Predsjednički izbori 2009.

Dok je za sljedeći tjedan napokon najavljeno opadanje pandemijske svinjske gripe, jedna druga "pandemija" će sljedećih mjesec dana itekako poharati Lijepu Našu (naravno, uz blagdansku)! To su još jedni izbori - ovaj put radi se o predsjedničkima. Već zadnjih 10-ak dana postali smo pomalo svjesni onoga što nas čeka..........

Predsjednički izbori - 27.12.2009.

Na svakom uglu štand za prikupljanje potrebnih 10000 potpisa za kandidaturu i slike kandidata nasmijanih, od kojih svaki hoće doći na mjesto aktualnog predsjednika Stjepana Mesića. Pritom nas glasače uvjeravaju u svoje poštenje i najavljuju boljitak za sve uz poznate parole, kojima smo obasipani baš svakih izbora i od kojih nam se diže kosa na glavi, a koje glase otprilike ovako : "Za bolju i europsku Hrvatsku" , "Za poštenu državu bez kriminala" ili "Zbogom korupciji", itd...

Neki aktivisti određenih kandidata čak su dolazili i na vrata javnih ustanova (ni naš fakultet nije ostao pošteđen), pa čak i na vrata privatnih kuća i stanova, vrebajući na svaki potpis. I naš je jedan kolega sudjelovao "neočekivanom" spinu na splitskoj rivi kada je skupina aktivista skupljajući potpise za jednog kandidata prešla u roku od pola sata na stranu drugoga. I naravno, telefoni već naveliko zvone, jer sad je vrijeme anketiranja kada je mišljenje građana o stanju u državi jako bitno i uvaženo, svašta im se obećaje, a već u izbornoj noći sve to će biti zaboravljeno! Naravno, od predsjednika ne možemo ni očekivati nešto tipa da nas izvede iz gospodarske krize, jer je njegova uloga pomalo figurativna u našem sustavu.

Već, i prije početka kampanje, ostali smo bez nekih najavljivanih kandidata kao što su dobro nam poznati Alka Vuica i Ante Gotovac. Naime, spomenuti nisu prikupili potreban broj potpisa građana za kandidaturu i moram priznati da je velika šteta što smo ostali uskraćeni za njihove programe uz koje bi se dobro nasmijali (ako su uopće imali ikakve programe u planu!?!).

Ostali smo na 12 kandidata, a kako je i to puno razmišlja se o promjeni zakona, po kojem bi dosad potrebnih 10000 glasova zamijenili sa 50000 glasova kako bi se broj kandidata sveo na još manji broj, jer ipak je prevelika gužva za jednu fotelju! Ne mogu, a da se ne osvrnem na milijunske iznose koji će biti utrošeni u izbornoj kampanji na brojne koncerte, propagandne materijale, obilazak mjesta širom države. Dok s druge strane, recesija nagriza već dovoljno opustjele i "oharačene" džepove građana (da ne spominjem naše studentske)! Ipak, pošto su kandidati šaroliki mislim da u njihovim javnim sučeljavanjima neće nedostajati iznošenja "prljavog rublja", a past će i više niskih udaraca. Definitivno će ovo biti mjesec "kruha i igara".

Da se malo osvrnem na kandidate! Neki od njih su nam od prije poznati, dok za neke nismo nikad ni čuli, ali vjerujem da ćemo ih do 26.12. (kad počinje izborna šutnja) i više nego dobro upoznati. Među poznatijim, tu su predstavnici giganata HDZ-a i SDP-a; s jedne strane disciplinirani Andrija Hebrang ,a s druge intelektualni Ivo Josipović, potom šarmantni Nadan Vidošević ,te svemogući Milan Bandić, britka Vesna Pusić, ironični Damir Kain, sin pok. predsjednika Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman koji fizički neodoljivo podsjeća na pok. oca, te naš bivši ministar Dragan Primorac kojemu smo "zahvalni" na bolonizaciji!

Tko god od njih dođe do Pantovčaka i postane treći hrvatski predsjednik, mi se ne bi trebali zanositi onim što obećaje jer trenutno im je svima demagogija drugo ime! Ipak je moj savjet da 27.12. ispunimo svoju građansku dužnost i zaokružimo onoga koga nam razum, srce ili nešto treće nalaže. I za kraj, kao misao mjeseca i više nego pristaje dobro znani stih "propale političarke Alke Vuice" koji glasi : "Laži, laži, laži me, ti me lažeš najbolje!"

Tags: