. pismeni i usmeni su bila pitanja iz skripte i još mi je rekla da san ima najbolji usmeni na roku. ucija san misec ipo ali mozda po 2-3 ure dnevno tako da to možeš skratit ako ćeš više učit

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 sij 2013 11:23 
Aktivan

jeli dovoljno za ovo evropsko mpp naučit ona pitanja iz big Joa ili treba učit cile konvencije i uredbu?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: