Debatni klub Sveučilišta u SplituBili bi mi i bolji da nije zagrebačke “represije”. Kad se u regionalnom natjecanju služimo hrvatskim jezikom, ne daju nam pobijediti. Naravno, jer sude njihovi suci - u šali će studentski predstavnici Vukić i Barbir.....

Strah od javnog nastupa, studentska apatija, netolerancija prema suprotnom mišljenju, nekritička svijest - sve su to osjećaji strani Damjanu Vukiću i Damiru Barbiru te preostalim članovima, njih 20-ak, Debatnog društva Sveučilišta u Splitu.

Naime, kao odgovor na studentsku inertnu svijest student Pravnog fakulteta Damjan Vukić prije tri godine inicirao je osnivanje Debatnog društva Sveučilišta u Splitu po uzoru na poznata europska i svjetska sveučilišta poput Cambridgea, Oxforda, Princetona, Yalea... Riječ je o studentskoj udruzi koja se bavi vještinom argumentiranog raspravljanja. Najčešće debatiraju na engleskom jeziku, ali nije im strano argumentiranje ni materinjim rječnikom.

Ovisno, naravno, o mjestu debate. Sjedište im je u prostorijama Pravnog fakulteta gdje se sastaju dva puta tjedno i izvode najzahtjevniju debatu - Britansku parlamentarnu debatu. Splitsko je Društvo među mlađim članovima krovne organizacije Hrvatske akademske debatne lige u kojoj dugi niz godina djeluju zagrebački i riječki studenti.

Iako mlađahno po osnutku, splitsko Debatno društvo sudjelovalo je na većim europskim i svjetskim natjecanjima u argumentiranju, a u svojim redovima imaju i pobjednika u kategoriji najboljeg debatanta. Tom se titulom u konkurenciji natjecatelja iz zemalja jugoistočne Europe okitio student Damir Barbir.

- Bili bi mi i bolji da nije zagrebačke "represije". Kad se u regionalnom natjecanju služimo hrvatskim jezikom, ne daju nam pobijediti. Naravno, jer sude njihovi suci - duhovito kaže simpatični dvojac Vukić i Barbir koji su pokušali približiti o čemu se zapravo radi i zašto su "totalno drukčiji od drugih".

Ukratko, formiraju se debatni timovi u dvije grupe od dva člana. Dva člana grupe tvore vlast, odnosno brane postavljenu tezu, a druga dva oporbu koja argumentirano zastupa suprotna razmišljanja, neovisno o tome slaže li se s postavljenom tezom.

- Bit i je u tome da se ne slažete svaki put sa zadatkom. Tako smo mi pred dvije tisuće ljudi u Istanbulu branili tezu poligamije bez obzira što je ne podržavamo, ali učimo se uživljavati u suprotna mišljenja, razumjeti drugu stranu i biti tolerantni - pojasnio je Vukić.

Uoči natjecanja za temu raspravljanja, koja po propisima organizacije uvijek mora biti aktualna, timovi imaju svega petnaestak minuta za pripremu. Potom svaki član u vremenu ne dužem od sedam minuta iznosi svoje argumente. Izlaganja mogu biti prekinuta takozvanim "pointima". Baš zbog tih pitanja koja se postavljaju u pozi karakterističnoj za britanski parlament, jednom rukom iza uha i prsta uperena prema debatantu, logo splitskih studenata jest Grgur Ninski.

- On je nekako najbliži tom stavu, a osim toga je i zaštitni znak Splita, pa tako promoviramo i naš grad. Svaku prigodu koristimo da naglasimo odakle dolazimo, pa nam je tako slogan nastupanja "Dont ever split us" - s neskrivenim lokalpatriotizmom pričaju splitski studenti.

Pa ipak, Grad, tvrde debatanti, svojom politikom prema njima nije zaslužio da o njemu pronose ono najbolje - naime potpuno ignorira njihovu udrugu. Zapravo, jedinu im potporu daje matični fakultet na čelu s dekanicom prof.dr.sc. Anitom Kurtović. Jedini sponzor koji im je ikad pomogao jest poduzetnik Ilija Naletilić.

 Sve informacije o debatnom klubu možete dobiti na :

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Mob: 095/ 841-0142
 

 Preneseno sa :

http://www.glasdalmacije.com/?show=0&article=8753