Patnje mladog pravnika

Image 

Postoji li život nakon Pravnog fakulteta? Što očekuje mladog pravnika nakon diplome? Pročitajte u ovom tekstu.

iplomirao sam relativno nedavno i zbog toga imam malo širi uvid; kako onome što se događa na fakultetu i izvan njega - tijekom studiranja, tako i  o onome što nas - diplomirane pravnike očekuje nakon što obranimo diplomski rad.
Sjetio sam se izjave jednog našeg originalnog profesora koja je bila nešto u stilu: "Ne vjerujte onima kod kojih polažete ispite bez puno muke, oni vam ne žele dobro za vašu budućnost nakon diplome" Tada nisam najbolje shvatio što želi reći - ali nakon što sam diplomirao shvatio sam na što nas je upozoravao.

Potrošili ste tih par godina života i hrpu živaca na fakultetu, i nakon što skockani obranite diplomski rad uhvati vas lagana euforija (ipak ste završili jedno veliko i značajno poglavlje u vašem životu). Pohvalit ćete se svima da ste dipl.iur,malo zezati u Legisa kolege koji jos nisu diplomirali,i uživati u životu.
Nakon toga počinje faza traženja posla.U početku sam bio pun elana i entuzijazma ali nakon 2-3 mjeseca ta faza prolazi - trajno.
Situacija nije ni malo ružičasta,dapače.

Ovdje su neke mogucnosti zaposlenja koje vam se nude:


-Pred cca godinu dana su bili natječaji za sve sudove u Splitu tako da sljedećih godinu dana nema ništa od sudova.Sudovi traze visoke ocjene,ali ponekad ni to nije dovoljno.
-Odvjetnički uredi su mogućnost al uz uvjet da imate nekog tko će vas preporučiti,nazvati odvjetnika ili na bilo koji način aktivno pogurati! (takvu vrstu veza i protekcija pozdravljam /samo u privatnom sektoru/ - ali ja nažalost nisam bio te sreće).
-Različite tvrtke - mogu biti izvrstan poslodavac,ali ako zelite sto prije poloziti pravosudni ispit,baš i nisu idobar  izbor jer morate čekati pet godina.

Do odvjetnika možete doći na ove načine:

1) oglas + razgovor /tu možete očekivat svašta, al uglavnom je nakon razgovora prisutno razočaranje kad čujete da trebate poznavat 2 strana jezika, imati prosjek ocjene 4.0, imat vozačku i svoj auto na raspolaganju, radit od 8 do 18-19h i sve to za 2 000kn od kojih imate cca 800kn izdataka za gorivo koje morate potrošit dok koristite svoje auto na puto do suda u kaštela,omiš,trogir.. / *ovo je stvarni primjer da netko ne bi pomislio da pricam bajke*/

2) pisanim putem (mail,pošta) /uglavnom nema uspjeha, a ako se i ostvari kontakt - dobijete odgovor preko maila tipa "zahvaljujemo na interesu ali nažalost nemamo potrebu za novim vježbenicima. sretno u pronalaženju posla"/

3) osobno u uredu /ja nikad nisam primjenjivao ovaj pristup,međutim iz razgovora sa više kolegica koje su tako pokušale doznao sam da su bile odbijene, a ponegdje i uz pokoju uvredu istjerane iz ureda/

Nakon toga idemo iskusati sreću na Zavodu.
Ne želim nikoga obeshrabrivati, ali zavod za zapošljavanje jednostavno nema svrhe (barem ne za nas koji smo VSS).
Ljubazna gospođa će vam sve objasniti i reći da postoje neki oglasi za vježbenike u npr. upravi ali nemožete dobiti ako nemate vezu i da nakon godinu - dvije čekanja na birou mladi dipl.iur počinju radit sve i svašta. Između ostaloga prodaju cipele.

Zadnja stavka ovog teksta je toliko spominjani Zagreb.

Bez jake veze diplome Pravnog fakulteta iz Splita nevrijede pišljiva boba u odvjetničkim uredima u Zg. Na eventualnom razgovoru za koji dobijete poziv kao odgovor na vaš mail bit ćete uljudno saslušani i onda će vam u kratkim crtama objasnit zašto je Pravni fakultet u  Zagrebu na cijeni u odnosu na Pravni fakultet  u  Splitu. (Nažalost sve što kažu stoji)

Prema pričama nekih osoba koji rade u zg uredima (uglavnom zg diplome) nije ni gore stanje bajno što se vježbenika tiče.
Ogroman je pritisak,zahtjevi nenormalni,stres,radno vrijeme 0-24,konkurencija velika jer u Zg dolaze pravnici iz cijele Hrvatske. ...
Jedino pozitivno je to što svi plaćaju,što se baš i ne bi moglo reći za Split.
Plaće se kreću od 3 500 do 6 500kn, uz eventualno priznavanje putnih troškova i davanje nekakvih bonusa (npr.božićnica).

Svakako kad se sve zbroji, stvari baš i nisu blistave.
Al nema predaje! Oni koji su kapitulirali nikad rata nisu dobili.

 

Novi korisnik