Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 16 srp 2024 10:36.

Vremenska zona: UTC [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: 06 lis 2011 22:24 
Offline
김정일
Avatar

Pridružen/a: 20 pro 2005 20:51
Postovi: 11151
NAPIŠITE KVALITETNU MOLBU ZA POSAO I ŽIVOTOPIS

Molbu, kao i životopis potrebno je prilagoditi radnom mjestu za koje se natječete i Vašim znanjima i iskustvu koje trenutno imate. Za neka radna mjesta potrebno je istaknuti jedne vještine, a za neka druga radna mjesta druge vještine. Također, ukoliko ste tek završili fakultet ili srednju školu istaknut ćete svoja postignuća za vrijeme školovanja ukoliko ih imate, a naglasak može biti na Vašim osobinama i izvanškolskim aktivnostima s obzirom da nemate potrebno radno iskustvo. Ukoliko imate dugogodišnje radno iskustvo u području za koje se natječete, istaknite svoje kvalitete u poslovima koje ste do sada obavljali i postignuća na prijašnjim radnim mjestima.
Molba za posao predstavlja tekst kojemu je cilj ukratko se predstaviti poslodavcu, istaknuti neke osobine i iskustva koja su ključna za posao za koji se natječete.

Primjer molbe za posao

Životopis predstavlja Vaš prvi kontakt s poslodavcem. S obzirom na to da se često na temelju životopisa kandidata vrši početna selekcija, vrlo je važno kvalitetno napisati životopis pri čemu je preporučljivo voditi računa o nekim pravilima:

životopis treba biti pregledan, čitljiv i jednostavan
informacije koje se nalaze u životopisu moraju biti pažljivo odabrane i relevantne za posao za koji se natječete
Životopis ne smije biti duži od jedne do maksimalno dvije stranice jer poslodavci vrlo često ne čitaju one dugačke Stoga je preporuka ne pisati više od jedne do dvije stranice jer pretjerano detaljan tekst ostavlja loš dojam
Razmislite o tabličnom prikazu Vašeg životopisa; on je jasniji i pregledniji od životopisa pisanoga u obliku sastavka. Naslove cjelina istaknite podebljavanjem, podvlačenjem ili kurzivom i pritom slijedite uvijek isti stil. Imajte na umu da previše različitih oznaka komplicira izgled teksta
Važnije informacije stavite na početak ili kraj rečenice, popisa, ulomka ili stranice. Početak i kraj se uvijek bolje pamte nego sredina. Nastojte naglasiti svoje nedavne uspjehe i dostignuća, a ne ona stara
Redoslijed informacija u životopisu treba prilagoditi zahtjevima radnog mjesta za koje se natječete. Ukoliko Vaše obrazovanje i radno iskustvo imaju veze s poslom za koji se natječete tada ih je dobro navesti na početku životopisa (odmah nakon osobnih podataka). Informacije o obrazovanju i radnom iskustvu navode se kronološki od posljednjih do onih ranijih. U slučaju da Vaše obrazovanje i radno iskustvo ne odgovaraju u potpunosti zahtjevima posla, tada možete pisati drugim redoslijedom, tj. istaknuti neke vještine, znanja i radne uspjehe koji odgovaraju zahtjevima radnog mjesta
Treba voditi računa o stilu pisanja, gramatičkoj ispravnost i stilskoj jasnoći. Rečenice trebaju biti logične i kratke, prilagođene svrsi. Izbjegavajte ponavljanja. Nastojte izbaciti zamjenice ja i moj, jer je jasno tko je subjekt Vašeg životopisa. Izbjegavajte kratice - pišite punim riječima i nazivima. Pripazite da su glagoli u istom vremenskom obliku.


Europass životopis je europski format životopisa koji se sve češće traži od kandidata tijekom prijave za određeni posao.

„Što je Europass?“

Europass je portfelj od pet dokumenata namijenjen europskim građanima da stečene vještine i kvalifikacije predstave na jasan i usporediv način diljem Staroga kontinenta.

Format europskog životopisa omogućuje poslodavcu prepoznavanje vještina i znanja kandidata za posao stečenih radnim iskustvom i obrazovanjem u različitim zemljama. Europass životopis vam omogućuje da logičnim redoslijedom predstavite svoje kvalifikacije, vještine i kompetencije poslodavcima: osobni podaci; opis vašeg radnog iskustva; opis vaše naobrazbe i osposobljavanja te detaljan popis vaših vještina i kompetencija stečenih tijekom osposobljavanja, rada i svakodnevnog života.


Kako biste napisali Europass životopis možete se koristiti uputama za pisanje životopisa (.pdf)
Privitak:
Upute za pisanje europass.pdfi obrascem životopisa (.doc).
Privitak:
europass zivotopis obrazac.docU pisanju životopisa možete se koristiti i primjerom popunjenog životopisa (.pdf).


Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.


Vrh
 Profil  
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
HR (CRO) by Ančica Sečan