Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 04 lip 2026 18:48.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 497 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 18 srp 2012 10:40 
Aktivan

eeee ljudi ovo mislim sad u 9mj izać pa aj molim vas recite mi šta da kupim od materije pa da počnem učit, učim kpp i još bi to a g2 neću stić prviše mi je pa ću ovo ajjj mooollliiiiimmm:(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 srp 2012 20:03 
Aktivan

Ljudi, ne opterecujte se puno ovim predmetom, naucite skrpitu i cekajte pismeni...to je to.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 srp 2012 13:26 
Početnik

aloo e da napokon san i ja prošla..na pismeni..dali su već pitanja tako da ...to je to. a jesam se izmučila , priznajem.
Ugl, šta da kažem osim sretnooo

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 srp 2012 14:27 
Početnik

Položila sam 12.07. na pismenom, to mi je bio 2.izlazak, nakon šta sam 28.06. pala, pa evo mojih dojmova o predmetu i ispitu.
Prvi put sam izašla 28.06. i bio je usmeni, iako nas je bilo 30-ak. Ispit je počeo u 8.30., a ja sam bila zadnja i ušla sam oko 13.30. Ispitivanje traje dugo, oko 25-30 minuta. Taj dan je osnovno pitanje bilo ''europsko pravosudno područje'', tko god ga nije znao, pao je. To je i meni bilo prvo pitanje. Tu treba reći da je njegova osnova Čl. 65 UEZ, pa sve o njemu, što mu je prethodilo (odgovor: Konvencija o nadležnosti i izvršenju presuda u građanskim i trgovačkim stvarima, Bruxelles 1968. i Konvencija o pravu mjerodavnom za ugovore, Rim 1980), pa me pitala što je bilo nakon (odgovor: Uredba Brisel I i Brisel II, Rim I i Rim II, Uredba o stečajnom postupku i Uredba o dostavljanju sudskih akata u građanskim i trgovačkim stvarima). Treba znati PUNE NAZIVE UREDBI, nije dovoljno reći samo Brisel I i II I Rim I i II). Kako ja to nisam znala, nego samo djelomično, pitala me koji sud ima nadležnost u tim stvarima (mislim da je trebalo reći: nacionalni sud). I tu sam pala.

Drugi put sam izašla 12.07. i kako nas je bilo 40-ak, profesorica je dala pismeni. Pismeni ima 5 pitanja i piše se 45 minuta. Iako se pitanja čine jednostavna, treba na njih odgovarati precizno i OPŠIRNO, detaljno, tako da nije dovoljno odgovoriti na svako pitanje u osnovnim crtama, jer to nikako neće biti dovoljno za prolaz. Treba ispuniti 2 do 3 strane papira da bi bilo dovoljno!
Pitanja sa pismenog 12.07.:
1.Čl. 114 kao osnova pravna osnova (to je čl. 95.) (treba pisati i o čl. 94. i usporedbu jednog i drugog članka) (nemojte se zabuniti pa pisati o krivom članku: nekadašnji čl. 94 je čl. 115., a ex čl. 95. je čl. 114)
2.Princip efektivne sudske zaštite (pisati i o slučaju Factortame I)
3.Razlozi donošenja Načela europskog ugovornog prava (PECL-a) (pisati sve o Landovim načelima-cilj, svrhu donošenja, 3 djela načela, izvore)
4.Nedostatci potrošačkog acquisa
5.Razlozi nastajanja izvanugovorne odgovornosti države za štetu

Znači, moj dojam o predmetu: teško je pripremati ispit, jer iako se čini da profesoričina skripta ima malo strana, napisana je u obliku nerazumljivih i nepotpunih natuknica, a ne povezanog teksta. Profesorica je rekla da postoje još i dodatni materijali u obliku nekakvih članaka sa područja europskog privatnog prava, ali oni nisu potrebni jer je sve najbitnije obuhvaćeno u skripti. Ja sam učila po dvije skripte, kombinirala sam profesoričinu i onu drugu sa foruma u kojoj nema eurohipoteke i potrošačkog prava, a ima oko 55 strana (ta skripta je FENOMENALNA jer ima dodatna pojašnjenja koja su izvađena iz tih dodatnih materijala i napisana je razumljivo jer profesoričinu skriptu u biti nadopunjuje dijelovima iz tih dodatnih materijala)! Obje skripte se mogu skinuti sa foruma i NIŠTA DRUGO NIJE POTREBNO, samo radite po te 2. Ono što je bitno je da se gradivo koje je u profesoričinoj skripti treba NAUČITI STVARNO DETALJNO! Nemojte preskakati dijelove ili naučiti površno jer je profesoričin način ispitivanja takav da skače sa jednog djela gradiva na drugi dok se ne uvjeri da sve znate savršeno ili dok ne naiđe na nešto šta ne znate i onda vas na tome ruši (zato ispitivanje i traje po pola sata). Neki savjeti kolega su da izlazite dok ne da pismeni pa ćete proći. Ja to ne bi preporučila, jer pismeni daje samo kada je stvarno puno studenata, ali 28.-og kad sam prvi put odgovarala bilo nas je 30-ak pa je svejedno bio usmeni. Neki, osim toga kažu da profesorica snizi kriterije kad izađete 2. put, a ja osobno nisam stekla takav dojam-mislim da jednako detaljno ispituje bez obzira na to koji vam je to izlazak (na roku je bila kolegica kojoj je to bio 3. izlazak.) Dakle, iako se čini da se radi o ispitu koji nema puno strana i ECTS-ima koje ćete najlakše skupiti, to nije baš tako- puno je studenata koji su izlazili 2, 3, pa čak i 4 puta prije nego su prošli, a ''lagan prolaz'' protegnuo ima se na neplaniranih mjesec, dva učenja i gubljenja živaca! Samo naučite gradivo detaljno (koliko god zamorno bilo), tek tada izađite i sigurno ćete proći.
Sretno svima! :mig:

E, da, tu su pitanja koja sam izvadila sa foruma, a koja su bila na PISMENIMA DO SADA (naučite ih za slučaj da vam se posreći pa vam ipak da pismeni, jer se uvijek ponavljaju):
1. Načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti
2. Načelo izravnih učinaka
3. Kojim aktima je ustanovljeno europsko pravosudno područje
4. Čl. 114. 8 115 kao osnova zakonodavne djelatnosti EU
5. Zašto direktive ne dovode do jednoobraznosti prava
6. Slučaj Factortame I
7. Landova načela (PECL): ciljevi, izvori, primjena
8. Odgovornost države za štetu zbog povrede europskog prava
9. Nedostatci potrošačkog acquisa
10. Revizija prava potrošača
11. Jamstvo vlasništva- izvor i sadržaj

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 srp 2012 19:07 
Aktivan

Mislim da je ipak pretjerano pisati da treba nauciti svaki detalj, ja sam isto prosla pismeni 12.7. i napisala sam sva pitanja opcenito, nikakvi detalji, jedno sam cak pola krivo, napisala sam 2 stranice i prosla sam...i nije nas bilo 40 taj dan nego manje...i zna cesto dati pismeni...eto...moj dojam...da kolege ne isprepada prethodni post

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 srp 2012 16:54 
Početnik

E pa ja moran priznat da se slažen s kolegičinim postom i oprosti al strah je opravdan. Naravno, iskustva su različita, sukladno tome i završna mišljenja. Da nisam izašla ovo tri puta možda i ja ne bi imala potrebu za naglašavanjem straha. Al san se namučila više nego g2, pa sad. Ponavljam, kako kome.
A šta se tiče pismenog, 19. i 28.6 nas je bia popriličan broj, i nije dala pismeni, tako da ne bi baš rekla da ga često da. To ipak ovisi isključivo o njenom raspoloženju.
Sve šta bi naglasila je da ne shvatite olako predmet jer nije takav.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 kol 2012 16:12 
Početnik

moze li se izac na EU2 ako se nije polagalo/polozilo EU1?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 kol 2012 21:36 
Početnik

jel zna netko mozda jel u nje u pravilu u 9-om mjesecu pismeni ili usmeni? i jel samo pismeni i samo usmeni, ili ukoliko postoji pismeni ima i usmeni ?
al sam zakomplicirala :))

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 kol 2012 10:42 
Aktivan

ne može bez e1

nema pravila da će biti pismeni (ili usmeni) zato što je neki mj, vruće, gužva i sl., o njenoj volji ovisi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 kol 2012 13:07 
Aktivan

Kad je usmeni-samo usmeni, kad je pismeni-samo pismeni, bez usmenog

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2012 11:36 
Aktivan

jeli se mogu nadat da prof. ponavlja ova pitanja što su napisana pa bar da po tome ponavljam, jer više ništa mi nije jasno ovo je teška zbrka za naučit, pa da se bar vodim po pitanjima lakše mi je...thanks

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ruj 2012 14:28 
Aktivan

je li još uvijek vrijedi skripta od 60 str. (gdje nema europ.pr.potrošača i eurohipoteka)? kad sam išla kod masnog kupit skriptu on kaže da sad vrijedi neka od 77str.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2012 21:23 
Forumaš

može li neko napisat nešto o eurohipoteci???? :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2012 08:32 
Aktivan

ninja je napisao/la:
koji su nedostatci potrosaskog acquisa?

NEDOSTACI HARMONIZACIJE UGOVORNOG POTROŠAČKOG PRAVA
• NESUSTAVNOST – uređenje pojedinih problematičnih segmenata ugovornog prava
• NEKONZISTENTNOST – proturječja među pravilima predviđenih direktivama

GLAVNI UZROCI MANJKAVE HARMONIZACIJE UGOVORNOG POTROŠAČKOG PRAVA
1. DIREKTIVE - kao glavno sredstvo harmonizacije
2. NAČELO MINIMALNE HARMONIZACIJE - dozvoljava različita rješenja u nacionalnim pravima
3. ZAKONODAVNI NAČIN RADA EK i VIJEĆA - provodili su harmonizaciju bez unaprijed oblikovane strategije; nekonzistentnost potrošačkih direktiva koje u većini slučajeva misu pojmovno ni sadržajno usklađene

POSLJEDICE
1. Ugroženo povjerenje potrošača u prekograničnu potrošnju čime je ugrožena prekogranična trgovina.
2. Zapostavljen glavni cilj pravne harmonizacije – uspostava i funkcioniranje unutarnjeg tržišta

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2012 12:31 
Aktivan

ako netko zna odg na pitanja jer u skripti i slajdovima nije baš objašnjeno: razlika između unifikacije i harmonizacije; pojam pozajedničenja kod amsterd.ug? thnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ruj 2012 16:01 
Aktivan

ninja je napisao/la:
Sanja hvala na odg. iako se dalo pretpostaviti da je to tocan odg. bez 120% sigurnosti kod nje ne progovaram jer me izbacuje iz takta njeno izrugivanje u slucaju netocnog odg. hvala jos jednom

Nema na čemu! Meni je ovo pitanje bilo u 7. mj na roku. Kao odgovor sam napisala točno ovo, a učila sam iz one skripte od 70 strana. Između ostalog i na svako pitanje u ispitu odgovorila sam po toj skripti i dobila sam 4.
Profesorica možda malo drugačije postavi pitanje od onoga kako je napisan naslov ili podnaslov,,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2012 11:46 
Aktivan

pismeni: članak 114., načelo izravnih učinaka, sadržaj DCFR-a, factortame, o čemu se radi u odredbi brisel 1

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2012 12:50 
Aktivan

oblutak je napisao/la:
Molim vas pomoooć.. Ima sto skripta i nekih slajdova, po kojim treba ućit?
Piše da je neka od 77str. dobra, ima li je za skinit na nasciturusu? Ja je ne mogu nać..
hvala

imaš na nasciturusu skriptu u kojoj nema pravo potrošača ta je dobra. nadopuni je pravom potrošača iz slajdova i trebaš nadopunit informacije o opcijskom instrumentu i DCFR a to kopiraj iz skripte kod masnog (par stranica)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2012 10:32 
Početnik

zna li netko jel moguće doću upisati pad neki drugi dan ako nismo biliu mogućnosti kad je oglašeno da su upisi tj. ljuti li se profa na to?
i ima li uvida u test, jer napisala sam valjda 4 pune strane, pa da vidimo kako ocjenjuje i boduje, da znamo za dekanski...
iii...zna li ko kakva je na dekanskom???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2012 17:05 
Aktivan

Moze li se ovo izac na konzultacije prije roka u 12. misec?
Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2012 13:00 
Početnik

može, uvik pita četvrtkom, samo ako padneš ne možeš izać na sljedeći rok...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2012 12:15 
Aktivan

Narode par pitanja:))
Imam problema sa pravom potrošača i eurohipotekom.
Pravo potrošača imaju dvije skripte po dvadesetak strana (to su profesoričina predavanja, u ovom folderu "literatura za ispit" http://www.nasciturus.com/skriptarnica/ ... g-prava-ii ) Mislim, ne bih baš to sve učio, pa jel' negdje ima short version, odnosno odgovori na par pitanja koja se ponavljaju?
Konkretno:
1) Zajednička obilježja potrošakih ugovora
2) EU ugovorno pravo potrošača (što ovdje treba? Vjerojatno neke osnovne stvari, tipa smjernice isl.)
3)Kolektivna zaštita potrošača
4)Pojam potrošača

Pa ako netko zna odgovor... :thumbsup :thumbsup :thumbsup

I u vezi EUROHIPOTEKE...Pa gdje se to nalazi točno?? Ne mrem to uopće naći nigdje! :ucenje :ucenje po'ed po'ed :ucenje :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2012 15:36 
Forumaš

uzmi u masnog skriptu od 77 str i nauči je. tu ti ima svr šta ti triba.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lis 2012 23:48 
Forumaš

frany je napisao/la:
je li se može prepisati na pismenom? samo ona čuva ili?

samo ona al nema šanse da prepišeš. sve vidi sve čuje u sekundi je kraj tebe.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 lis 2012 23:49 
Forumaš

angiee je napisao/la:
E! A može li meni netko reći di se na ovom forumu mogu naći ti slajdovi koji svi spominju?? Nemogu ih nikako nać...tenx :)

u skriptarnici u prvom dokumentu. imaš ih i u masnog. u njima ti nema ništa više od onog šta ti piše u skripti od 77 str.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lis 2012 22:25 
Početnik

1. Eur pravosudno podrucje
2.predmet i karakteristike pecl
3.odg eu za stetu zbog povrede pr zajednice
4.nacelo ucinkovite sudske zastite
5.kolektivna zastita potrosaca

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 lis 2012 07:16 
Početnik

Na roku 10.10.2012. bio je samo pismeni s pitanjima koje je navela Shumica
Nije bilo grupa, profesorica je izdiktirala pitanja i ostavila nas sa asistetnicom..

OBJAVLJEN JE POPIS ONIH KOJI SU PROŠLI..! Na stranicama faxa..!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lis 2012 16:24 
Početnik

Vidjela sam kako neki u skripti nemaju ''Europsko ugovorno pravo potrošača'' i ''eurohipoteku'', pa sam to prekopirala u jedan dokument iz skripte koju nam je profesorica dala na predavanjima. Kod prava potrošača dodala sam u zagrade ono šta je profesorica pojasnila na predavanjma.
Privitak:
Europsko ugovorno pravo potrošača i eurohipoteka.docx

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lis 2012 11:49 
Početnik

Pozdrav! Malo sam prelistao temu i vidim da ima čitavo šarenilo materijala za spremit isptit i stoga bi vas molio za pomoć.

Dobio sam od prijatelja skriptu od prosle godine iz skriptarnice preko puta faksa "Osnove europskog prava II" ravno 70 str.
Da li je dovoljna za prolaz????

Ako nije, da li postoji 1 fajl u kojem ima sve skupljeno na jednom mjestu i molim vas link.

Bio bih zahvalan kad bi se javio netko tko je nedavno polozio. :)

KONZULTACIJE???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lis 2012 12:27 
Početnik

justice for all je napisao/la:
pheobe je napisao/la:

Hvala puno,znaci bilo kad prije roka ja se mogu javit i dogovorit?

Kako četvrtkom?šta nema ona konzultacije srijedom?tako piše na nekom popisu di su svi profesori sa svojim terminima konzultacija navedeni, istina popis je iz 2008.,ali drugog na stranicama faksa nema pa :grin: ...kad na kraju treba doć?Da li se treba prethodno najavit s obzirom da ne odgovara na mail? Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 lis 2012 09:48 
Početnik

angiee je napisao/la:
justice for all je napisao/la:
pheobe je napisao/la:

Hvala puno,znaci bilo kad prije roka ja se mogu javit i dogovorit?

Kako četvrtkom?šta nema ona konzultacije srijedom?tako piše na nekom popisu di su svi profesori sa svojim terminima konzultacija navedeni, istina popis je iz 2008.,ali drugog na stranicama faksa nema pa :grin: ...kad na kraju treba doć?Da li se treba prethodno najavit s obzirom da ne odgovara na mail? Hvala!

Konzultacije su četvrtkom, mislim od 9:45 (to stoji kod njezinog kabineta na oglasnoj ploči, a i pitao sam). Budući da ne odgovara na mailove, možeš ju nazvati pa se telefonom dogovoriti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 lis 2012 21:31 
Početnik

Evo, ovdje je cijela profesoričina skripta iz EU2 od prošle godine.
Privitak:
Skripta- Osnove europskog prava II.rtf

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 lis 2012 16:30 
Početnik

Oke, pitanje jedno, koliko je dobro napisano ono europsko stvarno pravo od 100 str u skripti jer mi se baš neda to čitat,a i neću ni stić to do ispita. Mislila sam pročitat ostale radove od profesorice,a taj bi preko skripte jer mi je malko predug :D Pa eto,jel se to može? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!pozz:)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 stu 2012 09:33 
Aktivan

K2 je napisao/la:
Evo, ovdje je cijela profesoričina skripta iz EU2 od prošle godine.
Privitak:
Skripta- Osnove europskog prava II.rtf

je li to dovoljno za prolaz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2012 13:58 
Aktivan

Jeli ima ko ove clanke sta ih triba prevodit?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2012 20:53 
Forumaš

Koje prevođenje članaka? Jesi pomiša/la s oe1?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 pro 2012 21:04 
Aktivan

Haha,jesam,pomiSA.Spremam jedno i drugo pa zato.U svakom slucaju,imas li?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2012 09:43 
Forumaš

Nemam nista od tih materijala jer sam proslijedija kad sam polozija. Al to ti je samo prepisivanje starog teksta, samo rečenicu imas prominit. Osnovno znanje engleskog je dosta za to.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2012 13:46 
Aktivan

Još jedna stvar,zna li ko odgovor na pitanje:"Koja područja zahtjevaju hitnu harmonizaciju/unifikaciju"?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 pro 2012 19:18 
Forumaš

ovo je jedan od najnapornijih predmeta.. skripta je očaj..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 497 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: