Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 11 kol 2026 12:38.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 29 vel 2012 16:28 
Sega mega kul forumaš bez života

jel netko zna rješenje ovih akata sa zadnjeg roka i lista c, :please:

općina benkovac promjenila zakon,nešto se spominjao i mlilanović i ličani da nisu bili zadovoljni bla bla(ja sam stavila da je ovo prijedlog,a valjda je zahtjev za ocjenu suglasnosti)
vlada donijela zakon o tome da sada glavni državi odvjetnik imenuje zamjenike državnih odvjetnika(Šta je ovo?)
odlučilo se da će pri rekonstruiranju vrhovnog suda, sada tu biti mjesta i za 5 najboljih odvjetnika,valjda da će oni biti dio ustavnog suda(što je ovo?)

i za list c mi nije jasno,ja sam tamo vidjela samo 2 pitanja,nije valjda da treće nisam skužilia,ili?
i to preambulu kojoj se vidi karakter ustavnog pakta,kraljevine malvazije
i formirati 2 članka iz odjeljka II. o pravima i slobodama habes corpus

ako može riješenje i za list a i list c

Evo ovo mi je bilo u testu,pa ako možeš na ovo odgovoriti,ja nisam imala vremena čekat prof.da vidim gdje sam pogrješila ali uglavnom sam pala,list a mislim da mi je bio ok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2012 10:44 
Početnik

6slova je napisao/la:
Ekipa, prodjoh pismeni i imam plavu knjigu s kojom je super pisati akte jer je sve u njoj razradjeno i obiljezeno... Ako nekome treba., nekase javi jer bi ju prodao za 250 kn. ( tu uključujem i crnu knjigu ! ). Eto, ako sto treba cimnite poruku...
Btw, akti zadnji rok:
1. Vlada solidnom vecinom glasova u hs-u skinula ovlast predsjedniku da zastupa rh u inozemstvu. Akt je ocjena suglasnost sa ustavom, cl. 99.

2. Slanje vojnika u Irak , tu je sve jasno..

3. Brodogradiliste Split., par zastupnika zeli sve ispitati.. Blablabla... Istrazno povjerenstvo... Sve jasno i lagano..

C list., republika jurisprudentia, Glava 3 , cl. 4,5,6,7, prava i slobode...

Eto, ako sam pomogao drago mi je ( stric '-' ) ,,, hehe

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2012 20:02 
Forumaš

Dva pitanja, čisto tehničke naravi ako mi tko može objasniti;
u Članku 2. Stavak 1. stoji da je suverenitet HR ...,... i neprenosiv, a pristupanjem EU HR faktički prenosi dio suvereniteta na EU :?
Mislim samim tim, par ustavnih zakona o EU su u suprotnosti sa čl.2.
I potvrđuje li se Članakom 145. Stavkom 4. supremacija EU prava?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 09:28 
Početnik

Ljudi, moze li ko napisati ukratko kako izgleda ispit? Tj. sta je na kojem listu? Unaprijed zahvaljujem..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 10:01 
Forumaš

List A 20 pitanja, List B izrada akata - složi ti priču iz koje ti trebaš zaključiti koji akt ti treba, List C izrada preambule i izraditi ustavni članak koji trebaš regulirati neki odnos i par pitanja iz crne :popcorn:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 11:46 
Veteran

Učila sam dosta vremena po staroj, bijeloj knjizi i sad mi je frend poklonio plavu knjigu za ispit i gledam.. Skoro nikakve razlike -.- Tako da namjeravam učiti po istoj bijeloj knjizi (već mi je sve podcrtano i označeno), a za one manje promjene proviriti u plavu ili čak korigirati u staroj knjizi.
Što vi mislite?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 13:48 
Forumaš

Amabilis je napisao/la:
Učila sam dosta vremena po staroj, bijeloj knjizi i sad mi je frend poklonio plavu knjigu za ispit i gledam.. Skoro nikakve razlike -.- Tako da namjeravam učiti po istoj bijeloj knjizi (već mi je sve podcrtano i označeno), a za one manje promjene proviriti u plavu ili čak korigirati u staroj knjizi.
Što vi mislite?

mozes slobodno, ali za ucenje lista A ti tribaju i ustavne promjene, a i ove godine je izdana nova knjiga...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 13:51 
Forumaš

Yup, i pripazi na članke koji su se zbog promjene ustava ˝pomakli˝ i obavezno provježbaj primjer ustavne tužbe i ocjene ustavnosti zakona :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2012 15:31 
Veteran

Već sam ranije počela paziti na te stvari, hvala :) Nova knjiga, kažete? Koje je boje ove godine, zelena? xD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2012 13:50 
Početnik

Hvala touring17.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2012 20:56 
Aktivan

evo da vam malo kažem o pismenom..nije uopće tako strašno,teoretski dio za list A da se brzo proć,i to se ponavljaju pitanja,ode sa foruma.List B i C ne triba ni vježbat ako imate nekog ko će vam to dobro objasnit,a ne samo uzimat pare za tzv. "repeticije".Najbitnije je znat se snalazit brzinski u vlastitoj knjizi jer je vrimena stvarno na knap :mig:
a sad..ima li ko da je odgovara usmeno? kakav je arsen,koliko ispitiva,pita li konkretno,ima li caka ili je dosta proć crnu knjigu? i otprilike koliko je dosta vrimena za spremit usmeni? pozdrav :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2012 22:18 
Aktivan

studentica007 je napisao/la:
evo da vam malo kažem o pismenom..nije uopće tako strašno,teoretski dio za list A da se brzo proć,i to se ponavljaju pitanja,ode sa foruma.List B i C ne triba ni vježbat ako imate nekog ko će vam to dobro objasnit,a ne samo uzimat pare za tzv. "repeticije".Najbitnije je znat se snalazit brzinski u vlastitoj knjizi jer je vrimena stvarno na knap :mig:
Točno tako.

Citat:
a sad..ima li ko da je odgovara usmeno? kakav je arsen,koliko ispitiva,pita li konkretno,ima li caka ili je dosta proć crnu knjigu? i otprilike koliko je dosta vrimena za spremit usmeni? pozdrav :thumbsup
Pita 4-5 pitanja, prati knjigu, obično počne sa prvim poglavljem (pojam ili sadržaj Ustavnog prava ili nešto slično) pa nastavi po poglavljima, npr. o značenjima pojma ustav, o složenoj državi i završi sa nečim pri kraju knjige, npr. predstavničkim sistemom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2012 01:21 

studentica007 je napisao/la:

Daj ti koju smjernicu za list b i c,nešto što je najbitnije.Ja sam učila ustavno 2 mjeseca i pala zbog lista b i c. :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2012 18:10 
Aktivan

što ti nije jasno kod listova B i C? kod lista B ako znaš pripoznat akt onda znaš i napisat.Za pripoznat akt meni je pomoglo dok sam učila stavila sebi na list koji akti se ponavljaju i kako ih pripoznat.Ugl skoro uvik bude ili ocjena ustavnosti ili ustavna tužba.Kod ocjene ustavnosti paziti na to jeli prijedlog ili zahtjev.Onda deklaracija,rezolucija,autentično tumačenje,promjena ustava-to obavezno znati,razrješenje i imenovanje ministara. Kod lista C samo čitat ono što je zadano u zadatku,on naglasi jeli normativna ili nenormativna,a u 2.dijelu stavi koliko članaka tribaš formulirati i to sve prepisivaš iz žutih stranica crne knjige ovisno o tome na što triba stavit naglasak.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2012 19:15 

studentica000 je napisao/la:
jel netko zna rješenje ovih akata sa zadnjeg roka i lista c, :please:

općina benkovac promjenila zakon,nešto se spominjao i mlilanović i ličani da nisu bili zadovoljni bla bla(ja sam stavila da je ovo prijedlog,a valjda je zahtjev za ocjenu suglasnosti)
vlada donijela zakon o tome da sada glavni državi odvjetnik imenuje zamjenike državnih odvjetnika(Šta je ovo?)
odlučilo se da će pri rekonstruiranju vrhovnog suda, sada tu biti mjesta i za 5 najboljih odvjetnika,valjda da će oni biti dio ustavnog suda(što je ovo?)

i za list c mi nije jasno,ja sam tamo vidjela samo 2 pitanja,nije valjda da treće nisam skužilia,ili?

ako može riješenje i za list a i list c

Evo ovo mi je bilo u testu,pa ako možeš na ovo odgovoriti,ja nisam imala vremena čekat prof.da vidim gdje sam pogrješila ali uglavnom sam pala,list a mislim da mi je bio ok.

EVo ovdje sam napisala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2012 20:11 
Aktivan

jel se može kod arsena odgovarat usmeno na konzultacijama kroz treći mjesec??? znali iko, jel imate iskustva s tim? hvala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2012 17:29 
Aktivan

[quote="studentica000"][quote="studentica000"]jel netko zna rješenje ovih akata sa zadnjeg roka i lista c, :please:

mislim da su dvi ocjene suglasnosti i promjena ustava.To za prvi akt ovisi jeli pisalo što o tome ko predlaže tu izmjenu zakona,ako je vlada onda je zahtjev.Kod lista C može biti da su bila samo 2 pitanja,jer su i meni bila 2.Kraljevina je pa pišeš " Ja kralj...",a habeas corpus act ti se nalazi u čl.24 Ustava RH i formiraš dva članka tako da prepisivaš iz Ustava RH.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2012 20:52 

Hvala :)
za ovu promjenu ustava na koji članak se pozivam,nigdje nisam mogla naći.

po čemu se prepoznaje da je h.corpus act u čl.24 ustava rh?(nisam naučila crnu knjigu,pa možda zbog toga me buni?)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2012 21:54 
Forumaš

Ja bi preporučio paralelno učenje crne i bijele zato što u bijeloj ima cirka 300 str. teorije, u crnoj otprilike isto, ali se velikim dijelom ponavlja (u crnoj se iste definicije i po 4 puta ponavljaju sa razlikom par riječi u definiciji) :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2012 00:39 
Aktivan

Hvala :)
za ovu promjenu ustava na koji članak se pozivam,nigdje nisam mogla naći.

po čemu se prepoznaje da je h.corpus act u čl.24 ustava rh?(nisam naučila crnu knjigu,pa možda zbog toga me buni?)

pozivaš se na čl.126,pročitaj žute stranice i plave i crne knjige-to je BITNO...isto tako ti je i za preambulu,bitno je da znaš žute str crne knjige,tj.da znaš otprilike di je što otprilike,i onda tako znaš da je h.corpus čl.24. I slažem se sa kolegom iznad,dobro bi bilo pročitati crnu knjigu,bar te pojmove koji se ponavljaju za preambulu da znaš na što se odnosi :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2012 00:44 
Aktivan

msm91 je napisao/la:
jel se može kod arsena odgovarat usmeno na konzultacijama kroz treći mjesec??? znali iko, jel imate iskustva s tim? hvala.

ne može,ja pitala i reka je da se može samo kad bude rok...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2012 09:57 

hvala :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2012 11:17 
Aktivan

hvala :grin:

hvala! hehehhehe... :seewhy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2012 15:14 
Aktivan

jel se može na izvarednom roku sad u 4. proć pismeni a onda usmeni u 6 misec???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2012 19:56 
Aktivan

superlawyer je napisao/la:
jel se može na izvarednom roku sad u 4. proć pismeni a onda usmeni u 6 misec???

možeee :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ožu 2012 09:33 
Aktivan

kako učit iz bile knjige šta je najbitnije....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2012 14:58 
Forumaš

superlawyer je napisao/la:
kako učit iz bile knjige šta je najbitnije....

što je bitno za svaku granu vlasti + ustavne promjene ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ožu 2012 23:32 
Aktivan

molila bih nekog ako ima napisan cijele primjere preambula od rijeci do rijeci da mi posalje na pm :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ožu 2012 09:22 
Forumaš

mala ciara je napisao/la:
molila bih nekog ako ima napisan cijele primjere preambula od rijeci do rijeci da mi posalje na pm :)

poslano ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ožu 2012 16:33 
Aktivan

Ej ljudi,evo listam prethodne postove,al ne mogu naći odgovor-Jel za list A dovoljna ova skripta od 23 str na šta ima tu na Nasciturusu u skirptarinici?I primjećujem da većina pitanja na listu A bude iz promjene ustava?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ožu 2012 23:22 
Početnik

mala majo,molija bi te da pošalješ preambulu i meni ako nije problem

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2012 19:51 
Aktivan

nemoj nikako uciti po skripti za list A,nego uci po plavoj knjizi i promjenama ustava iz 2011.g.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2012 19:59 
Aktivan

http://www.usud.hr/uploads/Redakcijski% ... 202011.pdf

na ovom linku imas ustav sa svim promjenama iz 2011. pa bi ti preporucila da po tome ucis promjene :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 ožu 2012 14:54 
Početnik

ljudi, koliko van je tribalo za spremit pismeni? realno, molin vas..neki kazu 5 dana, neki 2 miseca...:/ valjda mi nije kasno sutra pocet za izac 17.4.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 ožu 2012 17:32 
Forumaš

Prijavio sam na isti datum i paralelno radim crnu i bijelu (s obzirom da crna prati sadrzaj, a definicije se precesto ponavljaju) mislim da je izvedivo spremit se kroz 2-3 tjedna intezivnog ucenja. :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 ožu 2012 21:52 

touring17 je napisao/la:
Prijavio sam na isti datum i paralelno radim crnu i bijelu (s obzirom da crna prati sadrzaj, a definicije se precesto ponavljaju) mislim da je izvedivo spremit se kroz 2-3 tjedna intezivnog ucenja. :5

jesi napravio skriptu s aktima ?:bow :bow :bow

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 ožu 2012 22:03 
Aktivan

mala ciara je napisao/la:
nemoj nikako uciti po skripti za list A,nego uci po plavoj knjizi i promjenama ustava iz 2011.g.

koliko mi onda treba za spremit pismeni ? 2 miseca?
ipak knjiga ima 600 str :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2012 08:48 
Početnik

dva tjedna ...samo bila

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2012 10:28 
Forumaš

touring17 je napisao/la:

jesi napravio skriptu s aktima ?:bow :bow :bow

napola, posudio sam USB nekome i cekam da ga doticna osoba vrati, a drugi mi je netragom nestao...bas me krenulo xD :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2012 02:51 

:grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: