U Zenicu kada pođem ja.....

Hrvatski i BiH ministar pravosuđa su potpisali izmjene Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima. Po izmjenama, osoba koja je pravomoćno osuđena u jednoj državi više nema mogućnosti bijega u drugu i izbjegavanja kazne…

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i ministar pravde BiH Bariša Čolak potpisali su u srijedu Sporazum između Hrvatske i BiH o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima.
Izmjenom postojećeg sporazuma bi se trebali otkloniti problemi u vezi s izvršenjem pravomoćnih sudskih osuda za kaznena djela, kada osoba koja je pravomoćno osuđena u jednoj državi prebjegne u drugu. Kako?  Omogućit će se izdržavanje kazne bez pristanka osuđene osobe.
Zahvaljujući dvojnom državljanstvu spas od hrvatskog pravosuđa u BiH je do sada potražilo 46 pravomoćno osuđenih osoba. U suprotnom je smjeru pobjeglo čak 105 osoba. Svi oni su mogli birati žele li služiti kaznu u drugoj državi, na što se naravno nitko nije odlučio.
No, uskoro će moći izabrati samo mjesto izdržavanja kazne, dok će kaznu morati služiti.
Ostaje nepoznanica status osuđenika za ratne zločine, jer takva iznimka postoji u međudržavnim sporazumima. Po izjavama oba ministra, zaključuje se da će o tome biti govora prije samog potpisivanja. Ishod je upitan - Vladimir Šeks je još pred nekoliko mjeseci za HRT najavio je da ratni zločini vjerojatno neće ući u takav ugovor.
Bariša Čolak je u HRT-ovom Otvorenom ovo opisao kao "jednu malu, ali bitnu promjenu", najavljujući kako novim sporazumom za izručenje neće biti potreban pristanak osuđenika.
Pitanja tko će biti izuzet od izdržavanja kazne se neće doticati, jer je taj dio odrađen postojećim sporazumom koji se odnosi na djela vojne, fiskalne ili političke naravi te zastarjele slučajeve.
Zadnjih godinu-dvije slučajevi bjega u susjednu državu s bili medijski zanimljivi.

Naslovnice su punili najpoznatiji bjegunci; Ognjen Šimić, osuđen na pet godina zatvora zbog uzimanja mita, zatim nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivan Bender osuđen na četiri godine zbog gospodarskog kriminala, i naravno, Branimir Glavaš, koji još čeka pravomoćnost presude. No sudeći po izjavama, čovjeka ovo pretjerano ne brine - tvrdi kako je sama presuda rezultat političkog pritiska i medijskog linča za koju očekuje da je Vrhovni sud ukine nakon čega se namjerava vratiti u Hrvatsku.

 

preuzeto sa www.pravokutnik.net