Pismeni, 26. lipnja 2012:
Opći dio:
-Von Wachterovo učenje
-Što znači djelovanje međunarodnih ugovora erga omnes? Navedite dva MU koji imaju takvo polje primjene
-Kako ZRSZ definira renvoi?
-Navedite rješenje ZRSZ-a o mjerodavnom pravu za oblik pravnih akata, te iznimke od općeg rješenja
Stranci:
-ZS - čime stranci u RH dokazuju svoj identitet?
-ZS - rad temeljem poslovne dozvole
-ZRSZ - aktorska kaucija
Posebni dio:
-ZRSZ - mjerodavno pravo za kvazikontrakte
-ZRSZ - mjerodavno pravo za imovinske odnose osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici
-PZ - mjerodavno pravo za naknadu štete zbog sudara brodova
-ZOSOZP - mjerodavno pravo za oblik ugovora
Procesno pravo i arbitraža:
-ZRSZ - Posebna pretpostavka priznanja stranih sudskih odluka o osobnom statusu hrvatskih državljana
-ZA - tužba za poništaj pravorijeka: pobijanje zbog novih činjenica i novih dokaza
-NYK - tko može donijeti arbitražnu odluku da bi to bila arbitražna odluka u smislu NYK?
Europsko:
-RK - kako je normirano pitanje nejedinstvenih pravnih poredaka?
-RK - pravo mjerodavno za ugovorne obveze koje se odnose na nasljeđivanje
-Uredba - koje je tijelo nadležno za tumačenje Uredbe i povodom čijeg zahtjeva?
-Uredba - Dopušta li Uredba zaključivanje neisključivih sporazuma o nadležnosti?
Putnike (i sve ostale koji su to željeli) je ispitala isti dan, počelo je već oko 12.45.
Od te prve grupe, cca 80% ljudi je prošlo pismeni. Pitanja na usmenom su bila standardna, a pita tako da pokrije sva područja gradiva. Postavlja puno pitanja, a usmeni u najmanju ruku nije kratak. Ako čovjek zapne, pomaže mu navodeći razne asocijacije.
I za pismeni i za usmeni je dovoljno naučiti odgovore na pitanja. No, moja je preporuka da se te odgovore potraži u knjigama ili zakonskim tekstovima, jer je u skripti to (pre)često nejasno ili netočno objašnjeno. Iako mi je skripta (nova generacija) jako pomogla da shvatim što je uopće odgovor na pitanje i gdje se nalazi, uglavnom bih shvatio koja ja poanta tek kad bih to isto našao u knjizi - skripta je prikladna za učenje napamet ili ponavljanje. Dakle - kombinirajte.
Ako ćete učiti na taj način, potrebno je imati obje Bosnićeve knjige, Sajkovu knjigu (u njima su i Uredba 44/2001 i Newyorška konvencija, dok sam Rimsku konvenciju iz određenog davno zaboravljenog razloga printao zasebno), cijeli Zakon o strancima i Zakon o arbitraži, izvatke iz Pomorskog zakonika, Zakona o obveznim i stvarnopravnim odnosima u zračnom prometu i Zakona o mjenici. Osim Zakona o strancima, svi se nalaze u Bosniću.
Debelo se isplati provjeriti i pitanja po forumu, jer ih se dobar dio često ponavlja u zadnjih npr. godinu i pol, dok se određeni dio pitanja u tom razdoblju uopće nije pojavio. Na taj način, čovjeku je jasnije na što se treba usredotočiti. I ovaj je rok bio u skladu s tim trendom.
Na forumu sam našao i nekolicinu novih pitanja (kojih nema u skripti), no literatura mi je sad udaljena 100 km, tako da vam to ne mogu sažeti - ovo je samo upozorenje za nadobudne

Sve u svemu, od svih ispita na 4. godini, u ovaj sam morao uložiti najviše truda i vremena - ponajviše zato što je gradivo opširno tj. ima hrpa nabrajanja i informacija za zapamtiti.
Na usmenom vas neće rušiti ako zapnete na nekom detalju, već pomogne da se prisjetite, a ako ni onda ne ide - nije drama. Naravno,
treba se znati, ali se neće dogoditi da izađete van s osjećajem da vam se dogodila nepravda radi toga što je prof. naprečac donio/la odluku.
Ili da sažmem: profesorica je dobra u duši i ima srca