Glavom u zid,iliti aktualni problemi na fakultetu

 

Image

 

 


Pored mnogih neriješenih situacija na Fakultetu,koje idu na štetu samim studentima splitskog Pravnog fakulteta, jedan od glavnih problema s kojim se naši studenti susreću je prijava ispita, koja se za ispitni rok vrši 2 mjeseca unaprijed.

 


 

 


 Image

Pored mnogih neriješenih situacija na Fakultetu,koje idu na štetu samim studentima splitskog Pravnog fakulteta, jedan od glavnih problema s kojim se naši studenti susreću je prijava ispita, koja se za ispitni rok vrši 2 mjeseca unaprijed.

Pored mnogih neriješenih situacija na Fakultetu,koje idu na štetu samim studentima splitskog Pravnog fakulteta, jedan od glavnih problema s kojim se naši studenti susreću je prijava ispita, koja se za ispitni rok vrši 2 mjeseca unaprijed.

Ne samo da je to neprimjereno, jer student dolazi u situaciju da prijavi ispit koji još nije ni počeo spremati, već je ista situacija i potpuno besmislena.

Pored mnogih neriješenih situacija na Fakultetu,koje idu na štetu samim studentima splitskog Pravnog fakulteta, jedan od glavnih problema s kojim se naši studenti susreću je prijava ispita, koja se za ispitni rok vrši 2 mjeseca unaprijed.

Ne samo da je to neprimjereno, jer student dolazi u situaciju da prijavi ispit koji još nije ni počeo spremati, već je ista situacija i potpuno besmislena.

 Jedan od glavnih problema je prijava ispita beskonačno vrijeme unaprijed, pa se dobiva nerealna slika o broju studenata koji će određeni ispit polagati. Ovdje se radi o matematičkoj metodi vjerojatnosti, u koju se ne mogu pouzdati studenti, a doista – ni profesori. Postavlja se stoga pitanje: čemu od pamtivjeka obveza studenata na prijavljivanje ispita nerealno dugo vrijeme unaprijed? Tko je autor te sulude ideje? I zbog čega studenti splitskog Prava ne mogu prijavljivati ispite najkasnije 7 dana prije samog ispita, kao što je to praksa i na ostalim pravnim fakultetima u Hrvatskoj? Ne bi bilo većih problema oko toga, da bolje rješenje ne postoji. Ili ga se nije u stanju osmisliti. Ostaje samo pitanje: Postoji li na splitskom Pravnom fakultetu volja da se u ovom pogledu ide na ruku studentima?  Kako je već rečeno, prijava ispita 2 mjeseca prije predviđenog ispitnog roka nikome nije u interesu. Pored toga što se ne stječe prava slika o stvarnom stanju izlazaka na ispit, ovim je pravilom koje izvire iz običaja – nanesena nepravda svim studentima prava. Jer, ne izađe li student na ispit koji je prijavio 2 mjeseca unaprijed, ili izađe, jer je primoran, a nije se dovoljno dobro spremio za ispit – ispit svakako pada. Prijavnica propada, a studentu se broji izlazak na ispit. Budući da je splitsko pravo zadržalo funkciju ispita pred povjerenstvom, nemoguće je oteti se dojmu da se ovakve mjere čine s namjerom na štetu studenata. Isto tako, da bi student mogao izaći na ispit u mjesecu u kojem su predviđena 2 ispitna roka, dolazi u situaciju 2 mjeseca unaprijed prijaviti ispit i za prvi i za drugi ispitni rok radi pravila od 14 dana . Ne samo da to stvara nervozu kod studenata, već i dodatnu papirologiju studentskoj referadi, jer svakog studenta mora dvostruko predbilježavati za polaganje ispita. Pitamo se gdje leži problem da se prijavnice za ispit uzmu do 7 dana prije ispitnog termina? Je li riječ o lijenosti djelatnica u referadi, koje misle da bi si time udvostručile posao? Očito se radi o njihovoj zabludi jer odnosne gospođe ne shvaćaju da ovako i sebi, a i nama studentima otežavaju i dodatno (a nepotrebno) kompliciraju život. Nadležni, bi trebali voditi računa o tome da studenti ne posjeduju magične kugle iz kojih će moći očitati svoju sudbinu prolaska na ispitu za prijavljeni ispitni termin.

 

STUDENTIMA JOŠ JEDAN UDARAC: REFERADA NA RASPOLAGANJU STUDENTIMA SAMO U VRIJEME PREDAVANJA

Iz ovog su se problema izrodila još najmanje dva, a to je pitanje gužvi pred referadom, odnosno pitanje dostupnosti studentske referade studentima. Termin od 10 do 12 sati prekratak je, i bezobrazno stavljen u vrijeme kada se održava većina predavanja. Mogli bismo tada zaključiti da Studentska referada poziva studente da ne prisustvuju predavanjima, i na taj način nam uskraćuje pravo na obrazovanje. Ili vide svoj interes u tome: što će imati manji broj studenata kojima treba izdati neku potvrdu, ovjeriti prijepis ocjena ili sl.

Nedopustivo je da studentska referada bude dostupna studentima samo 2 sata dnevno, i to u kritično vrijeme. A da ne govorimo o mnogim izvanrednim studentima, koji rade i ne mogu pobjeći s posla u tom vremenskom periodu.Istina je da referada radi jednom u tjednu posljepodne,ali  to opet nije dovoljno.

 

INFORMATATIKA: STUDENTI TISUĆLJEĆE NAPRIJED, FAKULTET DVA UNAZAD

Danas, kada je informatička tehnologija na vrhuncu, studenti Pravnog fakulteta u Splitu, sa informatičkim znanjem korak su naprijed, a sa dostupnošću informatičke tehnologije na svom matičnom fakultetu gurnuti su dva koraka unazad. Žalosno je da su studentima na raspolaganju samo 3 računala,a u isto vrijeme  informatička učionica puna računala je zaključana.

I dok preostala 3 pravna fakulteta u RH ispite prijavljuju putem interneta ili putem studomata, i nadasve – u normalnom vremenskom razdoblju prije polaganja samog ispita, dok se reforme kreću u pozitivnom smjeru, kako u pogledu prijave ispita, tako u pogledu modernizacije stranica Fakulteta, dotle Pravni fakultet u Splitu stoji i dalje na mrtvoj točki i ne miče nas s nje. Unatoč tome što smo duboko zakoračili u treće tisućljeće, unatoč tome što na Fakultetu imamo zaposlenog informatičara, službene stranice Fakulteta, čini se, boluju već godina, a cjepivo, iako dostupno – ne koristi se. Zbog toga je službena stranica Pravnog fakulteta u Splitu od strane studenata ovoga Foruma proglašena ne samo najlošijom od službenih stranica sva 4 pravna fakulteta, nego i najlošijom stranicom ikad kreiranom u posljednjem desetljeću. Sadržaji koji su svima najpotrebniji – na stranici manjkaju. Između ostalih to su: raspored predavanja, rezulteti pismenih ispita i rasporedi za usmeni i drugi bitni sadržaji. (op. Inso Sadržaj koji se najviše pregledava na Portalu nisu ni skripte,ni ispitna pitanja,nego stranica sa rasporedima predavanja.)

Iako za studente najvažnije pitanje i dalje ostaje ono iz prve teme ovoga članka: Kada će se studentima omogućiti prijava ispita preko interneta i neki normalan rok za prijavu ispita? Mi shvaćamo da nas Fakultet želi potaknuti da se družimo pred referadom na +30 C po ljeti,ali ovo je prevršilo sve granice.Prvotno je bilo obećano da se radi na integraciji softwarea na razini Sveučilišta,koji će omogućiti prijave online koji je trebao trebao proraditi početkom akademske godine 2006/07.

Potom je prijava ispita putem interneta bila obećana do Božića ove godine, obećanje nije ispunjeno.,jer smo ispite za siječanj opet prijavljivali ručno.

Pitamo se ima li Fakultet volje poraditi na ovim problemima koje pogađaju studente, ili će ih (kao i obično) gurnuti pod tepih?

 

By dekan

Komentari (29)Add Comment
0
...
napisao angrymob, Kolovoz 31, 2008
Toj sporosti i nelogičnostima na fakultetu najviše pridonose upravo gospođe koje rade u našoj referadi. Naime,mišljenja sam da u vrijeme kada su se one zaposlile na faksu,dakle kada su kompjuteri bili teški jedno 10 tona i zauzimali su 2 sobe,sve se radilo i pisalo ručno ili eventualno na pisačim mašinama. Promjenilo se otada i društvo i politički sustav i još mnogo,mnogo toga,ali nepoderive gospođe iz referade još su uvijek tamo i još uvijek se,kao što vidimo,vrlo uspješno bore protiv bilo kakvih natruha modernizacije ili nedajbože prijavljivanja ispita preko interneta kao što je praksa na mnogim fakultetima. U neku ruku mogu razumjeti njihov strah od modernizacije kojom bi pola njih postalo nepotrebno a time i izgubilo posao ali postavljam im pitanje,da li je u redu pustiti da zbog toga stotine studenata ispaštaju? Samo se nadam da nemaju još puno do mirovine,inače nam se crno piše. Eto,tolko od mene
0
...
napisao Clody., Kolovoz 31, 2008
Ovo sta izvode na PF u ST je nevjerovatno!! Svi studenti se bune, ali nitko nista ne poduzima!? Gdje je Studentski zbor i njihova podrska studentima, kolegama?
Po zakonu ispiti se mogu prijaviti i do tri (3) dana prije ispita!!!!!!! Zasto SZ ne izvrsi pritisak na dekanat i Referadu? Neka se to postuje i na PF u ST!! Opcenito organizacija fakulteta je grozna, uzasna. Ne znam sta bi trebalo napraviti da bude jos gora. smilies/sad.gif) A SZ treba natjerat da nesto poduzme da se poboljsaju uvjeti studiranja na fakultetu. Ne mogu oni samo brojat lovu i putovat okolo e
0
...
napisao Jurko., Kolovoz 31, 2008
oće li taj studentski zbor više nešto radit ili samo čekat kad će u svoj CV moć napisat da su bili predstavnici studenata??
0
...
napisao Bolchoi., Kolovoz 31, 2008

menzu su nam sredili!
0
...
napisao Bolchoi., Kolovoz 31, 2008

DRAGI STUDENTI,UPOZORENJE , KRSTULOVIĆ I KURTOVIĆ ZNAJU ZA PITANJA KOJA SU NA FORUMU ,TAKO DA IH IZBJEGAVAJU NA ISPITU !!!!!!
0
...
napisao Jel, Kolovoz 31, 2008
poštovane kolege posto je ovaj teks odličan u pogledu poboljšanja uvjeta na fakultetu možete zamisliti koliko bi to pomoglo nama koji smo došli sa drugih fakulteta konkretno Osječki na kojem su uvjeti za rsd odlični ali kako sam ja stari student VŠS upravni pravnik završeno 1997. god. a poslije nastavak Visoke sve do Uzelca i Jelinića bog iz Slatine !
0
...
napisao Meho, Kolovoz 31, 2008
nemam pozitivne riječi za ovaj fakultet. počevši od referade i njenih uslužnih i druželjubljivih djelatnica koje jedu burek za ona dva radna sata pa sve so određenih profesora (ne svih) koji zbog svoje bahatosti ne vide što im se događa ispred očiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
...
napisao kike., Kolovoz 31, 2008
Bas me zanima je li one /onog neradnika na Pravnom fakultetu koji azurira web stranicu sram kad pogleda ovu stranicu...? Isto tako me zanima kolika mu je placa
0
...
napisao I, Kolovoz 31, 2008

Komentari nisu mjesto za ovakve upite. Imate forum,i na njemu imate detaljno napisane sve informacije o ispitima i profesorima. http://www.nasciturus.com/forum/
0
...
napisao bla bla, Kolovoz 31, 2008

aj ljudi jel ko zna uopce koji je uvjet sad za drugu godinu ili to jos niko ne zna??? zar to nije suludo sad ne znam ni sta bi polagala i sta mi je hitno
0
...
napisao dino sarana, Kolovoz 31, 2008

bla bla,navikni se na to.Ovdi se ne zna tko pije,tko plača!
0
...
napisao dino , Kolovoz 31, 2008

di su koji je to forum, dajte nesto
0
...
napisao Ins., Kolovoz 31, 2008

Forum se nalazi na www.nasciturus.com/forum
0
...
napisao kike, Kolovoz 31, 2008
................
0
...
napisao bla bla, Kolovoz 31, 2008

ne da nije stavila nego je pola stavila pola ne i to sta je stavila je pola krivo ne daj boze trazit ih objasnjenje a nema veze sta je tu je
0
...
napisao mare, Kolovoz 31, 2008

ja se drzim onoga sta sam ja preko studomata prijavila jer drugoga se nemam cega drzat
0
...
napisao toni, Kolovoz 31, 2008

kada će ovaj fax u Eupropu bar s web stranicama pa nemamo informacije a drugi fakulteti već godina imaju mogućnost prijave ispita elektronskom poštom
0
...
napisao puma 3, Kolovoz 31, 2008
Nada umire zadnja u svezi poboljšanja uvjeta za rad na našem fakultetu. Teža je bahatost pojedinaca na tom fakultetu od nezainteresirane tete u skriptarnici do pomalo umornih djelatnica u referadi jer nikada nemaju vremena a rad na fakultetu je umnogome drugačiji od ostalih fakulteta pa ispada da njega dolazimo mi neznalice koje dosta brzo polože ispite uz sve poteškoće pozdrav iz Bosanske Posavine i nema predaje !
0
...
napisao A, Kolovoz 31, 2008

svaka cast dekanu...ja se iskreno nadam,pošto sam brucosica da ce se neke stvari promijenit narednih 5 ili 15 godina...ajte mi recite koji su ispiti najlaksi,a koji najtezi,kad moram prijavit ispit 2 mjeseca unaprijed,da znam sta prijavljujem
0
...
napisao dek, Kolovoz 31, 2008
svaka cast tako treba nek oni vide sto nas muči i ja bi još dodao na ovu gužvu ispred referade-neuljudfno ponasanje vecine zaposlenica referade!!!!!
0
...
napisao ciara, Kolovoz 31, 2008

Kakve sam ja sriće,stvari će na bolje kad ja završim fakultet...a kakve ste vi sriće još ćete se morat strpit!
0
...
napisao studentica, Kolovoz 31, 2008

Ima još puno, puno toga što bi se trebalo mijenjat na ovom fakultetu u Splitu....Na ovom fakultetu trebas imati srece da se nalazis na njihovom 'popisu' jer ako nisi onda nista od diplome osim ako nemas puno srece....
0
...
napisao Iurist, Kolovoz 31, 2008

a tome jos da dodamo da nema dovoljno rokova, često kao na drugim pravnim fakultetima, a bome mogao bih jos nekoliko stvari nabrojati, koje me smetaju jel sam iz apsolventa degradiran maltene u studenta 2 godine a broj ispita mi je utrostrucen !!! prelazni putnik
0
...
napisao bebekica, Kolovoz 31, 2008
Ja sam tek prva godina, a kad pročitam ovakve stvari promislim : "Isuse pa što me to čeka..!" Još se nisam dovoljno upoznala sa situacijom u kojoj se nalazim,ali da se primjetiti da nije nimalo dobra..! I još nešto...mnogi kažu da je na faxu u Splitu najlakše polagat ispite, i susrela sam se sa par studenata iz drugih gradova koji su mi rekli kako je ovdje mnogo lakše pa zato neke predmete dolaze polagati kod nas....pa nije valjda da imamo najlošiji fax....za referadu mi je jasno, stoga izbjegavam gore ići jedino ako je baš hitno....
0
...
napisao Ne zajebaji...., Kolovoz 31, 2008

Dušice draga,u Splitu se ispiti polažu po godinama,za razliku od onoga što je vama bilo dopušeno u Osijeku,mogli ste polagat ispite kako ste htjeli. A osim toga,ako ti sve ovdje smeta,zašto si se prebacio ?
0
...
napisao anica, Kolovoz 31, 2008

kad su upisi?nigdje nemogu nać to!!!!!!!!!!!thanks unaprijed
0
...
napisao Muškarac, Kolovoz 31, 2008
Bilo bi im bolje da se uhvate posla,posebice taj mali balavac Damir Barbir kojeg ovaj put pozdravljam !!
0
...
napisao sandrica, Kolovoz 31, 2008

ljudi ajte lec,okanite se rijesavanja problema faksa.ko nije za studiranje neka ne studira da je faks lak ima bi ga svak!!!!!a
0
...
napisao osa_mala, Kolovoz 31, 2008
mislim da je najveci problem na nasem faksu sto se svaki student ustrucava pitati profesore koliko je sati a kamoli da odemo na konzultacije jer kad pitas nesto ispadnes glup a ne zainteresiran.cast iznimkama, virovali ili ne prof. KACER.POZZDRAV SVIMA

Napišite komentar

busy