mickey je napisao/la:
ali ovo se ne odnosi na izv.studente.
a za redovne studente besplatno dok god daju redovno godine, zašto to nije u redu?
i nisu svi u mogućnosti plaćati fakultet, zašto se i takvima ne bi omogućilo studiranje.
zašto pravo na školovanje ne bi bilo jednako dostupno svima?
normalno da će neki tatin sin bez problema plaćati fakultet koliko god on koštao.
a šta će onaj čiji tata ne može izdvojiti toliko novaca odjednom??
Mozda ce zvucati malo bezdusno,ali ti koji nisu u mogucnosti placati fakultet su na to morali misliti malo ranije,i zagrijati stolicu jos u srednjoj.S dobrim prosjekom i dobrim prijemnim,svakako ce im skolovanje biti besplatno.
Moj prosjek u srednjoj je bio nikakav,prijemni sam napisao osrednje i upao sam kao redovan s placanjem.
Dakle,da sam bio nesto ozbiljniji kroz srednju,i prosao sa nekim vrlo dobrim,uredno bih upao bez placanja.
I sad bi trebalo nagradit moje zajebavanje,od 14-e godine nadalje,tako da mi drzava(tj. zaposleni ljudi u toj istoj drzavi) placaju visoko skolovanje koje ama bas nigdje u svijetu nije obavezno?
Kao sto kolegica(kolega?) sunce kaze,ne bi trebao biti problem konobarit ili nesto slicno mjesec,maksimalno dva na godinu,i eto,skolarina je pokrivena.
Moji ne spadaju u neku visu klasu,ali upisninu mi mogu pokriti.No,svejedno sam ove godine npr. odradio nekih mjesec ipo dana na baustelu,i to u Rijeci,da si platim sta upis,sta neke svoje druge pizdarije.
U tih mjesec ipo dana se zaradi 9-10 k kn,dakle dosta je neka 3-3.5 tjedana za zaraditi za godinu izvanrednog studiranja.
Ali ok.Ovo pisem cisto jer mi je malo dosadno sad,ovakve internet rasprave nemaju puno smisla,nitko nece nikome promijeniti misljenje,i samo se mozemo pocet i svadat kroz koji post.
Bilo bi dobro ponovit anketu o besplatnom studiranju medu istim ljudima nakon sto zavrse fakultet,i ako nekako i uspiju i naci posao,vide kako je placati povelik porez od ionako nikakve place,od kojega dobar dio otpada na te vjecne studente(naravno,ima i bitnijih problema u ovoj drzavi,kao sto je kosmos spomenuo,parsto tisuca branitelja npr.,od kojih dobar dio veze s ratom nema,ali to je sad vec druga tema.Ne znaci da moramo i mi sad problem produbljivat.).
Elem daklem,to bi bilo to od mog mudrovanja na ovom topicu,necu vise,moram ucit Trgovacko.