Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 27 ruj 2022 17:46.

Vremenska zona: UTC [LJV]


Pravila foruma


Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUSZapočni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 pro 2005 15:12 
Offline
김정일
Avatar

Pridružen/a: 20 pro 2005 20:51
Postovi: 11151
Doc. dr. sc. Milijan Sesar
Prof. dr. sc. Jozo Čizmić


S K R I P T A R N I C A


Službene stranice katedre:
http://www.pravst.hr/kolegiji.php?p=141


Preporučena literatura :

1. Siniša Triva - Mihajlo Dika, Građansko parnično procesno pravo, Zagreb, 2004.

2. Siniša Triva -Velimir Belajec - Mihajlo Dika, Sudsko izvršno pravo, Zagreb, 1984.

3. Siniša Triva - Mihajlo Dika, Izvanparnično procesno pravo, Zagreb, 1988.

4. Zakon o parničnom postupku Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 53/91, 91/92, 111/99, 88/01. i 117/03.)

5. Ovršni zakon (Narodne novine, br. 57/96., 29/99., 42/00., 173/03., 194/03., 151/04. i 88/05.)


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov:
PostPostano: 24 lis 2006 17:47 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 23 lis 2006 20:56
Postovi: 42
by the way ja sam bila kod Čižmića taj dan kad sam se prebacivala i pitala ga koja je kao literatura.da ta knjiga iz gpp-a + ovrha + izvanparnično, al iz ovrhe da pita samo 6 pitanja (njegove riječi) i to osnovno i da to ljudi valjda znaju. pretpostavljam ovi sa seminara, pa ako koji od njih pročita ovo nek onda i napiše tih 6 pitanja, a iz izvanparničnog navodno isto pita osnove. toliko sam ja pokupila koliko sam bila na faksu :D


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov:
PostPostano: 24 lis 2006 23:18 
Offline
Forumaš
Avatar

Pridružen/a: 23 kol 2006 21:37
Postovi: 284
Na početku ovogodišnjih predavnja je rekao tih 6 pitanja iz ovrhe:
1. ovršna isprava
2. vjerodostojna isprava
3. načelo zaštite ovršenika
4. načelo strogo formalnog legaliteta
5. prigovori ovršenika
6. prethodne i privremene mjere osiguranja

Nadam se da sam pomogla


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov:
PostPostano: 19 vel 2007 17:09 
Offline
김정일
Avatar

Pridružen/a: 20 pro 2005 20:51
Postovi: 11151
lili je napisao/la:
Jel uopće tko uči ovaj predmet iz knjige, dali se isplati ili da odmah pređem na skriptu? uzela sam neku od 170 str. Je li to Čizmićeva? :12:


Vlada kao neki konsenzus da se ne isplati učiti iz knjige. Radije po skriptama i ako ideš kod profesora Čizmića obavezno proučiti i ona pitanja iz ovrhe


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov:
PostPostano: 17 pro 2007 21:46 
Offline
김정일
Avatar

Pridružen/a: 20 pro 2005 20:51
Postovi: 11151
kolega,hvala puno i od mene,sad mi je već puno lakše.

Danas je ispitivao Čizmić,sve standardno! Pozdrav legicama koje su bile u većini a posebno jednoj Đakovčanki zbog napisanih pitanja! Very Happy

kolega Banderas,ako ti nije problem napiši koja su bila pitanja na usmenom i kakva su to napisana pitanja bila od kolegice iz Đakova,kakva je prolaznost i kako ti se čini profesor,pomoći ćeš i meni a vjerujem i ostalima,ajd malo nam olakšaj!

asuker 5 je napisao/la:
kolega Banderas,ako ti nije problem napiši koja su bila pitanja na usmenom i kakva su to napisana pitanja bila od kolegice iz Đakova,kakva je prolaznost i kako ti se čini profesor,pomoći ćeš i meni a vjerujem i ostalima,ajd malo nam olakšaj!

Djelomična presuda,rokovi u parničnom postupku,atrakcija mjesne nadležnosti,prethodno pitanje,uređenje međa u izvanparničnom postupku,vjerodostojna isprava u ovršnom postupku,umješač,povrat u prijašnje stanje,delegacija mjesne nadležnosti,davanje dozvole za sklapanje braka,ovršna isprava i koja od sudskih odluka može ići u ovrhu,načelo neposrednosti,prisilna hospitalizacija,prigovor ovršenika u ovršnom postupku,vrste prigovora?

Profesor je u redu,ne pita sitne detalje nego općenita pitanja,prolaznost je bila oko 50% ali ništa strašno jer su neke kolege na pitanja ili šutjeli ili odgovarali s jednom rečenicom tako da se ipak tu nije mogao očekivati prolaz! Sve u svemu tko korektno nauči problema nema! Wink


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 sij 2008 11:11 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 04 sij 2008 20:49
Postovi: 14
[quote="Metafora"]Da li netko zna što je to leteća ovrha ili barem gdje se nalazi u zakonu?[/quote]


Ovrha na pokretninama (njem. Exekution auf körperlichen Sachen) je poseban ovršni postupak koji se provodi radi naplate novčanih tražbina na pokretninama. Za tu ovrhu mjesno je nadležan u pravilu sud na čijem se području, prema naznaci u prijedlogu za ovrhu, pokretnine nalaze. Ako nije poznato gdje se pokretnine nalaze, ovrhovoditelj može predložiti da sud donese rješenje o ovrsi na pokretninama, ne naznačujući mjesto gdje se one nalaze (leteća ovrha). Ovrhu u tom slučaju određuje sud na čijem se području nalazi prebivalište ili, podredno, boravište ovršenika, fizičke osobe, odnosno sjedište ovršenika pravne osobe, a ovrhovoditelj može podnijeti rješenje o ovrsi svakom stvarno nadležnom sudu na čijem se području nalaze pokretnine ovršenika, s prijedlogom da taj sud provede ovrhu. Posebno su određene pokretnine koje su apsolutno ili relativno izuzete od ovrhe.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 sij 2008 11:23 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 08 sij 2008 13:47
Postovi: 14
skydream je napisao/la:
Molila bih za pomoć za slijedeća pitanja:

Ovršna isprava (ali ne vjerodostojna)
Načelo zaštite ovršenika (kažu ima ih 3)

Unaprijed hvala!Ovršna isprava

Članak 21. ovršnog zakona

Ovršne isprave jesu:

1. ovršna sudska odluka i ovršna sudska nagodba,

2. ovršna odluka donesena u upravnom postupku i ovršna nagodba sklopljena u upravnom postupku ako glase na ispunjenje novčane obveze, ako zakonom nije drukčije određeno,

3. ovršna javnobilježnička isprava,

4. druga isprava koja je zakonom određena kao ovršna isprava.


Zaštita ovršenika fizičke osobe

Članak 70.

(1) Ovrha radi ostvarenja novčane tražbine ne može se provesti na stvarima i pravima koja su nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je on po zakonu dužan uzdržavati ili za obavljenje samostalne djelatnosti koja je ovršenikov glavni izvor sredstava za život.

(2) Odredba stavka 1. ovoga članka neće se primjenjivati u slučajevima u kojima su ovim Zakonom za ovrhu na određenim stvarima ili pravima utvrđena posebna pravila o izuzimanju od ovrhe ili o ograničenju ovrhe.

(3) Nekretnine za stanovanje ili obavljanje poslovne djelatnosti ne smatraju se stvarima koje su nužne za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati ili za obavljanje samostalne djelatnosti koja je njegov glavni izvor sredstava za život, osim ako zakonom nije drukčije određeno.

Zaštita djelatnosti pravnih osoba

Članak 71.

(1) Ovrha se ne može provesti na stvarima i pravima pravnih osoba radi ostvarenja novčane tražbine ako su te stvari ili prava nužna za obavljanje njihove djelatnosti.

(2) Odredba stavka 1. ovoga članka neće se primjenjivati u slučajevima u kojima su ovim Zakonom za ovrhu na određenim stvarima ili pravima utvrđena posebna pravila o određivanju redoslijeda ovrhe, o 1anju od ovrhe ili o ograničenju ovrhe.

Ta 3 načela ni ja ne mogu pronaći. :roll:


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2008 08:42 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
Ekipa!!!Predlažem da probamo zajedno odgovoriti na ta pitanja iz ovrhe,jer sigurno svakom od nas fali neki odgovor, a ovako ćemo ponovit gradivo i imati sve odgovore na jednom mjestu. (nadam se da nisam pre nadobudna....znam da mi to možemo!!!)
1. ovršna isprava
2. vjerodostojna isprava
3. načelo zaštite ovršenika
4. načelo strogo formalnog legaliteta
5. prigovori ovršenika
6. prethodne i privremene mjere osiguranja


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2008 08:47 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
3. Načelo zaštite ovršenika:
Zaštita ovršenika i protivnika osiguranja je načelo (načelo socijalnosti), načelo po kojemu ovrhom i osiguranjem ne smiju dovesti u pitanje život, slobodu, dostojanstvo, osnove gospodarske i socijalne egzistencije i djelatnosti ovršenika. Tako se ovrha i osiguranje radi ostvarenja novčane tražbine u pravilu ne može provesti na stvarima i pravima koji su nužni za zadovoljenje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je on po zakonu dužan uzdržavati ili za obavljanje samostalne djelatnosti koja je ovršenikov glavni izvor sredstava za život.

Pritom se nekretnine za stanovanje ili obavljanje poslovne djelatnosti u pravilu ne smatraju stvarima koje su nužne za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ovršenika i osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati ili za obavljanje samostalne djelatnosti koja je njegov glavni izvor sredstava za život. Ovrha i osiguranje se u pravilu ne može provesti ni na stvarima i pravima pravnih osoba radi ostvarenja novčane tražbine ako su te stvari ili prava nužni za obavljanje njihove djelatnosti.

Zaštita ovrhovoditelja je načelo kojim se sprečava primjena pravila o zaštiti ovršenika radi zaštite prava vjerovnika. Tako, ako je ovrhovoditelj na temelju pravnoga posla s ovršenikom stekao na nekoj stvari ili pravu založno ili slično pravo radi osiguranja tražbine čije prisilno ostvarenje na tom predmetu traži, ovršenik se u pravilu ne može protiviti takvoj ovrsi pozivajući se na pravila o izuzeću određenih predmeta od ovrhe ili na pravila o ograničenju ovrhe na tim predmetima.

Ovršenik se, zatim, u pravilu ne može protiviti ovrsi na nekoj stvari ili nekom pravu pozivajući se na pravila o izuzeću ovrhe, odnosno o ograničenju ovrhe ako je tu stvar ili to pravo stekao od ovrhovoditelja koji pokretanjem postupka traži ostvarenje svoje tražbine nastale u vezi s tim stjecanjem.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 sij 2008 21:17 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 09 sij 2008 11:18
Postovi: 13
4. Načelo strogog formalnog legaliteta
Odnosi se na pravila o donošenju rješenja o ovrsi.
Ovršni sud nije ovlašten da se prilikom donošenja rješenja o ovrsi upušta u razmatranje konkretne materijalne zakonitosti i pravilnosti ovršne isprave na temelju koje se po zakonu može odobriti ovrha.
On je vezan za rezultate predhodnih kvalificiranih postupaka iz kojih potječe ovršna isprava.
Takodjer se ne smije upuštati u preispitivanje ovih pitanja jer se tome protivi osnovno pravilo o zabrani ponovnog suđenja među istim strankama o stvari o kojoj je već pravomoćno suđeno ili o kojoj je zaključena sudska nagodba.
Kad se u nastavku ovršnog postupka izuzetno ipak dopušta otvaranje ovih problema zbog novonastalih okolnosti koje dovode u pitanje daljnju konkretnu pravilnost ili zakonitost ovršne isprave ,ovršni sud nije ovlašten da ih sam rješava
ako o njima među strankama postoji spor o relevantnim činjenicama,već je dužan stranke uputiti u parnicu.
Ovo načelo važi i prilikom donošenja rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 sij 2008 08:34 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
1. ovršna isprava
2. vjerodostojna isprava
3. načelo zaštite ovršenika
4. načelo strogo formalnog legaliteta

5. prigovori ovršenika
6. prethodne i privremene mjere osiguranja


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 sij 2008 08:36 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
Vjerodostojna isprava

(1) Vjerodostojna isprava je, prema Ovršnom Zakonu, račun, mjenica i ček s protestom i povratnim računima kad je to potrebno za zasnivanje tražbine, javna isprava, izvadak iz ovjerovljenih poslovnih knjiga, po zakonu ovjerovljena privatna isprava te isprava koja se po posebnim propisima smatra javnom ispravom. Računom se smatra i obračun kamata.

(2) Vjerodostojna isprava je podobna za ovrhu ako su u njoj naznačeni vjerovnik i dužnik te predmet, vrsta, opseg i vrijeme ispunjenja obveze.

(3) Kad se iz vjerodostojne isprave ne vidi je li i kad je tražbina dospjela, ovrha će se odrediti ako ovrhovoditelj u prijedlogu za ovrhu navede datum dospjelosti tražbine


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Re: Sesar
PostPostano: 29 sij 2008 20:21 
Offline
김정일
Avatar

Pridružen/a: 20 pro 2005 20:51
Postovi: 11151
bam je napisao/la:
meso je napisao/la:
Kako to mislite da Sesar manje pita ovrhu,kad se kod njega vuku kartice a skoro na svakoj je zadnje pitanje iz ovrhe?Molim da mi se potvrdi tocno kako to funkcionira na ispitu kod prof.Sesara?


Zbog toga što zadnje pitanje na pita, često dođe do 3-4 pitanja samo a zna nakon njih pitati i neko koje nije na karticama....

meni se desila skroz obrnuta situacija....
kako sam odgovarao treći,profesor me pitao jedno ili dva pitanja sa moje kartice,i onda je nastavio ispitivati pitanja koje prvih dvoje nije znalo


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 sij 2008 08:30 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
johnny je napisao/la:
Bok svima! Postavljam pitanje u ime legice: sto Cizmic pita od izvanparnicnog?


proglašenje nestalih umrlima,
dozvola za sklapanje braka,
prisilna hospitalizacija,
amortizacija isprava
imovinski: ostavinski,
postupak uređivanja međa
+ što je izvanparnični postupak


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2008 13:16 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 09 sij 2008 11:18
Postovi: 13
Metafora je napisao/la:
Ne mogu nigdje naći što je to amortizacija isprava. Pomagajte, pliz!

Amortizacija isprava-sudski poništaj isprava
Izgubljene,ukradene,izgorjele ili na neki drugi način nestale ili uništene isprave kojima se neposredno osnivaju,preinačuju ili ukidaju imovinska prava,mogu se posebnim izvanparničnim postupkom poništiti-sudski proglasiti da su izgubile pravnu valjanost.
Za amortizaciju isprava u pravilu je nadležan općinski sud na čijem području se nalazi mjesto ispunjenja obveza.


to sam našla u nekoj staroj skripti od autora Triva-Dika iz 1980 godine,nadam se da će ti pomoći jer nikakav drugi zapis o tome ne postoji,bar na internetu.Imaš nešto u knjizi iz GPP-a ali odnosi se na amortizaciju vrijednosnih papira.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 vel 2008 14:41 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 08 sij 2008 13:47
Postovi: 14
IMAN je napisao/la:
dajte ljudi pa jel bio neko na usmenom kod Čizmića da napiše par pitanja?


Kolegica mi je danas bila na usmenom kod profesora Čizmića i kaže da prvo pita ovrhu i izvanparnični postupak a zatim sve ostalo.Navodno je profesor super ispravan ali ako netko ima još kakvih informacija neka nam kaže.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 vel 2008 13:43 
Offline
Forumaš
Avatar

Pridružen/a: 27 svi 2006 09:55
Postovi: 531
seka je napisao/la:
Da li netko zna gdje se nalazi primjena inozemnog međunarodnog prava u skripti od Čizmića?!
Pliz pliz... ne mogu to nikako pronaći. :ucenje Ili barem šta je to?


nije ti to sad posebno nekav naslov nego ima na par mjesta u skripti općenito kad se u ans primjenjuje strano materijalno pravo npr. str 10. lex fori


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2008 07:53 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
Prigovori ovršenika? Da li se to odnosi na žalbu ili baš postoje prigovori? Anyone?


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 vel 2008 11:08 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 04 sij 2008 20:49
Postovi: 14
Bok svima,
evo ja bila na ispiti kod Čizmića i nisam prošla. Ne mogu reći da nisam znala, ali nije ni bitno.
Profesor je ok, prvo pita ovrhu, pa izvanparnično ili posebne postupke (mene je pitao izdavanja platnog naloga), nakon toga načela, pa nešto iz nadležnosti. To je uglavnom tako. Mene je pitao još vjerodostojnu ispravu, pomoć među sudovima i pethodno pitanje. Rekao mi je da još malo ponovim, da vidi on da ja to znam, ali da sam ja u Osijeku naučila odgovarati u natuknicama, te za pismene, a kod njega se mora pričati. Eto to vam je najbitnije od svega, da pričate.
Ostala pitanja: sva načela, sve o nadležnosti, sve tužbe i presude, privremeni prekid postupka, svjedoci, vještaci, zakonski zastupnici, punomoćnici, umješači, suparničari, pravni lijekovi, dostava, izuzeće szdaca, čak i arbitraža i sporovi male vrjednosti.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2008 17:42 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 08 sij 2008 13:47
Postovi: 14
ja sam juče bila kod prof. Čizmića na ispitu i može se slušati,ali mislim da može samo dvoje slušati jer više mjesta nema u kabinetu.Inače ja sam prošla i prof. je super.Znati se mora ali ne inzistira na nikakvim sitnicama,bitno da vidi da počneš pričati.Mene je na primjer na svakom pitanju prekinuo nije ni čekao da dovršim.Znači dovoljno je da vidi da ste naučili i problema nema.Najviše je pitao načela,nadležnost i suparničare i presude.Prva dva pitanja ovrha i izvanparnično pita isključivo ona pitanja što su ranije nabrojana.Sve u svemu neusporedivo sa Osijekom.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2008 09:11 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 08 sij 2008 13:47
Postovi: 14
ana2 je napisao/la:
a reci mi je li posebno ispitiva ove sa upravnog prava tj.sa više,a posebno sa visoke?ili zajedno?
proziva li ili ulazi kako tko hoće?
hvala unaprijedUlazi se kako tko hoće.Ulazio je svako sam mada sam čula da nekada ulazi i po troje.Obično zna pitati prvo ove sa više ali ako ništa ne kaže možeš ući kad hoćeš samo mu kažeš da si sa više kad uđeš.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2008 11:10 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
U ponedjeljak je pitao:
Vjerodostojna isprava,što je platni nalog,izuzeće sudaca, što je ovršna isprava, koje su vrste presuda, proglašenje nestalih osoba umrlim,isključiva mjesna nadležnost, ustaljivanje nadležnosti(to je sve što se sjećam).Bilo nas je desetak, pa bi bilo dobro da nam se još netko javi sa pitanjima.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2008 09:00 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 03 pro 2006 23:56
Postovi: 30
Ojla,
Polagao sam početkom roka kod prof. Sesara, pitao je tri pitanja s kartice (od pet). Dva sam znao o jedno nisam, nakon toga je postavio hrpu blic pitanja iz glave. Pitanja nema smisla nabrajati, jer može biti bilo šta iz skripte (ja sam spremao po skripti od 17x str)
Uglavnom, položio sam, i mislim da je prolaznost bila visoka (bar dok sam ja bio prisutan).
Ispit je bio ugodan.
End of report.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 vel 2008 15:57 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
Bahat je napisao/la:
Bok svima,
Imam pitanje za nekoga tko se nalazio u mojoj situaciji. Naime, izasao sam na rok kod prof.Cizmica i prosao sam ovrhu i izvanparnicni postupak.Zanima me koliko profesor jos pita ostala pitanja sad kad za drugi rok ne trebam navedeno.
Hvala


Ja sam u istoj situaciji i mislim da kod Čizmića ne treba ulaziti previše u detalje, ali potrebno je o svakom poglavlju znati barem definiciju i glavne podjele,ako nešto zaboraviš, profesor će ti postaviti podpitanje. Najviše voli pitati: Predhodno pitanje,adhezijski postupak,Načela,Nadležnost,Izuzeće sudaca,Suparničare, Zakonske zastupnike i punomoćnike,rokovi,dostava,Tužbe,Sudske odluke.
Što je tebe profesor pitao?


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2008 09:23 
Offline
Aktivan

Pridružen/a: 07 sij 2008 15:07
Postovi: 57
neka pitanja s prošlog roka:ovršna isprava,proglašenje osobe umrlom,mjesna nadležnost,povrat u prijašnje stanje(rokovi,razlozi) svjedok,bitne povrede odredaba,rokovi,načelo saslušanja stranaka,rok za reviziju,razlozi za žalbu,načelo dispozicije,troškovi parnični...eda procesne pretpostavke ..koje su koje su negativne,vrste..njih treba jako dobro znat!!!


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2008 20:27 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 27 sij 2008 16:41
Postovi: 13
mene je pitao ovršnu ispravu,sklapanje prijevremenog braka,prorogaciju i procesne pretpostavke.prof je super al ne mogu reći da nisam znala.sve u svemu ugodan ispit.
učila sam po skripti 170 str.+ovršni i izvanparnički postupak.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2008 07:23 
Offline
Aktivan
Avatar

Pridružen/a: 27 pro 2005 08:30
Postovi: 163
Evo još nekih pitanja sa prošlog roka....
Sklapanje braka, načelo javnosti,predhodno pitanje,prorogacija nadl.(da li se može prorogirati nadležnost stranog suda-može),prekid postupka.
Bilo bi dobro da nam se javi kolegica koja je slušala ispit...ona ima sva pitanja.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2008 09:44 
Offline
Forumaš
Avatar

Pridružen/a: 27 svi 2006 09:55
Postovi: 531
prof. Čizmić je stvarno super ugodan profesor! Pita standardna pitanja , nema ih velike potrebe nabrajati jer su to sva pitanja što smo već spomenuli ali evo , mene je pitao vjerodostojnu ispravu, proglašenje nestale osobe umrlom ,presuda zbog izostanka, načelo saslušanja stranaka. Sve u svemu vrlo dobro prošlo, možete čak dobiti i vrlo visoku ocjenu znači prema svom znanju što nije slučaj sa svakim ispitom... znači pravac u prof. Čizmića :lol:


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2008 10:34 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 04 sij 2008 20:49
Postovi: 14
Mene je pitao ovršnu ispravu, dozvolu za sklapanje braka, umješač + efekt umješača, vještak+koja je razlika izmeđ vještaka i svjedoka.
Profesor je stvarno super.
Prijateljicu mi je pitao javnu ispravu i podneske, to je nešto što baš ne pita.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 tra 2008 13:40 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 21 vel 2008 01:28
Postovi: 27
u profesora cizmica med&mliko s.g. !
bio sam na proslom/travanjskom roku, i mogu slobodno reci da je profesor a la dujsin i vukas u ZG...

pitanja. stadnardna, po sjecanju : vanparnicno:postupak za utvrdjenje medje, prinudna hospitalizacija(rekao je da pita aktualno)

ovrsno:verodostojna isprava, ovrsna isprva, prigovor kao remedius...

parnicno:zakonski zastupnik , privremeni zastuopnik , punomocnici, vrste presuda, mirovanje, zastoj , prekid, ad integrum restitutio
i to je to :celebrate


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 tra 2008 13:44 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 21 vel 2008 01:28
Postovi: 27
a da , jos i : prejudicielna pitanja pa u vezi s tim i adhezijski postupak :)


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 tra 2008 16:40 
Offline
Početnik

Pridružen/a: 28 sij 2008 16:07
Postovi: 4
bio sam 3 puta kod Sesara,i iz trece prosao-mene pitao:-koje suce ne imenuje d.s.v.,-kako se zove prvi rok na koji se biraju suci i zasto.,-prijevod izraza prorogatio kod tacite i expresse.,-tvrdio mi je da se ne moze derogirati stvarna i mjesna vec samo mjesna nadleznost.,-koje su pretpostavke koje utjecu na nenadleznost suda kod perpetuatio fori.,-sto je bilo sa ZPPom izmedu 1977. i 2003.,-nabrojat,definirat i za svki po primjer od vrsta rokova.,-itd. itd. Mislim da sam mu se nesvidio i da ne pita sve ovako ali da se pripremite.Karticu nije fermao osim prvog pitanja sve drugo iz glave.Vama zelim vise srece sa njegovim subjektivitetom spram vama jer dojam mu je bitniji od znanja,bar u mom slucaju.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 svi 2008 11:17 
Offline
Sega mega kul forumaš bez života
Avatar

Pridružen/a: 25 svi 2006 17:40
Postovi: 3654
kafka je napisao/la:
Kako upasti kod Čizmića

Meni je profesor rekao da možemo doći odgovarat koji god dan hoćemo,bez obzira kad smo prijavili i u koga smo upali.
Znači,ako dođeš na ispit i vidiš da si u Sesara,možeš slobodno otić i doći drugi dan.
Ne moraš nikome ništa govorit.

_________________
Groupie


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 svi 2008 07:13 
Offline
Sega mega kul forumaš bez života
Avatar

Pridružen/a: 25 svi 2006 17:40
Postovi: 3654
meso je napisao/la:
ja sam želio ići kod Ćizmića a stavili su me na popis kod Sesara i rekli mi isto(u referadi) to da se ne brinem i da dođem na dan kad ispituje Ćimić. I došao ja +4 kolege i sve nas je odbio i rekao da ako nismo na popisu da nas neće ni pitati.Izašao sam drugi dan kod Sesara i prošao sa dovoljnim-pitanja su vam navedena gore i moje iskustvo ispitaom kod Sesara i baš zato sam htio u Ćizmića te se nedajte zajebat nego recite u referadi da vas promjene na popisu!!!

Meni je profesor prošli tjedan tako rekao.
Nemam pojma zašto vas je onda odbio :?

_________________
Groupie


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 kol 2008 06:43 
Offline
Forumaš
Avatar

Pridružen/a: 20 vel 2007 21:27
Postovi: 307
Dario je napisao/la:
Molim pomoć

Dobio sam listu od 22 pitanja, pa me zanima od kojeg profesora su ta pitanja i dali je za prolaz dovoljno spremiti samo njih ??? :please:

Ne,imaš skriptu od 175 str. koju trebaš naučiti ako želiš položit s tim da za prof. Čizmića još kao dodatak učiš Izvanparnično.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lis 2008 08:34 
Offline
Sega mega kul forumaš bez života
Avatar

Pridružen/a: 25 svi 2006 17:40
Postovi: 3654
jelenaa je napisao/la:
Jel istina da sesar zna pitat samo prva 3 pitanja s kartice ako dobro znaš? I kolike su šanse da me pita nešto šta uopće nije na karticama?
Please, netko?

Ja nisam odgovarala kod njega,ali je moja prijateljica 2 puta,i oba ju je pitao nešto što nema na karticama.

_________________
Groupie


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2008 12:47 
Offline
Forumaš
Avatar

Pridružen/a: 05 ruj 2008 11:36
Postovi: 258
Lokacija: u snovima :), u osijeku
ok no imali tih pitanja u skripti

do sada su govorili ljudi s super iskustvom oko gpp-a i niko nije riječ rekao o tome da prof. zafrkavaju ni sesar ni čizmić.

sad se postavlja pitanje iskustava ljudi koji su padali na gpp-u i zašto.

Spin no jesi li tada prošao i možeš li se sjetiti pitanja

hvala :cheers

_________________
Verba volant - littera scripta manent


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2008 13:28 
Offline
Sega mega kul forumaš bez života
Avatar

Pridružen/a: 15 lip 2006 09:55
Postovi: 7193
Jesam,ali pitanja se stvarno ne mogu sjetiti,to je bilo prije preko godinu dana.
NIje ovdje rijec o nikakvom zafrkavanju,profesor je bioskroz korektan.
Poanta ovog naseg izlaganje je da nije bas dobro ucit striktno po karticama,ono,naucit ih 20,pa sat bude,jer ako te i potrefi jedna od tih,ne znaci da ces proc.

_________________
Its Only Kinky The First Time


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2008 11:59 
Offline
Forumaš
Avatar

Pridružen/a: 20 svi 2008 15:07
Postovi: 446
Lokacija: Osijek
rabbia_27 je napisao/la:
znaci treba nauciti sijelu skriptu i bazirati se na pitanja radi ponavljanja!? nasao sam kartice na ovome portalu, i neka pitanja za gpp- sto je tu sad vazno, s karticama ima 145 pitanja ako se ne varam a ovih pitanja ima 75! sto je vaznije?

Ja sam shvatila da su kod jednog profesora bitne kartice, a kod drugog ne. Jel se može prijaviti ispit kod profe koji ne pita s kartica pa si tako osiguraš da će te pitati po skripti?


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 stu 2008 09:25 
Offline
Aktivan

Pridružen/a: 19 ruj 2008 10:30
Postovi: 98
Ljudi koja je razlika između sudske i oglasne ploče, jel to jedno te isto


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 725 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
HR (CRO) by Ančica Sečan