Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 pro 2024 08:05.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 57 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pravo
PostPostano: 05 ožu 2008 16:32 
Vaše mišljenje o faxu? Jel stvarno ima bubetanja napamet tako puno ? Jel se isplati studirat pravo?

Prijavi post
Vrh

Citiraj (i odgovori)  
 Naslov: Re: Pravo
PostPostano: 05 ožu 2008 22:36 
No life

ima dosta ali nije sve bubetanje
ne ne isplati se studirat
zavrsi stogo sa fesba pa ces bar nac posao,sa pravom jedino mozes vozit taxi ili autobus kad zavrsis :wink:

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2008 23:22 
Forumaš

iskreno receno, ja pravo nebi upisivala da me poslije fakulteta ne ceka posao!

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2008 23:29 
김정일

bruca je napisao/la:
iskreno receno, ja pravo nebi upisivala da me poslije fakulteta ne ceka posao!

Zašto plašite momka nizašto,situacija je takva kakva je,al ne mora značit da će takva bit za 5-6 godina kada on završi fakultet.

Bubetanja napamet nema toliko puno,uvijek ima nekih stvari koje se uče napamet ali ne previše...
A sad dal se isplati.... Nisu svi pravnici Ante Nobilo,isto kao što nisu svi doktori Siniša Glumčić.
U svakoj profesiji oni na vrhu jako dobro zaraduju.

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2008 23:39 
Sega mega kul forumaš bez života

hm... bubetanje... sve se može naučit sa razumijevanjem... ako bubetaš cili život, bubetat ćeš na faxu, ako znaš učiti s razumijevanjem, da, definicije ćeš biflat, ali ćeš razumit njihov smisao, i svi detalji vezni uz pojam koji definiraš će ti biti posve logični...
količinski se puuuuuuuno uči, skripte ne pomažu kod učenja previše, više kod ponavljanja...
fax je onako old school, tete u referadi def nisu tu da ti pomognu kad nešto zapne, a možeš se oslonit samo na najbliže prijatelje...
ne slušaj studentske priče o fantastičnim prolazima i stravičnim padovima, samo ti stvaraju paniku bzvz...
profesori nisu toliko zahebani kad ih skužiš šta od tebe očekuju...

jel se isplati? kakvo je to pitanje? :mrgreen:

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2008 13:18 
Veteran

Statistike govore da je teško naći posao u struci nakon prava..ali ako se potrudimo bit će tu nešto :) uglavnom nisam pogriješila što sam izabrala pravo za struku,to želim odmalena.. sve super!

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2008 13:42 
Sega mega kul forumaš

Amabilis je napisao/la:
Statistike govore da je teško naći posao u struci nakon prava..ali ako se potrudimo bit će tu nešto :) uglavnom nisam pogriješila što sam izabrala pravo za struku,to želim odmalena.. sve super!

ovo " ako se potrudimo " bih ja preformulirao u " ako imamo dobre veze "...

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2008 13:57 

ako je čovjek poduzetan u svakoj struci može uspjeti...
nije dovoljno samo dobiti diplomu, položit pravosudni itd. i očekivat da će ti netko dati posao...

naravno, veze su uvijek dobrodošle... (bez njih se jedva šta uspije danas... :roll: )
mislim da pravo pruža niz mogućnosti.

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2008 14:35 
-Admin-

A računajte i na to da se faks najčešće upisuje kad ti je 18. godina.
Do kraja faksa ima nekoliko godina u kojima ti se milijun stvari može iskristalizirat, promijenit. Možda se odlučiš bavit nečim drugim, ali će ti diploma i znanje koje dobiješ na Pravu svakako dobro doći.

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2008 14:38 
Veteran

angry candy je napisao/la:
A računajte i na to da se faks najčešće upisuje kad ti je 18. godina.

da,ima na našoj godini i onih koji se upisuju sa 16.. :lol:

da,treba imati i dobre veze,ali ako si dovoljno ambiciozam mislim da se može uspijeti i sam..puno njih ima koji su od ničega napravili puno..

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ožu 2008 22:24 
-Admin-

sanjalica18 je napisao/la:
evo ovako, sad sam maturantica i razmišljam o tome da upišem pravo, što mi vi možete preporučiti,,,,jeli se isplati to studirati i jel stvarno fax pilana ko što kažu; inače 2. opcija mi je ekonomija :trio:

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2008 11:20 
김정일

Pa sad....
Ima dosadnih predmeta,ima zanimljivih predmeta....
Prva godina ti nema nikakve veze sa pravom,jedino Rimsko pravo,i Teorija....
A o isplativosti smo vec pisali

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2008 21:58 
Početnik

hmm, mislim se isplati li mi se ić 5 god na pravo ako na ekon--stručnom studiju mogu bit gotova za 3, dosta je lakši, a opet ću bit na birou ko i s pravom :mrgreen:

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2008 22:01 
김정일

hmm, mislim se isplati li mi se ić 5 god na pravo ako na ekon--stručnom studiju mogu bit gotova za 3, dosta je lakši, a opet ću bit na birou ko i s pravom :mrgreen:

Sa trogodišnjom školom si nigdje. IMO naravno....
Plaće su male,mogućnost zapošljavanje isto tako....
Radije se potrudi i završi još te dodatne 2 godine. Neovisno dal ideš na pravo ili na neki drugi faks

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2008 23:04 
-Admin-

Bitnije od toga hoćeš li biti na birou je to koliko ćeš se zadržati na birou.

Ako slijedećih par godina egzistencija tvoje obitelji neće ovisiti o tome hoćeš li ti svojom plaćom pridonositi u kuću, onda radije upiši fakultet. Moje mišljenje.

A sad, pravo ili ekonomija, to je tvoj izbor. Stavi pluseve i minuse na papir, dobro se raspitaj i sretno.

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2008 09:57 
Početnik

:10x: hehe, nego,,,zanima me koliko vi u prosjeku učite dnevno, tj. koliko ste učili ovih godina koliko ste na faxu? u prosjeku..i za neke ispite...jbg pravo koliko ja znam nema kolokvije, jel to zajeb?

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2008 14:48 
Veteran

Kvragu,sad moram opet sve pisati,restartalo mi je glupi komp ;D

znači,nije istina da na pravu nema kolokvija,to sve ovisi o profesoru..na prvoj godini imaš kolokvije samo kod profesora kod kojih imaš seminar,i to ako oni to žele..na primjer,kolokvij imaš ako si seminarist na rimu,teoriji ili sociologiji,a na općoj pravnoj i političkoj nemaš,nego imaš neke druge beneficije koje bi ti mogle pomoći u polaganju ispita.kako je na višim godinama,ne znam.

A sad koliko se uči,opet je sve do osobe..Ima njih koji svaki dan uče ( stvarno,gotovo svaki dan gledam iste face u pravnoj knjižnici :D),a ima ih koji ne uče nikako osim pred ispit (i često padnu ali dobro ;D)..Ja ti preporučam da učiš redovno,svaki dan po sat-dva,pročitaš što ste radili na predavanju taj dan i bit će to okej..

A koliko se za ispit uči,opet je relativno..Npr. ja sam naučila opću pravnu povijest za dva tjedna,neki su učili par dana,ovisi o tome želiš li dobru ocjenu ili ti je bitan samo prolaz..ali ako redovno učiš neće bit problema ponavljati kasnije,ja mislim :)

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2008 14:56 
김정일

:10x: hehe, nego,,,zanima me koliko vi u prosjeku učite dnevno, tj. koliko ste učili ovih godina koliko ste na faxu? u prosjeku..i za neke ispite...jbg pravo koliko ja znam nema kolokvije, jel to zajeb?

Ovisi od ispita do ispita. Prva godina i nije nešto ekstra teška,možda Teorija i Rim. Odnosno sociologija. Druga godina je jako teško,i većina ljudi koja padne godinu,padne na drugoj godini.
Poslje druge godine imaš još 2-3 teža ispita i KPP,i diplomirao si :happy
A sad koliko se ucilo... Znalo se učiti par sati dnevno,a znao sam ucit doslovno čitav dan (al danas ne bi mogao tako učiti :scared ),,, U prosjeku,iako su priče o tome kako je pametno učit svaki dan po uru dvije istinite,velika većina ljudi su kampanjci i uče prije rokova :mrgreen:

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2008 15:43 
Sega mega kul forumaš

Inso je napisao/la:

Ovisi od ispita do ispita. Prva godina i nije nešto ekstra teška,možda Teorija i Rim. Odnosno sociologija. Druga godina je jako teško,i većina ljudi koja padne godinu,padne na drugoj godini.
Poslje druge godine imaš još 2-3 teža ispita i KPP,i diplomirao si :happy
A sad koliko se ucilo... Znalo se učiti par sati dnevno,a znao sam ucit doslovno čitav dan (al danas ne bi mogao tako učiti :scared ),,, U prosjeku,iako su priče o tome kako je pametno učit svaki dan po uru dvije istinite,velika većina ljudi su kampanjci i uče prije rokova :mrgreen:

taj sam... :mrgreen: :mrgreen:
evo financijsko mislim polagati u 4 mj., vec sam tri tjedna ispucao od proslog ispita i jos nisam knjigu takao.
a svaki dan govorim - sutra pocimam 100%, nema vise zahebancije.. :mrgreen: :mrgreen:

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2008 16:48 

to je odlična stvar, učit svaki dan po par sati... budeš puno sigurniji na ispitu...
šteta, nisam taj tip. :(

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ožu 2008 18:36 
김정일

kike je napisao/la:
knjižnica je najbolje šta mi se ikad dogodilo (šta se tiče učenja, naravno :lol: )
doduše ja idem u Marka Marulića jer mi je blizu kuće...
tamo više naučim u 2 dana po par sati, nego cijeli tjedan kući, jer sam prisiljena učit, svi oko tebe uče i nemaš se di maknit, u šta buljit osim u knjigu itd.

Čitaonica u faksu je najveći gubitak vremena .... Nikad mirno,nikad tiho,uvijek netko nešto radi...
po'ed

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2008 16:08 
Početnik

mmm, veza je bit uspjeha, bar po meni jer danas bez veze tesko mores uspit, jedino ako baš rasturaš.

ovo za knjižnicu se slažem, brate mili dodješ doli i gledaju te samo kako učiš.

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2008 16:24 
No life

[quote="Šuško"]hmm, mislim se isplati li mi se ić 5 god na pravo ako na ekon--stručnom studiju mogu bit gotova za 3, dosta je lakši, a opet ću bit na birou ko i s pravom :mrgreen:[quote]

ma mos mislit,ekonomiste niko ni ne zeli kad 5 godina zavrse...sta mislis kolika je potraznja za onima sa 3 godine

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2008 16:35 
김정일

nekistudent je napisao/la:
ma mos mislit,ekonomiste niko ni ne zeli kad 5 godina zavrse...sta mislis kolika je potraznja za onima sa 3 godine

Meni je nedavno bila peta godišnjica mature. Od ljudi iz mog razreda koji su diplomirali ili bili pred diplomom na ekonomiji,dvoje je vec cekao posao (bez veze),jedna je cura radila u T-coma.
Ostali su bili relativno uvjereni da će naći posao brzo jer kažu da posla ima.

Isto tako,sad iz moje generacije na pravu od 10tak ljudi koji su diplomirali, 1 cura radi kod odvjetnika,dvoje rade na fakultetu kao znanstveni novaci,ostali su nezaposleni. A radi se o ljudima sa jako visokim prosjekom ocjena,i koji su dali sve u roku. Na pravu prevladava pesimizam po pitanju zapošljavanja,i dobar dio mojih kolega se namjerava preselit u ZG.

Za pet - šest godina tko zna kakvo će biti stanje

Pravnike najviše zeza to što ne mogu raditi u nekom odvjetničkom uredu ili tvrtci za vrijeme faksa,dok ekonomisti to mogu....

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 tra 2008 12:38 
No life

a ne znam,ali svi koji su zavrsili ekonomiju su mi rekli na lito da to slucajno ne upisujem. Malo posla i uglavnom losa placa... ako nemas debelu vezu mozes zaboravit na dobar posao tu.Naravno sa pravom nije bas da je situacija bolja ali se barem mozes osamostalit nakon nekog vremena dok si kao ekonomist vezan za neku firmu cili zivot, pa radi

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 tra 2008 17:31 
김정일

.Naravno sa pravom nije bas da je situacija bolja ali se barem mozes osamostalit nakon nekog vremena dok si kao ekonomist vezan za neku firmu cili zivot, pa radi

Ekonomisti se isto tako mogu lako osamostaliti,ima puno samostalnih revizora,računovođa i ostalih... A i mogu lako mijenjati tvrtke. Nemaju toliko težak stručni ispit kao pravnici.
Nije ni odvjetništvo bajno,jer pogledaj samo koliko ima diplomiranih pravnika,a koliko odvjetnika.
Odvjetnika u čitavoj RH ima oko 3500-3600 a od toga ti je pola koncetrirano u ZH. Odvjetnicima kodeks zabranjuje reklamiranje,i dobar dio ljudi koji su danas odvjetnici su nasljedili urede od nekoga. Isto tako,da bi držao uopće ured u pogonu tebi treba par tisuća kuna mjesečno,a kako ćeš nabaviti stranke kada se ne smiješ reklamirati :mrgreen:

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 tra 2008 21:42 
Forumaš

Inso je napisao/la:
.Naravno sa pravom nije bas da je situacija bolja ali se barem mozes osamostalit nakon nekog vremena dok si kao ekonomist vezan za neku firmu cili zivot, pa radi

Ekonomisti se isto tako mogu lako osamostaliti,ima puno samostalnih revizora,računovođa i ostalih... A i mogu lako mijenjati tvrtke. Nemaju toliko težak stručni ispit kao pravnici.
Nije ni odvjetništvo bajno,jer pogledaj samo koliko ima diplomiranih pravnika,a koliko odvjetnika.
Odvjetnika u čitavoj RH ima oko 3500-3600 a od toga ti je pola koncetrirano u ZH. Odvjetnicima kodeks zabranjuje reklamiranje,i dobar dio ljudi koji su danas odvjetnici su nasljedili urede od nekoga. Isto tako,da bi držao uopće ured u pogonu tebi treba par tisuća kuna mjesečno,a kako ćeš nabaviti stranke kada se ne smiješ reklamirati :mrgreen:

hm...ovo je izazov... ... ali ne i nemoguca misija :rambo

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2008 09:37 
No life

Pa dobro,kad zavrsis pravni fakultet ne znaci da se jedino mozes osamostalit tako da postanes odvjetnik...
jedino sto je za odvjetnistvo izricito potrebna diploma PFa.
ako zelis pokrenit bilo kakav posao, sa pravnim fakultetom imas bolju osnovu nego sa vecinom drugih fakulteta.
Na ekonomiji se umjetno napumpava studij sa mnogo toga nepotrebnoga a ono bitno, matematika i jezici, su na razini srednje skole dok se od najobicnijih stvari kao npr. statistike pravi velika znanost za koju je potrebna knjiga od 1000+ stranica
Ma svakako ne bi isao na taj trogodisnji studij,jednostavno se ne isplati.
nemas diplomu, ako su ti osrednje ocjene zasto bi te neko uzeo? Isto tako moze uzet nekoga iz srednje ekonomske sa dobrim ocjenama za manju placu

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 14:26 
Kako ide prvih dva tri tjedna na faksu?jeli se teško snaći?????????!!pogotovo prvi dan

Prijavi post
Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 15:22 
No life

nemas se sta veliko snac, sva predavanja su ti u istoj dvorani, malo je guzva prvih tjedana tako da je dobro doc koji minut ranije ako zelis imat misto za sist. Di je referada ces saznat jos prije nego pocnu predavanja a ostalo ti i ne treba nesto puno, imas oglasnu plocu,forum i kolege ako ti trebaju neke informacije. Ispite i nemas prije 2. miseca ako si redovan tako da ces se do tad lako snac

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 17:16 
Veteran

slažem se sa svime osim sa time da tribaš uvatit misto,nije bitno di sidiš,kad vas je 150 u prostoriji nije bitno oće li te prof zapamtiti jer ne more :P uostalom,svi profesori (osim viskovića) pričaju na mikrofon pa ćeš ih čuti di god sidila :D)

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 tra 2008 17:50 
No life

jel se ti sicas prvih 5,6 dana?
ne kazem ja da je bitno di ces sist nego oces li sist uopce

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2008 06:59 
Veteran

haha sican se ja dobro..u najgorem slucaju more uzet stolicu iz druge učionice ili lipo sist na skale :D

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2008 19:17 
Forumaš

e..ajde molim vas ako ko zna ...je jos "ziva" ona lista upisanih od prosle godine ..???

bacite link ako znate... ne mogu nikud nac.. :?

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2008 02:28 
김정일

Imas na naslovnoj stranici www.nasciturus.com link na popis od prosle godine

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2008 08:36 
Jel teško :ucenje

Prijavi post
Vrh

Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2008 08:50 
김정일

U prosjeku,od 100 upisanih samo će 30-40 ljudi završit.
No to nije neki ekstra razlog za brigu, jer zadnjih godina stvarno svatko se upisuje na pravo zbog relativno lakog prijemnog i masu slobodnih mjesta.
Prosjek studiranja je 6.3 godine.
Što opet ništa ne znači,jer se tu pribrajaju i duljine studiranja ljudi koji su studirali po 10tak godina.
Jako jako dobar student će završit za 4 godine i par mjeseci.
Dobar student će završiti pravo u prosjeku za pet godina

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2008 12:15 
No life

jesi ti siguran da prosjecan student zavrsi u 5 godina a jako dobar u 4 i nesto? :(
mislim, nije mi jasno kad vecina nasih prosjecnih studenata nece ni prvu godinu dat u roku, kamoli drugu i trecu...
dobro na 4. i 5. se ocito ustedi nesto vremena i onih losijih 60% se moze zanemarit jer nece zavrsit fakultet, ali nekako mi isto nije jasno :wh

inace, sta se teme tice, nije pravo toliko tesko, bar iz svojih iskustava sa prve godine ti mogu rec da uz vise manje redovito ucenje, dolazak na vjezbe i pisanje kolokvija mozes sve uredno rjesit do 6. a ne 9. mjeseca

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2008 12:40 
김정일

jesi ti siguran da prosjecan student zavrsi u 5 godina a jako dobar u 4 i nesto? :(
mislim, nije mi jasno kad vecina nasih prosjecnih studenata nece ni prvu godinu dat u roku, kamoli drugu i trecu...
dobro na 4. i 5. se ocito ustedi nesto vremena i onih losijih 60% se moze zanemarit jer nece zavrsit fakultet, ali nekako mi isto nije jasno :wh

Jako jako dobar student
će završit za 4 godine i par mjeseci.
Dobar student će završiti pravo u prosjeku za pet godina

Dobar student je onaj koji nije pao niti jednu godinu

Prosječan student će vjerojatno pasti barem jednu godinu

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2008 23:48 
Početnik

Da ne otvaram novu temu pitat ću ode,čula sam da ako daš sve ispite u roku osobođen si plaćanja školarine sljedeće godine,jel mi možete to malo bolje objasnit,kakvi su rokovi,kako to sve izgleda

Prijavi post
Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 57 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: