Evo moje iskustvo s ispita mozda malo pomognem:)
znaci ovo mi je prvi ispit s 4.godine koji sam polagala i prisla sam ovom ispitu s velikim respektom i strahom jer sam cula da su mpp i uprava najteži. Ipak nije mi se činio jako težak, vjerojatno jer nakon 2. i 3. godine imamo labavije kriterije ;)
Prošla sam iz prve i pismeni i usmeni. Ucila sam 5 tjedana ( lagano čitanje skripte 1 tjedan, pa štrebanje skripte 2 tj., čitanje knjiga i ponavljanje skripte 2tj) prosječno 4-5h dnevno je vise nego dovoljno. Mozda bi se ispit mogao i brze nauciti ali je dosta zbunjujuće pa sam si uzela vise vremena da se sve slegne.
-Dakle ja sam ucila ovako, prvo sam procitala cijelu skriptu nova generacija, a zatim sam ju učila napamet pitanje po pitanje ( moram priznat da i nakon sto sam naucila napamet skriptu znala sam izrecitirat odgovore ali dosta toga nisam razumjela, pogotovo prvih 30stranica, nemojte se toga preplasit, slegnut ce se)
-Nakon sto sam naucila skriptu ( otprilike 5 stranica/ dnevno) uzela sam sve 3 knjige i samo procitala označene dijelove (ove stranice koje je netko ranije na forumu naveo, nemojte da vas broj stranica preplasi jer je jako čitko). Mislim da Bosnica cak i nemorate čitati, ali neke institute tipa prethodno pitanje, promjenjivost statuta, renvoi, procitajte iz knjige da lakse shvatite. Paralelno sam sve do ispita ponavljala skriptu.
Cijelo vrijeme dok sam ponavljala skriptu imala sam osjecaj da nista ne znam jer ispit bas i nije logičan (npr kao kpp gdje si u glavi za svako pitanje mozete složiti neku priču) ali nakraju se sve to stvarno slegne.
-Na pismenom je bilo nekih 20-ak pitanja, SVA pitanja su bila iz skripte nova generacija (tako da nebi vas trebalo nista iznenadit; dodatna pitanja koja ponekad dodu a nisu u skripti su; kvalifikacija, izbjegavajuca klauzula, erga omnes)
-Rimske uredbe u skripti nema( rimska uredba slična je konvenciji koju nisam naucila ali sam skupila pitanja (njih desetak) sa zadnjih nekoliko ispita i sama potražila odgovore iz knjige i to je dovoljno), odgovorila sam na pismenom na sva pitanja i prosla iako nisam znala godine za sve zakone kad su doneseni a to se inace trazi!
-Na pismenom se da prepisivat ali stvarno ne savjetujem jer cete pasti onda na usmenom, bolje je i da odgovarate svojim rečenicama pa bar probate izaci na usmeni.
-Usmeni nije bio tezak, profesorica je stvarno korektna, pita iz svakog područja po jedno pitanje ( ja sam na sve znala odgovor ali recimo onda ne bih znala podpitanje i svejedno me je pitala dalje) dakle na sve bi bilo dobro da bar nesto kazete,recenicu,dvije, profesorica dopusta i da ne znate na neko pitanje nista reći ali i dalje pita tako da mislim da je stvarno korektno.
Uglavnom da rezimiram,
-naučite skriptu nova generacija od a do ž, (3tjedna i pjevat cete ju)
-povijesni dio (ima 12 povjesničara) iz knjige izvucite za svakog po 2-3 rečenice ( godina i koja načela je postavio)
(to mozete nauciti za jedan dan) i naučite haške konvencije iz skripte.
-naučite puno ime uredbi i zakona i godine kad su stupili na snagu
-na pitanja sam odgovarala svojim rečenicama ali je vazno da kazete sve sto se trazi
-strance nemojte uciti iz skripte jer je po starom zakonu, ispisite pitanja iz skripte (ima ih 20) i izvadite odgovore iz novog zakona ( 1 dan učenja)
-slajdove sam imala ali nisam htjela uciti po njima jer kad bih vidjela kolicinu pao bi mi mrak na oči

Iako skripta ima 60 stranica uzmite si vremena jer ima puno štrebanja napamet i ne moze se spremit za tjedan dana, znaci ako cete spremat sad za 6 mj pocnite lagano čitati što ranije, samo treba ponavljat, ponavljat i ponavljat jer nema puno logike. Bez panike i sretno svima!