evo "prolista" sam malo sta si napisa i ima par stvari sta ne bi bilo lose izmjeniti:
1.) prijemni ima redovito ista pitanja svake godine tako da se itekako isplati nabavit proslogodisnji ispit
2.)Politicka ekonomija je svakome 2 tko nauci definiciju(jedino ako je profesor lose volje to ne vazi) tako da se njegova predavanja ne isplati vise ic od ostalih
3.)Izbor seminara nije bas dobro obradjen.Ja bi to radije napisa vako nekako:
U 11. mjesecu svaki student bira 2 predmeta iz kojih ce ici na seminare.Prednost pri izboru imaju studenti koji su bili bolje rangirani na prijemnom.Seminari su dodatna predavanja koja su cesto povezana sa seminarskim radovima,referatima i sl. Redovito pohadjanje seminara je obvezno. Oni dakle predstavljaju dodatnu obvezu za studenta. Zbog toga valja dobro razmisliti pri izboru seminara.Evo ukratko nekoliko informacija o pojedinim seminarima:
Teorija prava i drzave:
-ovaj seminar je povezan sa dosta rada,obvezna je redovita nazocnost na seminarima.
-prije kolokvija student je obvezan polozit predkolokvij preko kojega se eliminira 80%-90% studenata.Na samome kolokviju otpadne jos jedan dio studenata.Dakle prolaznost je mala
-gradivo polozeno na kolokviju nije oslobadjajuce dakle ukoliko se ne poloze oba kolokvija odgovara se cijelo gradivo u 6. mjesecu
Rimsko pravo:
#Ove godine ga je drzala sarac pa ne mogu toliko napisat za njega
-za ovaj seminar potrebno je napisat seminarski rad te bit redovito nazocan na seminarima.
-krajem 2. mjeseca se odrzava kolokvij.Tko polozi kolokvij ima pravo izaci i na kolokvij u 5. mjesecu.
-gradivo koje se polozi u 2. mjesecu je oslobadjajuce(ja mislim ali posto nema prof. stanicic ne mogu rec sigurno)
Sociologija:
-profesor jako drzi do svog seminara tako da je za ovaj predmet potrebno ulozit dosta vremena za pripremit referat i napravit seminarski rad na osnovu knjige sa profesorovog popisa.
-kolokvij se odrzava pocetkom 3. mjeseca. Pitanja koja ce biti na ispitu se biraju sa unaprijed objavljenog popisa od 26 pitanja.Opcenito je velika prolaznost na ovome kolokviju.Oko 60% studenata polozi prvi kolokvij.
-gradivo je oslobadjajuce, a ukoliko se padne u 3. mjesecu prvi kolokvij ipak se zadrzava pravo izaci na kolokvij u 5. mjesecu i polagat drugi dio.
HPP/OPP:
-za ovaj seminar potrebno je malo truda.Obvezan je samo dolazak na seminare i jedan grupni referat kojeg iznose 4-6 studenata zajedno.
-za ove predmete nema kolokvija ali je zato moguce odgovarati cjeli predmet prije samoga roka.
Politicka ekonomija:
-za ovaj seminar nije potrebno apsolutno NISTA.Nisu obvezni dolasci niti izrada bilo kakvog rada.
-ukoliko se student odluci na drzanje referata koji se svodi na izlaganje+ispitivanje od strane profesora, ocjena dobivena na seminaru ujedno je i njegova zakljucna.
Studenti koji prvi biraju seminar uglavnom uzmu rimsko pravo i teoriju sto i nije najbolja kombinacija jer su oba kolokvija iz ovih predmeta jako zahtjevna.Moja osobno preporuka je da studenti koji nisu previse zeljni rada na seminarima uzmu politicku ekonomiju i opcu pravno povijest.Tako su se nakon prvog semestra rijesili svih obveza dolazenja na fakultet.Onim studentima koji bi htjeli nesto raditi i kojima dolazak na fakultet ne predstavlja preveliki napor preporucio bi sociologiju u kombinaciji sa politickom ekonomijom.Dakle jedan dosta zahtjevan predmet i jedan koji ne zahtjeva neke obveze od studenata. Za one bas angazirane studente isto ne bi preporucio da uzmu rim i teoriju nego da izaberu jedno od njih i uz to sociologiju ili politicku ekonomiju.
jos nekoliko rijeci o izboru seminara.Dva seminara su obvezna ali je primjerice sociologiju uz dogovor sa profesorom moguce uzeti kao 3. seminar dok to za teoriju nije moguce.Rim i politicka ekonomija ovise o raspolozenju profesora. Uzimanje OPP ili HPP kao 3. predmet se ne isplati jer je moguce i bez pohadjanja seminara u dogovoru sa profesorom izaci na predrok
4.)Ja bi jos razradio malo pitanje "sta je bolje redovno ili vanredno studirat?" jer vanredno studiranje na nasem fakultetu moze bit i dosta od koristi,pogotovo na prvoj godini di koji rok vise dosta toga znaci.Doduse ja sam jos student prve godine pa mozda i nisam u pravu sta se toga tice ....prosvjetlite me