Prosvjed studenata zagrebačkog Pravnog fakulteta

Studenti prava su se odlučili prosvjedovati nakon dugog niza godina zbog konstantnog ignoriranja studentskih problema, odbijanja komunikacije od strane Uprave fakulteta te zbog zanemarivanja apsolutno svih argumenata koji su na njihovoj strani.
Krajem srpnja Fakultet je izglasao sramotnu odluke kojom je neprimjereno podignuta školarina izvanrednim studentima za akademsku godinu 2008./2009.
Problemi s kojima se suočavaju studenti svake godine rapidno rastu. Poznato je da Pravni fakultet upisuje prekomjeran broj studenata svake godine čime je onemogućena provedba bilo kakve ozbiljnije nastave, da su situacije gdje studenti sjede po podovima sasvim uobičajene, usmeni ispiti se na nekim katedrama čekaju više sati, a sva neorganiziranost fakulteta kao institucije pada na leđa upravo studentima.

Zbog navedenih problema studenti organiziraju prosvjed 8. rujna u dvorištu zgrade Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14).

 

Juhu, studenti su se konačno pokrenuli!

Zbog neprimjerenog podizanja iznosa školarina izvanrednim studentima za akademsku godinu 2008./2009., i svih ostalih problema koje muče prosječnog studenta (nedostatak rokova, uvjeti), studenti organiziraju prosvjed 8. rujna u dvorištu zgrade Pravnog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu (TMT14).

Zahtjevi studenata po točkama;

1) ŠKOLARINE:
A) Smanjenje školarina za izvanredne i ujedno opravdanje cijene kvalitete koja se navodno povećala za 66%. Studente zanima što točno dobivaju za taj novac.
B) Dvoobročno plaćanje za sve studente; provedeno po principu semestra
(dok se ne plati drugi semestar nema mogućnosti polaganja tih ispita)

2) DODATNI ROKOVI
A) Svima odobren dekanski rok

B)
Uvođenje još barem jednog dodatnog ispitnog roka u akademskoj godini.

Naglašava se apsurdnost situacije bolonjaca, da na 7 ispita studenti imaju svega 8 rokova, osobito s obzirom na prolaznost na našem fakultetu.
 

3) UVJETI UPISA ČETVRTE GODINE
A) Smanjeni uvjet za četvrtu godinu po starom programu ("nebolonjci")

Uz zahtjeve ističu se već poznate činjenice: neprovedena bolonja na trećoj godini, nerazmjerna težina četvrtke godine prema kojoj osoba koja prenosi ispit može unaprijed računati na pad godine, rapidno smanjivanje ispitnih rokova zadnjih nekoliko godina, sramotno nisku prolaznost na nekim ispitima.

 

Prosvjed je organiziran isključivo od strane studenata prava okupljenih na forumu Pravokutnika, kojima je nekolicina predstavnika pomogla odradivši formalne pretpostavke (prijavu prosvjeda policiji itd.), te kao takav nema nikakve veze s Studentskim zborom ili bilo kojom drugom udrugom.

Ako imate neke sugestije, savjete ili pitanja, javite se na forum sljedećim osobama: Nivette, tyrandass, kikich, Alita.

 

Pokažite potporu studentskoj inicijativi i pridružite se studentima u ponedjeljak 8. rujna u 11h