Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 11 kol 2026 06:01.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 22 vel 2011 18:54 
Aktivan

ferdinand je napisao/la:
Ima li neko pitanja grupe B od jučerašnjeg ispita?
I jel mi može neko reć koliko su bitna poglavlja 5., 6. i 7 iz knjige? i koliko bude pitanja iz njih.jer koliko se da primjetit najviše bude pitanja iz 3. i 4.
I kakva je skripta od 168 str?jel dovoljna za proć?
_Hvala unaprid

1 pitanje iz 1. i 2. dijela
4 pitanja iz 3. i 4.
2 pitanja iz 5., 6. i 7.(najcesce bude samo iz sankcija)
1 pitanje iz posebnog dijela

ja nemam pojma za skriptu, ucim po knjizi, ali neki su znali proci samo po skripti sve ovisi kakva ti pitanja ulete.... 3. i 4. dio uci po knjizi, a ovo ostalo ako nemas vrimena po skripti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2011 19:43 
Početnik

grupa B od 21.02. :
1. kojom metodom zaključujemo da sud, ako nekoga može osloboditi od kazne, može mu i ublažiti kaznu?
2.što su to vlastoručna, a što neprava posebna djela i zakonski nazivi nekih takvih djela?
3.biološki razlozi za smanjenu ubrojivost i razlika između smanjene ubrojivosti i neubrojivosti?
4. neuspjelo poticanje:
-kako se kažnjava
-kad se kažnjava
-definicija
-zašto je izuzetak od teorije akcesornosti
5.kradljivac ukrade naušnice misleći da su dijamantne, ali se ispostavi da je riječ o običnoj bižuteriji. u kojoj je zabludi bio počinitelj i kako će to utjecati na njegovu kaznu?
6.koje su pravne osnove za fakultativno oslobođenje od kazne i koji institut kaznenog prava predviđa obvezno oslobođenje od kazne?
7.sud nakon izricanja uvjetne osude sazna da je osoba prije toga počinila k.d. ubojstva za koje mu se može izreći zatvorska kazna od5 do 15 godina zatvora. koje odluke može donijeti?
8. majka nakon poroda utopi svoje tek rođeno dijete, zajedno s djetetovim ocem, u kanti vode koju je prethodno pripremila baka koja ih je na to i nagovorila, dok se otac obvezao da će dijete kasnije pokopati što je i učinio. u kojem je svojstvu svatko od njih i za koje kazneno djelo će se kazniti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2011 21:36 
Forumaš

GABI je napisao/la:
pravnica111 je napisao/la:
grupa B od 21.02. :
1. kojom metodom zaključujemo da sud, ako nekoga može osloboditi od kazne, može mu i ublažiti kaznu?
2.što su to vlastoručna, a što neprava posebna djela i zakonski nazivi nekih takvih djela?
3.biološki razlozi za smanjenu ubrojivost i razlika između smanjene ubrojivosti i neubrojivosti?
4. neuspjelo poticanje:
-kako se kažnjava
-kad se kažnjava
-definicija
5.kradljivac ukrade naušnice misleći da su dijamantne, ali se ispostavi da je riječ o običnoj bižuteriji. u kojoj je zabludi bio počinitelj i kako će to utjecati na njegovu kaznu?
6.koje su pravne osnove za fakultativno oslobođenje od kazne i koji institut kaznenog prava predviđa obvezno oslobođenje od kazne?
7.sud nakon izricanja uvjetne osude sazna da je osoba prije toga počinila k.d. ubojstva za koje mu se može izreći zatvorska kazna od5 do 15 godina zatvora. koje odluke može donijeti?
8. majka nakon poroda utopi svoje tek rođeno dijete, zajedno s djetetovim ocem, u kanti vode koju je prethodno pripremila baka koja ih je na to i nagovorila, dok se otac obvezao da će dijete kasnije pokopati što je i učinio. u kojem je svojstvu svatko od njih i za koje kazneno djelo će se kazniti?

Može li mi netko odgovorit na 1,5 i 6 pitanje :mig: po'ed

1.logička metoda(argumentum a maiore ad minus)
5.zabluda o biću kaznenog djela,zabluda počinitelja koji ne zna da postoje privilegirajuće okolnosti
6.obvezno-kod krajnje nužde ili u slučaju člana zločinačke organizacije. fakulatativno-nužna obrana,dragovoljni odustanak,neprikladni pokušaj.

nije da sam ja nešto naučija al mislim da bi to tribalo bit to :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 vel 2011 22:17 
Aktivan

gala12 je napisao/la:
GABI je napisao/la:
pravnica111 je napisao/la:
grupa B od 21.02. :
4. neuspjelo poticanje:
-kako se kažnjava
-kad se kažnjava
-definicija

Može li mi netko odgovorit na 1,5 i 6 pitanje :mig: po'ed

1.logička metoda(argumentum a maiore ad minus)
5.zabluda o biću kaznenog djela,zabluda počinitelja koji ne zna da postoje privilegirajuće okolnosti
6.obvezno-kod krajnje nužde ili u slučaju člana zločinačke organizacije. fakulatativno-nužna obrana,dragovoljni odustanak,neprikladni pokušaj.

nije da sam ja nešto naučija al mislim da bi to tribalo bit to :)

znas li odg na osmo?? u knjizi ima primjer di se spominju samo majka i otac pa nisam sigurna sta bi odgovorila ....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 14:06 
Veteran

Majka je počinitelj. Otac bi trebao biti supočinitelj, ali s obzirom da je ovo pravo delicta propria (čedomorstvo) čiji počinitelj može biti samo majka, on zbog toga ne može biti supočinitelj, nego samo pomagatelj (ionako je naknadno pomogao pokopati dijete). A baka je po meni poticatelj. Ona je doduše i pomagatelj, ali kako teži oblik sudioništva isključuje lakši, tako poticanje isključuje pomaganje (pripremanje kante).

Svi se kažnjavaju za kazneno djelo čedomostva (dakle majka je usmrtila svoje tek rođeno dijete, što odgovara zakonskom opisu tog kaznenog djela)

Ako netko misli da nisam u pravu neka kaže! Ne bi htjela davati dezinformacije :)

Što se tiče ostalih pitanja, odgovorit ću što mogu :)

2. Definicije imaš točno u knjizi što je što, tako da nije potrebno ovdje navoditi (ne znan točno koja strana, ali cjelina je vrste kaznenih djela prema biću). Primjer za nepravo posebno kazneno djelo - > protupravno oduzimanje slobode (st. 2. ako kd počini službena osoba, teža kazna). Primjer za vlastoručno kd -> silovanje

Oprostite kolege, ali sam sad u žurbi i ne stignem ostalo napisati!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 14:13 
Početnik

Evo ovako kolege, danas je mislim prolaznost bila mizerna i to baš mizerna, ako se ne varam prošlo ih je pismeni samo četvoro, a za usmeni ne bih znao, ali nekakvo moje subjektivno mišljenje jest da je Kazneno pravo uvjerljivo najteži predmet prve dvije pa možda i tri godine, za mnoge je građansko I najveći problem, iskreno mislim da je građansko lakše položiti nego kazneno, a što se tiče profesorica smatram da su korektne u onoj mjeri koja se i očekuje od ovakvog predmeta, ali budimo realni, nisu problem profesorice nego ovaj predmet koji je PRETEŽAK. I na kraju bih rekao da je šteta što prof.Radić ne predaje neki teži predmet poput ovog , jer bi onda vjerujem radost studiranja i prolaznost bila veća.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 14:56 
Sega mega kul forumaš

@ amabilis cedomorstvo moze pocinit samo majka.
ostali odg.za tesko ubojstvo.

ako se ne varan negdi u knjizi je objasnjeno(cini mi se di je ono o vlastor.,posebnim,opcim kd) bas ovo oko cedomorstva,a i u posebnom dijelu.
e,da a vrlo vjeorjatno ovaj isti primjer ima u postovima od prosle godine rijesen.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 15:03 
Aktivan

[quote="Amabilis"]Majka je počinitelj. Otac bi trebao biti supočinitelj, ali s obzirom da je ovo pravo delicta propria (čedomorstvo) čiji počinitelj može biti samo majka, on zbog toga ne može biti supočinitelj, nego samo pomagatelj (ionako je naknadno pomogao pokopati dijete). A baka je po meni poticatelj. Ona je doduše i pomagatelj, ali kako teži oblik sudioništva isključuje lakši, tako poticanje isključuje pomaganje (pripremanje kante).
elji

nije istina, ovi svi ostali odgovaraju za teško ubojstvo a ne za čedomorstvo, samo mater odgovara za čedomorstvo

iz posebnog dijela

"Svi ostali koji sudjeluju u čedomorstvu odgovaraju kao počinitelji, supočinitelji, poticatelji ili pomagatelji u teškom ubojstvu jer se svojstvo majke kao strogo osobne okolnosti iz čl. 36. st. 3. na njih ne prenosi"

"isto tako, potakne li majka svoju majku(baku) na ubojstvo djeteta prilikom poroda, poticatelj je ne čedomorstvo, dok je baka počinitelj ubojstva"

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 15:45 
Sega mega kul forumaš bez života

Može opozvati ili ne opozvati uvjetnu osudu.
Opoziv zbog ranije počinjenog kd je uvijek fakultativan(ali bilo bi realno ako za to ranije djelo izrekne kaznu veću od 2 god.da je opozove).
Opozove li uvjetnu osudu:
S izrečenom kaznom u slučaju opoziva uvjetne osude i s kaznom za ranije počinjeno kd sud će postupiti tako da će obje kazne ujediniti u jedinstvenu kaznu prema posebnim pravilima za djela u stjecaju.
Ne opozove li uvjetnu osudu:
može za ranije kd izreći kaznu i uvjetnu osudu ostaviti ne izmjenjenu..

ili će kazne iz dotadašnje uvjetne osude i kazne zbog ranijeg kd uzeti kao pojedinačne i oblikovati jedinstvenu kaznu i produžiti vrijeme provjeravanja(a ovo zadnje mislim da se ne može primjeniti na ovo gore pitanje jer se ne može izreći uvjetna osuda ako je propisana kazna iznad 10 god.)
nisam sigurna jel ovo točno,neka me netko ispravi...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 16:34 
Aktivan

"Svi ostali koji sudjeluju u čedomorstvu odgovaraju kao počinitelji, supočinitelji, poticatelji ili pomagatelji u teškom ubojstvu jer se svojstvo majke kao strogo osobne okolnosti iz čl. 36. st. 3. na njih ne prenosi"
znaci prema ovom sto je termit88 napisao:

MAJKA- pocinitelj cedomorstva
OTAC-supocinitelj teskog ubojstva
BAKA-moze biti poticatelj ili pomagatelj teskog ubojstva, ali kako je ona u istom djelu ostvarila dva oblika sudionistva-tezi oblik iskljuciti ce laksi, tj. poticanje iskljucuje pomaganje...doslo je do stjecaja dva oblika sudionistva sto ces se prilikom odmjeravanja kazne uzeti u obzir kao otegotna okolnost.

Napisite je li ovo dobro, meni se cini da je tako, ali nisam vise u nista sigurna!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 20:06 
Forumaš

studentica000 je napisao/la:
a jeste zakomplicirali... :mrgreen:
U knjizi u općem djelu piše da kod delicta propria osobe koje nemaju traženo svojstvo ne mogu biti počinitelji,ni supočinitelji
a u posebnom djelu piše drukčije :wh
pa bi prema ovom iz općeg djela
majka bila počinitelj-čedomorstva
otac-počonitelj-teškog ubojstva
baka-poticatelj na čedomorstvo a ne na teško ubojstvo.(jer kad dolazi do stjecaja privilegirajućih i kvalifikatornih okolnosti,prednost treba dati privilegirajućoj ali okolnost da je došlo do takvog stjecaja ipak se uzima kao otegotna...

ma baka moze pocinit cedomorstvo samo prema svojoj dici, ne prema unucadi, a kako ne moze bit pocinitelj ne moze bit ni poticatelj ni pomagatelj tog KD, nego samo KD teskog ubojstva.

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 20:06 
Sega mega kul forumaš

koliko se ja sican tog primjera baba je poticatelj na tesko ubojstvo.
ka sta san vec napisala postoji negdi taj primjer,neman knjigu pa ne mogu provjerit ali ako se ne varan u posebnom dijelu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 21:49 
Početnik

100 %

Majka- čedomorstvo

Otac- Počinitelj teškog ubojstva (psihičko pomaganje mu je isključeno zbog stjecaja oblika sudioništva)

Baka- Poticatelj na teško ubojstvo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2011 23:56 

Muholovac je napisao/la:
a jeste zakomplicirali... :mrgreen:
U knjizi u općem djelu piše da kod delicta propria osobe koje nemaju traženo svojstvo ne mogu biti počinitelji,ni supočinitelji
a u posebnom djelu piše drukčije :wh
pa bi prema ovom iz općeg djela
majka bila počinitelj-čedomorstva
otac-počonitelj-teškog ubojstva
baka-poticatelj na čedomorstvo a ne na teško ubojstvo.(jer kad dolazi do stjecaja privilegirajućih i kvalifikatornih okolnosti,prednost treba dati privilegirajućoj ali okolnost da je došlo do takvog stjecaja ipak se uzima kao otegotna...

ma baka moze pocinit cedomorstvo samo prema svojoj dici, ne prema unucadi, a kako ne moze bit pocinitelj ne moze bit ni poticatelj ni pomagatelj tog KD, nego samo KD teskog ubojstva.

ova rečenica uopće nema smisla od početka do kraja :wtf
netko tko ne može biti počinitelj može biti poticatelj i pomagatelj,otkud ti to da ne može.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2011 00:42 
Forumaš

ova rečenica uopće nema smisla od početka do kraja :wtf
netko tko ne može biti počinitelj može biti poticatelj i pomagatelj,otkud ti to da ne može.

ma u smislu ako ne moze odgovarat za to djelo ne moze bit ni poticatelj ni pomagatelj, krivo san se izrazia

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2011 16:05 
Aktivan

grupa....C ja mislin

blankentni propisi
kaznenopravna dogmatika
primjer u vezi zablude policajca i ima li uhićena osoba pravo na nužnu obranu
zakonska definicija samoskrivljene neubrojivosti i lat. naziv
načelo kriptociteta
zakonski opis osobito teških ozljeda
primjer vise kazni(3 godine, 8 godina i 1 godina ja mislin) i koja je jedinstvena kazna putem metode asperacije
koja se sigurnosna mjera ne može izreći hrvatskom državljaninu i na koliko se može izreć
nisu bila 100% tako formulirana ali radi se o tome, zadnjeg se ne sican

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2011 20:27 

waikiki_honolulu je napisao/la:
par pitanja od danas:1)načelo personaliteta-hrvat u italiji izazove prometnu nesreću - oće li on odgovarat za to KD u HR?Šta znači ne bis in idem?
2)ludi unuk uleti didi u sobu da ga ubije.rumba vrata sa sikirom i ovaj od straja umre.unuk neznajući da je dedo umra udre po didi da ga ubije.koje je to KD i umanjuje li ta dedina smrt uzrokovana infarktom od straha njegovu krivnju.
3) Službenik počini kazneno djelo pronevjere novca ili prevare (nisan siguran točno) na štetu poslodavca.oće li poslodavac odgovarat za to kd?nešto u tom stilu je bilo..eto toliko je ostalo u mom mini mozgu od tih pitanja.bar san napisa nešto :ROFL

Ja se jos sićam genocida, u kojoj se glavi nalazi u posebnom dijelu.
I definiraj minimalnu,maximalnu kaznu i ublazavanje kazne.
Nije ni meni bas nesto ostalo :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2011 21:39 
Aktivan

grupa B, pitanja nisu po redu, ostala su gore napisana.

1.definiraj a) opci minimum, b) posebni maksimum, c) ublazavanje kazne.
2.a) dvi teorije kod pociniteljstva, b)koju usvaja nas Kz, c) definicija supociniteljstva
3. sud je utvrdio da je iskljucena protupravnost, hoce li ispitivati da li je pociniteljeva radnja skrivljena. Objasni!
4. definirati prolazne delikte, dati primjer.

i sad dajte pisite jos grupu A...

ja nemam pojma sto se trazilo tamo u onom primjeru sa didom-unukom-koja zabluda.
morati cu malo pogledati po knjizi, ako ko zna nek pise.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 10:07 
Početnik

milunka je napisao/la:
može li mi netko molim vas dat odgovor na 1.pitanje iz grube B.
Hrv. državljanin počini kaz djelo na štetu talijana u italiji, u pitanju prometni delikt? da li će se kazniti u hrv. i kakve je naravi načelo ne bis in idem?
ja sam napisala da je to aktivni personalitet al mi je neko reka da je to iznimka od teritorijalnog načela jer je u pitanju prometni delikt?!?
nek mi neko kaže šta jeeeeeee.. :)))

mislim da si ti u pravu...nije iznimka od teritorijalnog nacela,odnosno nacelo zastupnicke sudbenosti jer se u tom slucaju radi o strancu koji na podrucju RH pocini kazneno dijelo,najcesce prometni delik...tada RH može ustupiti kazneni progon zemlji ciji je državljanin pocinitelj

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 10:14 
Početnik

ivana....) je napisao/la:
grupa B, pitanja nisu po redu, ostala su gore napisana.

1.definiraj a) opci minimum, b) posebni maksimum, c) ublazavanje kazne.
2.a) dvi teorije kod pociniteljstva, b)koju usvaja nas Kz, c) definicija supociniteljstva
3. sud je utvrdio da je iskljucena protupravnost, hoce li ispitivati da li je pociniteljeva radnja skrivljena. Objasni!
4. definirati prolazne delikte, dati primjer.

i sad dajte pisite jos grupu A...

ja nemam pojma sto se trazilo tamo u onom primjeru sa didom-unukom-koja zabluda.

unuk ce odgovarat za ubojstvo...on se nalazi u zabludi o uzrocnoj vezi koja je neodlucna,ako predstavljava nevažna odstupanja zbiljskog od zamisljenog toka dogadjaja...to smo radili na seminarima i tako su objasnili

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 14:52 
Aktivan

e i još su vam u ovoj B grupi bili prolazni delikti i primjer

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 14:55 
Aktivan

da vas pitam za ono pitanje iz B grupe nešto sa pravnom osobom i pronevjerom jeli trebalo odgovoriti DA će odgovarati, jer ja sam to nekako povezala kako je ukidanje pravne osobe za zločinačke organizacije ovde je isto samo nije zločinačka organizacija nego u počiniteljevom vlastitom interesu pa po meni triba reć da odgovarat će, aj vi ako ko zna neka napiše....:)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 15:05 
Aktivan

a za ono gore pitanje sa protupravnosti jeli odgovor- NE treba se ispitivati protupravnost jer prema pravnim učincima isključenja protupravnosti počinitelj radnje čija je protupravnost isključena nemože odgovarati za kazneno djelo, a to se odnosi i na sljedeće učinke sudionike(supočinitelj,poticatelj i pomagatelj) i žrtva.

znači prvo pitanje je načelo aktivnog personaliteta, joooj a ja stavila realno načelo zbunio me oni asistent...

za unuka sam stavila da odgovarat će za kazneno djelo ubojstva i ja stavila nalazi se u zabludi o biću kd. stavila sam da je postupa u neizravnoj namjeri a kažu da je izravna.

nisam znala šta je opći i posebni minimum točno definirat zna li tko? :s
:please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 15:35 
Početnik

može li mi neko molim vas reć kako je glasilo pitanje iz B grupe u vezi onih pravnih osoba???
hvalaaa ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 vel 2011 15:51 
Početnik

e za to pitanje za opći i posebni max i min..
ja sam napisala da je opći maximum- najveća gornja granica za određenu vrstu kazne.
posebni minimun- najmanja donja granica za određeno kazneno djelo.
tako sam ja napisala, nadam se da je dobrooo.. ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2011 11:12 
Početnik

usmeni je u deset
sta se tice pravnih osoba...ukoliko odgovorna osoba pocini kazneno djelo na stetu svoje pravne osobe pravna osoba nece odgovarati za kazneno djelo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 vel 2011 17:03 
Početnik

[quote="Muffin"]koliko bodova je potrebno da se pristupi usmenom?[/quote

Ukupni broj bodova je 24 a za pristup usmenom treba 13 bodova... :3

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2011 15:53 
Aktivan

jel se upisuju padovi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 vel 2011 19:34 
Sega mega kul forumaš

ivy je napisao/la:
P.S. padovi se ne upisuju

osim ako nije riječ o usmenom.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2011 15:08 
Aktivan

awesome je napisao/la:
labello je napisao/la:
ivana....) je napisao/la:

unuk ce odgovarat za ubojstvo...on se nalazi u zabludi o uzrocnoj vezi koja je neodlucna,ako predstavljava nevažna odstupanja zbiljskog od zamisljenog toka dogadjaja...to smo radili na seminarima i tako su objasnili

taj slučaj je u priručniku od carića međutim nema odluke suda...
da to se čini logično... samo me zanima pustupa li možda sa dolus generalis? (jer tu se radi o nebitnom odstupanju kauzalnog toka) i hoće li odgovarati za obično ili teško ubojstvo? (tj. iz koristoljublja...ima onaj dio "kako bi se domogao nasljedstva")

mislim da nije dolus generalis jer u tom slučaju on mora mislit da je posljedica već nastupila pa je onda prouzročit drugom radnjom, a u ovom slučaju vjerovatno nije znao da je dida umra sekund prije nego šta ga je on mlatnija sikiron, bar san ja tako shvatija

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ožu 2011 19:31 
Početnik

waikiki_honolulu je napisao/la:
par pitanja od danas:1)načelo personaliteta-hrvat u italiji izazove prometnu nesreću - oće li on odgovarat za to KD u HR?Šta znači ne bis in idem?
2)ludi unuk uleti didi u sobu da ga ubije.rumba vrata sa sikirom i ovaj od straja umre.unuk neznajući da je dedo umra udre po didi da ga ubije.koje je to KD i umanjuje li ta dedina smrt uzrokovana infarktom od straha njegovu krivnju.
3) Službenik počini kazneno djelo pronevjere novca ili prevare (nisan siguran točno) na štetu poslodavca.oće li poslodavac odgovarat za to kd?nešto u tom stilu je bilo..eto toliko je ostalo u mom mini mozgu od tih pitanja.bar san napisa nešto :ROFL

Ovo za didu je izravna namjera prvog stupnja riječ je o NEPRIKLADNOM POKUŠAJU...kvalificiranog UBOJSTVA(Također je riječ o obrnutoj zabludi o biću kaznenog dijela :cheers )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ožu 2011 16:11 

snoopcat je napisao/la:
ima li nesto sta se moze priskocit iz opceg dijela, sta je STVARNO NEBITNO... ne znam bas da cu stic sve naucit.... Kad su rokovi kroz 4 misec?

a sve ti je važno,a ako baš želiš preskakati onda iz onog prvog i drugog poglavlja,možeš preskočiti neke stvari,pa nauči samo ona najvažnija pitanja imaš tu na forumu koju stranicu unazad pa vidi,piše ti šta se najviše ponavlja iz tog prvog i drugog dijela. I onaj 7 dio možeš preskočiti.
Ja mislim da su rokovi od 17.-19.4.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2011 13:18 
-Moderator-

Evo položeno KP napokon... :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ožu 2011 13:31 
Aktivan

Nešto mi nije jasno kod neformalnih sankcija..Dolazi li do davanja tih neformalnih sankcija (u smislu obveza koje državni odvjetnik propiše osumnjičeniku) uvijek prije samog podizanja optužnice ili do toga može doći i kad je optužnica već podignuta i postupak pokrenut??? :?
aj pliz neka odgovori neko ko zna :s

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2011 17:46 
Početnik

koliko vremenski treba za naucit kazneno...ne znam ocu li stic, naucila sam 100tinjak strana..... do 19.4.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ožu 2011 12:38 
Aktivan

maslinica je napisao/la:
koliko uopće treba vremena za naučit kazneno?prosjek?ako počnen sad?

3-4 mjeseca

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ožu 2011 17:27 
Početnik

Ne bih baš rekla 3-4 mjeseca. Ako se uhvatiš učit svaki dan po 7,8 sati minimalno treba mjesec dana, jer je gradivo dosta opširno i treba dosta ponavljat naučene cjeline kako se ne bi zaboravilo i pobrkalo. Malo laganijim tempom učenja treba do dva mjeseca.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ožu 2011 18:55 
Početnik

sagittarius_20 je napisao/la:
7-8 sati dnevno???

A koliko bi trebalo učit sati dnevno?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ožu 2011 14:28 
Aktivan

sagittarius_20 je napisao/la:
7-8 sati dnevno???

dobrodošao na pravni fakultet! :seewhy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ožu 2011 10:41 
Aktivan

termit88 je napisao/la:
maslinica je napisao/la:
koliko uopće treba vremena za naučit kazneno?prosjek?ako počnen sad?

3-4 mjeseca

slažen se !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: