Položila sam 12.07. na pismenom, to mi je bio 2.izlazak, nakon šta sam 28.06. pala, pa evo mojih dojmova o predmetu i ispitu.
Prvi put sam izašla 28.06. i bio je usmeni, iako nas je bilo 30-ak. Ispit je počeo u 8.30., a ja sam bila zadnja i ušla sam oko 13.30. Ispitivanje traje dugo, oko 25-30 minuta. Taj dan je osnovno pitanje bilo ''europsko pravosudno područje'', tko god ga nije znao, pao je. To je i meni bilo prvo pitanje. Tu treba reći da je njegova osnova Čl. 65 UEZ, pa sve o njemu, što mu je prethodilo (odgovor: Konvencija o nadležnosti i izvršenju presuda u građanskim i trgovačkim stvarima, Bruxelles 1968. i Konvencija o pravu mjerodavnom za ugovore, Rim 1980), pa me pitala što je bilo nakon (odgovor: Uredba Brisel I i Brisel II, Rim I i Rim II, Uredba o stečajnom postupku i Uredba o dostavljanju sudskih akata u građanskim i trgovačkim stvarima). Treba znati PUNE NAZIVE UREDBI, nije dovoljno reći samo Brisel I i II I Rim I i II). Kako ja to nisam znala, nego samo djelomično, pitala me koji sud ima nadležnost u tim stvarima (mislim da je trebalo reći: nacionalni sud). I tu sam pala.
Drugi put sam izašla 12.07. i kako nas je bilo 40-ak, profesorica je dala pismeni. Pismeni ima 5 pitanja i piše se 45 minuta. Iako se pitanja čine jednostavna, treba na njih odgovarati precizno i OPŠIRNO, detaljno, tako da nije dovoljno odgovoriti na svako pitanje u osnovnim crtama, jer to nikako neće biti dovoljno za prolaz. Treba ispuniti 2 do 3 strane papira da bi bilo dovoljno!
Pitanja sa pismenog 12.07.:
1.Čl. 114 kao osnova pravna osnova (to je čl. 95.) (treba pisati i o čl. 94. i usporedbu jednog i drugog članka) (nemojte se zabuniti pa pisati o krivom članku: nekadašnji čl. 94 je čl. 115., a ex čl. 95. je čl. 114)
2.Princip efektivne sudske zaštite (pisati i o slučaju Factortame I)
3.Razlozi donošenja Načela europskog ugovornog prava (PECL-a) (pisati sve o Landovim načelima-cilj, svrhu donošenja, 3 djela načela, izvore)
4.Nedostatci potrošačkog acquisa
5.Razlozi nastajanja izvanugovorne odgovornosti države za štetu
Znači, moj dojam o predmetu: teško je pripremati ispit, jer iako se čini da profesoričina skripta ima malo strana, napisana je u obliku nerazumljivih i nepotpunih natuknica, a ne povezanog teksta. Profesorica je rekla da postoje još i dodatni materijali u obliku nekakvih članaka sa područja europskog privatnog prava, ali oni nisu potrebni jer je sve najbitnije obuhvaćeno u skripti. Ja sam učila po dvije skripte, kombinirala sam profesoričinu i onu drugu sa foruma u kojoj nema eurohipoteke i potrošačkog prava, a ima oko 55 strana (ta skripta je FENOMENALNA jer ima dodatna pojašnjenja koja su izvađena iz tih dodatnih materijala i napisana je razumljivo jer profesoričinu skriptu u biti nadopunjuje dijelovima iz tih dodatnih materijala)! Obje skripte se mogu skinuti sa foruma i NIŠTA DRUGO NIJE POTREBNO, samo radite po te 2. Ono što je bitno je da se gradivo koje je u profesoričinoj skripti treba NAUČITI STVARNO DETALJNO! Nemojte preskakati dijelove ili naučiti površno jer je profesoričin način ispitivanja takav da skače sa jednog djela gradiva na drugi dok se ne uvjeri da sve znate savršeno ili dok ne naiđe na nešto šta ne znate i onda vas na tome ruši (zato ispitivanje i traje po pola sata). Neki savjeti kolega su da izlazite dok ne da pismeni pa ćete proći. Ja to ne bi preporučila, jer pismeni daje samo kada je stvarno puno studenata, ali 28.-og kad sam prvi put odgovarala bilo nas je 30-ak pa je svejedno bio usmeni. Neki, osim toga kažu da profesorica snizi kriterije kad izađete 2. put, a ja osobno nisam stekla takav dojam-mislim da jednako detaljno ispituje bez obzira na to koji vam je to izlazak (na roku je bila kolegica kojoj je to bio 3. izlazak.) Dakle, iako se čini da se radi o ispitu koji nema puno strana i ECTS-ima koje ćete najlakše skupiti, to nije baš tako- puno je studenata koji su izlazili 2, 3, pa čak i 4 puta prije nego su prošli, a ''lagan prolaz'' protegnuo ima se na neplaniranih mjesec, dva učenja i gubljenja živaca! Samo naučite gradivo detaljno (koliko god zamorno bilo), tek tada izađite i sigurno ćete proći.
Sretno svima!
E, da, tu su pitanja koja sam izvadila sa foruma, a koja su bila na PISMENIMA DO SADA (naučite ih za slučaj da vam se posreći pa vam ipak da pismeni, jer se uvijek ponavljaju):
1. Načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti
2. Načelo izravnih učinaka
3. Kojim aktima je ustanovljeno europsko pravosudno područje
4. Čl. 114. 8 115 kao osnova zakonodavne djelatnosti EU
5. Zašto direktive ne dovode do jednoobraznosti prava
6. Slučaj Factortame I
7. Landova načela (PECL): ciljevi, izvori, primjena
8. Odgovornost države za štetu zbog povrede europskog prava
9. Nedostatci potrošačkog acquisa
10. Revizija prava potrošača
11. Jamstvo vlasništva- izvor i sadržaj