Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 11 kol 2026 22:55.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 21 tra 2011 18:25 
Aktivan

ekipa koji su dojmovi sa pismenog danas? sve je bilo ok dok nisam pročitala akte,glava me zabolila,mozgala sam i mozgala mučila se znojila,dobila temperaturu i...ništa,nikad teži akti užas blagi a koliko ljudiiiiiii..morat če proširit fax zbog ustavočitnika,kako ste napisali,pišiteeeeeeee :3 saamo nam papa može pomoć.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2011 18:31 
Aktivan

kažu da ON čita postove pa ako čita onda nek pročita ovo :bow :bow :bow :bow :NEMOJTE NAS MUČIT TEŠKIM AKTOVIMA! PUNO HVALA![b][/b]

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2011 11:24 
Forumaš

jučer- list b- ponovljeni akti, imate ih ode na forumu na 14 stranici šta je ovaj ramljo postavija
list c- C:
1. formulirajte preambulu Ustava Republike Jurisprudentiae, tako da ona nema normativno važenje.
2. formulirajte odjeljak II ustavnog teksta koji će obuhvatiti samo grupu sloboda i prava potpore
a u listu 'a' je bilo dosta izmjena

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2011 09:49 
Aktivan

imam pitanje za malo iskusnije kolege,jel vodi on evidencije naprimjer prvi put sam list a riješila a drugi put list b i c,kužite me? ili ga ne interesira šta je bilo prije...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2011 17:53 
Sega mega kul forumaš

ne interesira ga šta je bilo prije,izuzev ako nije situacija da ti reče...e,vratite mi se šinjorina maslinice pisat samo list c (jel je sve ostalo točno) :mrgreen:

p.s-ovo navodin ka primjer ...ne kažen da će to reć.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2011 18:49 
Aktivan

na usmenom: kontestacija, predstavnički sistem, značaj ustavnog prava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2011 22:35 
Početnik

102030 je napisao/la:
Žalosno je da je Ustavno pravo od najlakšeg postao najteži predmet, a sve zbog toga što profesoru Bačiću očito nije stalo da mu studenti što prije riješe ispit. Mislim žalosno je i jadno da studenti moraju ići na repeticije iz ovog običnog teoretskog predmeta jer ne mogu dobiti potrebne informacije na predavanjima, a o vježbama koje drži prof. Šegvić ne treba niti govoriti. Trebali bismo svi mi koji se mučimo s ovim izrazito pravnim predmetom uputiti zahtjev za ocjenu suglasnosti sa statutom fakulteta zbog nekvalitetnih predavanja i vježbi iz predmeta Ustavno pravo, jer zadatak je svakog profesora svim studentima objasniti jasno i temeljito sve pojedinosti vezane uz ispit, a za to su uostalom i plaćeni. Siguran sam bit će mnogo onih koji ne dijele moje mišljenje, ali vjerujem da se svi slažu da je ovaj predmet preeekompliciran i nejasan a takav ne bi trebao biti.

ja se ne slažem, sve šta se ne nauči je teško

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 svi 2011 23:21 
Početnik

102030 je napisao/la:
Žalosno je da je Ustavno pravo od najlakšeg postao najteži predmet, a sve zbog toga što profesoru Bačiću očito nije stalo da mu studenti što prije riješe ispit. Mislim žalosno je i jadno da studenti moraju ići na repeticije iz ovog običnog teoretskog predmeta jer ne mogu dobiti potrebne informacije na predavanjima, a o vježbama koje drži prof. Šegvić ne treba niti govoriti. Trebali bismo svi mi koji se mučimo s ovim izrazito pravnim predmetom uputiti zahtjev za ocjenu suglasnosti sa statutom fakulteta zbog nekvalitetnih predavanja i vježbi iz predmeta Ustavno pravo, jer zadatak je svakog profesora svim studentima objasniti jasno i temeljito sve pojedinosti vezane uz ispit, a za to su uostalom i plaćeni. Siguran sam bit će mnogo onih koji ne dijele moje mišljenje, ali vjerujem da se svi slažu da je ovaj predmet preeekompliciran i nejasan a takav ne bi trebao biti.

potpis od vrha do kraja! stvarno ne znan kakav je profesor bija prije, neću ulazit u to, ali sad kad mu je predmet jednosemestralan, kad se počela provodit ova kvazi bologna koju on prezire iz dna duše, odnos prema studentima na ovom predmetu je, čovik stekne dojam, kada ih se želi s namjeron pobacat - jer eto mi smo krivi šta smo upali u takav sustav i mi smo krivi šta možemo birat samo jedan seminar (naravno, najviše studenata je išlo na Kazneno šta je iznerviralo profesora) i šta nema vježbi ka prijašnjih godina. Nije problem plava knjiga, list A može svatko riješit, ali zato šta se izvodi sa B i C listom, to vjerojatno nije nikome jasno.
I ne bi se niko žalija da se tebi objasni i da te se nauči kako rješavat te liste pa kad padneš padneš svojom krivicom zbog neznanja, ali ne samo da ti ne dobiješ potribno znanje za rješavanje tih listi nego se daju akti ili preambule koji nemaju veze s vezon..studenti idu na repeticije za te listove (?!), šta je tragično, ali na žalost jedino rješenje u ovoj situaciji. Mislin da je prolaznost ove godine najmanja ikad, sve liste su redovito zatamnjene štono bi značilo - sami padovi. Profesor je intelektualac, posebna vrsta profesora, nema sumnje, međutim sve mu to pada u vodu kad se događaju ovakve stvari na ovom predmetu koji je posta ove godine nešto šta je nekoć bilo Građansko i donekle Kazneno. Ako je to bija cilj, čestitam, ispunjen je!

P.S. samo se nadan da će profesor uvidit di ovo sve ide i da će prominit neke stvari jer će se dogodit situacija, ako se ovako nastavi, da će imat samo 10 ljudi na kraju ove akademske godine koji su položili Ustavno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2011 13:04 
Aktivan

102030 je napisao/la:
Hvala kolega/ice što dijelite isto mišljenje sa mnom, samo još hoću reći da ne smatram prof. Bačića velikim intelektualcem, po mom mišljenju su prof. Kačer, Kurtović, Šinković, Jakovac Lozić, mnogo kvalitetniji i stručniji, (ma što vi mislili o tome) jer znaju prenijeti konkretno znanje na studenta pa onda samo o nama ovisi kako ćemo mi to znanje iskoristiti na ispitima. Ne postoji idealan profesor, ali postoje zato neke norme koje profesori moraju poštovati. A da ne spominjem da su udžbenici iz većine drugih predmeta jasnije, temeljitije i s manje grešaka pisani. Pa pogledajte samo praktikum i crnu knjigu, naići ćete na toliko gramatičkih grešaka i nejasnoća da jednostavno ne možete vjerovati da je to pisao jedan intelektualac. I jedan savjet, iz iskustva znam da nije dobro izlaziti na ovaj ispit u 9. mjesecu nego ako je ikako moguće izađite prije, jer prof. previše cijeni svoj predmet i ne voli kada ga se podcjenjuje, mada je jasno da on studente podcjenjuje samim time što mu je mala prolaznost na ispitima.

meni je bačić čudo od čovjeka i mislim da je jedan od najvećih intelektualaca na našem fakultetu..shvaća svoj predmet ozbiljno ali opet koji profesor nije takav, to nije razlog da ga se proziva..
njegov cilj je stavit te u nepoznatu situaciju i i vidjet kako ćeš se snać.
ekipa kad kvalitetno i s razumjevanjem nauči tada će i proći i točka.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2011 14:09 
Početnik

user je napisao/la:
102030 je napisao/la:
Hvala kolega/ice što dijelite isto mišljenje sa mnom, samo još hoću reći da ne smatram prof. Bačića velikim intelektualcem, po mom mišljenju su prof. Kačer, Kurtović, Šinković, Jakovac Lozić, mnogo kvalitetniji i stručniji, (ma što vi mislili o tome) jer znaju prenijeti konkretno znanje na studenta pa onda samo o nama ovisi kako ćemo mi to znanje iskoristiti na ispitima. Ne postoji idealan profesor, ali postoje zato neke norme koje profesori moraju poštovati. A da ne spominjem da su udžbenici iz većine drugih predmeta jasnije, temeljitije i s manje grešaka pisani. Pa pogledajte samo praktikum i crnu knjigu, naići ćete na toliko gramatičkih grešaka i nejasnoća da jednostavno ne možete vjerovati da je to pisao jedan intelektualac. I jedan savjet, iz iskustva znam da nije dobro izlaziti na ovaj ispit u 9. mjesecu nego ako je ikako moguće izađite prije, jer prof. previše cijeni svoj predmet i ne voli kada ga se podcjenjuje, mada je jasno da on studente podcjenjuje samim time što mu je mala prolaznost na ispitima.

meni je bačić čudo od čovjeka i mislim da je jedan od najvećih intelektualaca na našem fakultetu..shvaća svoj predmet ozbiljno ali opet koji profesor nije takav, to nije razlog da ga se proziva..

bravo, za ovo vrime šta ste lupetali gluposti ode mogli ste nešto naučit, ako niste primjetili akti i list c isti su ka šta su bili i prošlih nekoliko godina, svak ko nije naučija dilit će s vama mišljenje, šta je i normalno, lakše je ode filozofirat nego uzet knjigu, zašto bi profesor pustija ikoga ko ne zna pripoznat 2 aka, samim ti šta ne znaš akte nisi naučija za list a, jer ako znaš ko šta i kada donosi mislim da s aktima ne možeš imat problema, dobili ste jednosemestralne predmete i možete pola godine riješit u 2. misec, dobili ste i kolokvije i opet se tužite... knjigu u ruke i ne plašite ljude :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2011 16:14 
Početnik

... je napisao/la:
user je napisao/la:
102030 je napisao/la:

bravo, za ovo vrime šta ste lupetali gluposti ode mogli ste nešto naučit, ako niste primjetili akti i list c isti su ka šta su bili i prošlih nekoliko godina, svak ko nije naučija dilit će s vama mišljenje, šta je i normalno, lakše je ode filozofirat nego uzet knjigu, zašto bi profesor pustija ikoga ko ne zna pripoznat 2 aka, samim ti šta ne znaš akte nisi naučija za list a, jer ako znaš ko šta i kada donosi mislim da s aktima ne možeš imat problema, dobili ste jednosemestralne predmete i možete pola godine riješit u 2. misec, dobili ste i kolokvije i opet se tužite... knjigu u ruke i ne plašite ljude :cheers

Prva stvar, kolega/ice, ovdi niko ne lupeta gluposti, već se iznosi stanje stvari iz predmeta Ustavno pravo OVE godine.
Druga stvar, kolega/ice, da, akti i list C su bili kao i prijašnjih godina, ALI znate li kome? Znate li da su zadnji dan roka u 4. mjesecu napravljene dvi liste studenata pristupnika ispitu Ustavnog prava, jedna lista je bila "starih" studenata koji vuku ovaj predmet kao ostatak iz prijašnjih godinu, dvi, tri i oni su ti koji su dobili te stare akte i list C, a mi "novi" bolonjci smo dobili nove profesorove "primjerene" akte i listove C. Isti dan, isti sat, ista predavaonica i segragacija studenata na "nove" i "stare" - i sad Vi meni recite je li to u redu i je li to normalno? Neću ni napominjat da sa liste "novih" studenata, koja je izvješena na dan rezultata, nitko nije prošao (nitko nije imao više od jednog riješenog akta, a većina ih je riješila list A dok prema Vama ko ne zna list B ne zna ni list A)
Treća stvar, kolega/ice, mi nemamo vježbe koje su postojale do ove godine i di studenti mogu naučit kako rješavat ove listove. Svatko može naučit knjigu i teoretski dio ko i kad donosi koje akte pa riješit list A, ali kad se nekome ne pokažu temeljni principi i načini sastavljanja i pisanja akata i preambula to više nema veze s tim je li netko učija ili nije! Tu privilegiju su imali do sad studenti koji su imali mogućnost pohađanja vježbi, a nas ko šiša.
Četvrta stvar, kolega/ice, možemo riješit pola godine u 2. misec?? Dobili smo kolokvije?? Koliko znan, stari studenti - 5 kolokvija KP, 5 kolokvija Fin. pravo, kolokviji iz Obiteljskog, cca. 10 str. skripte iz Engleskog koja se uči u 1 dan, raznorazni predrokovi...novi studenti - nema kolokvija iz KP-a, 3 kolokvija iz Fin. prava (opet teže nego 5), kolokvij iz Obiteljskog SAMO za seminariste, iz Eng. jezika više nema skripte, prof. je rekla da je sad na tapeti cila knjiga...ako su neke brojke krive, slobodno me ispravite.
Situacija na prvom predavanju Fin. prava u 3. misecu. Predavaonica br. 1 dupkom puna i govori prof. Šinković da dignu ruke oni koji su dali sva 3 predmeta iz prvog semestra. Nitko. Govori prof. ajde onda oni koji su dali 2. cijela predmeta. Ne znan jel ih bilo za nabrojit na prste jedne ruke i to većina koji mogu ubrzano studirat ili vanredni koji su mogli u 12. misecu polagat šta su tili.
Te priče da nam je lakše i bolje možete obisit mačku o rep. Pitajte samo profesore šta misle o ovom sustavu, pogotovo na 2. godini di nas ima mali miljun, a i općenito o provedbi ovog sustava na Pravu.

I za kraj, nitko ne plaši ljude nego ih se samo obavještava kako to ide s Ustavnim pravom od ove godine. Toliko od mene o ovoj temi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 svi 2011 16:28 
Aktivan

capricorno je napisao/la:
... je napisao/la:
user je napisao/la:
102030 je napisao/la:
Situacija na prvom predavanju Fin. prava u 3. misecu. Predavaonica br. 1 dupkom puna i govori prof. Šinković da dignu ruke oni koji su dali sva 3 predmeta iz prvog semestra. Nitko. Govori prof. ajde onda oni koji su dali 2. cijela predmeta. Ne znan jel ih bilo za nabrojit na prste jedne ruke i to većina koji mogu ubrzano studirat ili vanredni koji su mogli u 12. misecu polagat šta su tili.
Te priče da nam je lakše i bolje možete obisit mačku o rep. Pitajte samo profesore šta misle o ovom sustavu, pogotovo na 2. godini di nas ima mali miljun, a i općenito o provedbi ovog sustava na Pravu.

I za kraj, nitko ne plaši ljude nego ih se samo obavještava kako to ide s Ustavnim pravom od ove godine. Toliko od mene o ovoj temi.

bila je točno jedna cura koja je dala sve, a osim nje nitko nije dao i ustavno i kazneno :seewhy

jel uopće itko položio to ustavno od studenata koji su ga ove godine 1. put imali?
a istina je da je profesor jako povrijeđen što su studenti zanemarili njegov predmet koji bi po njemu trebao spadat u sveto trojstvo sa građanskim i kaznenim

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 svi 2011 06:53 
Aktivan

102030 je napisao/la:
Kolegi koji tvrdi da filozofiramo i lupetamo gluposti, kazat ću samo da nitko od nas ovdje nije niti lijen a ponajmanje glup pa da ne može naučiti Ustavno pravo. Ali problem je kao što sam već rekao što se događa presedan, jer većina studenata mora plaćati repeticije iz ovog predmeta koji se sastoji od same teorije. Mislim mogu shvatiti da ljudi idu na te repeticije iz statistike, financija, ali da smo prisiljeni ići na repeticije iz Ustavnog prava, to mi nije nikako jasno. I svatko tko tvrdi da su studenti sami krivi za takvu situaciju, nije u pravu i prodaje maglu, jer dovoljno je samo jednom otići na predavanja i vježbe i vidjet ćete da se tu nažalost ne mogu steći nikakva znanja. Jedino što možemo čuti na vježbama jest prozivanje Sanadera, Keruma, HDZ -a, kao da su nam oni bitni u učenju ustavnog prava.

je,točno je,nešto je trulo u državi ustavno pravo...slažem se. :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 svi 2011 22:31 
Aktivan

Citat:
Druga stvar, kolega/ice, da, akti i list C su bili kao i prijašnjih godina, ALI znate li kome? Znate li da su zadnji dan roka u 4. mjesecu napravljene dvi liste studenata pristupnika ispitu Ustavnog prava, jedna lista je bila "starih" studenata koji vuku ovaj predmet kao ostatak iz prijašnjih godinu, dvi, tri i oni su ti koji su dobili te stare akte i list C, a mi "novi" bolonjci smo dobili nove profesorove "primjerene" akte i listove C. Isti dan, isti sat, ista predavaonica i segragacija studenata na "nove" i "stare" - i sad Vi meni recite je li to u redu i je li to normalno? Neću ni napominjat da sa liste "novih" studenata, koja je izvješena na dan rezultata, nitko nije prošao (nitko nije imao više od jednog riješenog akta, a većina ih je riješila list A dok prema Vama ko ne zna list B ne zna ni list A)
Treća stvar, kolega/ice, mi nemamo vježbe koje su postojale do ove godine i di studenti mogu naučit kako rješavat ove listove. Svatko može naučit knjigu i teoretski dio ko i kad donosi koje akte pa riješit list A, ali kad se nekome ne pokažu temeljni principi i načini sastavljanja i pisanja akata i preambula to više nema veze s tim je li netko učija ili nije! Tu privilegiju su imali do sad studenti koji su imali mogućnost pohađanja vježbi, a nas ko šiša.

Čisto informativno vjerujte da apsolutno nitko nije naučija rješavat list b i c na vježbama, pitajte bilo kojeg studenta prošlih generacija, neko je prije spominja da nije normalno da se iz toga triba uzimat repeticije, otkrivate toplu vodu, ljudi to godinama vježbaju na taj način, bilo plaćeno, bilo pomoću prijatelja... tako da sa vježbama niste ništa izgubili, ustvari ste dobili jer to je bio čisti gubitak vremena.
Šta se tiče lista "starih" i "novih"... svi smo mi na svakom predmetu novi kad ga tek upišemo ili počnemo učit, isto tako "stari studenti" vjerojatno već duže uče po staroj knjizi, starom ustavu i starim pravilima, bi li bilo fer prema njima da im se odjednom sve promjeni?, ili bi bilo prema vama fer da vam uopće ne uvaži 50 novih stranica koje morate naučit, a da vam ih uopće ne bude u ispitu...
Smirite strasti kolege, samo mirno i polako. Proučite detaljno ustav i ustavne promjene, pročešljajte stare akte s razumijevanjem, cake su više manje uvijek slične, kao i akti, on može samo zakomplicirat priču, a vi onda morate bit sposobni razlučit one važne, prepoznatljive riječi koje će vas dovest do rješenja, a to se postiže vježbom, postizalo se prije, pa je vjerujte mi tako i sada. što se tiče strukture akata ona je također uvijek ista i apsolutno sve primjere imate u bijeloj/plavoj knjizi, samo morate prilagodit imena, datume, priču svojim potrebama... ili bi vam i to trebalo sve servirat... ja ne znam da je netko umro od previše razmišljanja, a vi? :-)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lip 2011 14:28 
Forumaš

maslinica je napisao/la:
može li tko riješi ovo FORMIRAJ DIO USTAVNOG TEKSTA IZ KOJEG JE VIDLJIVO DA SU SAVEZNI PARLAMENT I SAVEZNA VLADA FORMIRANE PO NAČELU PARITETA.ajmo ljudovi nema spavanja...

To ti je iz ustava federacije BiH .

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lip 2011 15:01 
Početnik

jel može neko napisat koja su bila pitanja na usmenom

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 lip 2011 20:30 
Aktivan

Yo je napisao/la:
Za prembulu ustavne republike avatarije se počinje sa mi građani jel ? I da li znaći ako u onoj strukturi piše
PREAMBULA
1.TEMELJENE ODREDBE
2.---
da je to nenormativna? i ako mi to netko može objasniti opčenito o preambulama?

Puno hvala.

>ako ti ne piše ništa onda ti je nenormativna, nema ti baš taj dio veze sa strukturom (osim kad je normativna pišeš naslov I. PREAMBULA)

>republika avatarija počinješ sa mi građani ili ja predsjednik ovlašću koju su mi podarili građani (republika je razumiješ).

nadan se da sam pomogla

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2011 16:11 
Početnik

Jel ko zna di se mogu otići na repeticije iz ovog glupog ustava?Molin vas da odg....Hitno je hvala!!
inače akti su bili nešto da je neki u inozemstvu pridonija hr pa kako sad to riješiti ugl. to je akt presjd. kad daje ono odlikovanje nekog trpimira ili već šta,drugi je bija da je neki iz Bih blokira ulaz ili prolaz nekim sa korčule pa kako oni mogu to riješiti-ustavna tužba.trećeg se nesićan.
list C preambula republike jurisprudencije sa najordinarnijin obilježjima i napisati drugi dio koja obuhvaćaju politička prava i slobode.
U list A je bilo promjene 45 čl.,promjene u izvorišnim osnovama,promj. čl 5, koje su ovlasti presjd.rh. ččime su povezani presjd. vlada ovlasti vlade,kako se štiti nepovredivost doma,kako se može ostvariti ustavnost zakona,promjenjena struktura ustava,nešto dali postji uži kabninet,kako se def sudovi pa zakonu o sudstvima,opće karakteristike izbornog prava i nesićan se više

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 lip 2011 18:03 
Aktivan

maja241 je napisao/la:
Jel ko zna di se mogu otići na repeticije iz ovog glupog ustava?Molin vas da odg....Hitno je hvala!!
inače akti su bili nešto da je neki u inozemstvu pridonija hr pa kako sad to riješiti ugl. to je akt presjd. kad daje ono odlikovanje nekog trpimira ili već šta,drugi je bija da je neki iz Bih blokira ulaz ili prolaz nekim sa korčule pa kako oni mogu to riješiti-ustavna tužba.trećeg se nesićan.
list C preambula republike jurisprudencije sa najordinarnijin obilježjima i napisati drugi dio koja obuhvaćaju politička prava i slobode.
U list A je bilo promjene 45 čl.,promjene u izvorišnim osnovama,promj. čl 5, koje su ovlasti presjd.rh. ččime su povezani presjd. vlada ovlasti vlade,kako se štiti nepovredivost doma,kako se može ostvariti ustavnost zakona,promjenjena struktura ustava,nešto dali postji uži kabninet,kako se def sudovi pa zakonu o sudstvima,opće karakteristike izbornog prava i nesićan se više

repeticijeti daje mala maja tu na forumu,ja sam išla kod nje i uspjela,to je znači iz vlastitog iskustva al spremite se na bar 3 izlaska sad se mučim sa usmenim koji nije ništa lakši uglavnom se izgubi jedno 6 mjeseci :noc:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2011 12:12 
Početnik

u listu A su bile uglavnom promjene,1. i 3. citanje zakona,nesto o zastupnicima
list B su bile 2 ocjene suglasnosti i jedna promjena ustava
list C je bia savez astralnih provincija,preambula i nacelo pariteta

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2011 17:47 
Forumaš

labello je napisao/la:
nacelo pariteta?! di se to tocno nalazi,tj.u kojem ustavu?
jucer je opet bilo u listu C :cry:

jednaki broj zastupnika iz svake provincije (paritet je kao neka jednakost ) ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2011 16:59 
Početnik

tko je nadležan za osnivanje ministarstava,jeli to promjena zakona o vladi ili promjena zakona o sustavu državne uprave ili je to uredba

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 lip 2011 17:01 
Početnik

2. Vlada donijela neposredno pred nove izbore Zakon o izmj. i dop. Zakona o lokalnoj samoupravi, vecinom glasova , a novine se odnose na neposredan izbor gradonacelnika, i td., misljenja se razile, neki smatraju da je pogreska u proceduri. jos vece tenzije je donijela odluka kojeg nadleznog tijela i koji akt je moguc?
3-vlada proširuje ovlasti nekog međunarodnog ugovora na BIH i Crnu Goru. (Mislim da je u vezi Ekološko-ribolovnog pojasa.)

1.granični spor RH i Crne Gore oko morske granice, općinski sud iz Cavtata je podijelio granicu bez znanja 2-ju zemalja za to... Kojim pravnim aktom to riješiti??
pomagajte ,nadležnost za ova tri akta ,članke na koje se poziva , netkoooooooooo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lip 2011 01:45 
Aktivan

help dbk je napisao/la:
jedan akt lagani,
sve napetijim odnosima u hrvatskim zatvorma hrvatska vlada namjerava stati na kraj udovoljavanjem zahtjeva voditelja i zatvorskih čuvaraza povečanjem plaće.

Koji akt formulira vlada u ovom slučaju,odluku ili zaključak, na koju se odredbu poziva pri formuliranju akta.
Kolege ako možete,uskočite

inače sam sve to lako savladala, ali uvijek brkam rezoluciju i deklaraciju. Znam definicije ali eto. možete li mi koncizno to malo elaborirat, vidim da ima puno vrsnih umova ovdje koji su mi već puno pomogli

to bi ti trebala biti zako o izmjenama i dopunama zakona o plaćama voditelja i zatvorskih čuvara.
ali to ti je moguće jedino ako joj je delegirano zakonodavstvo odn. u onim slučajevima krajnje nužde ili slično.ako ti nije navedeno u aktu da je takvo stanje onda ti je odluka o suglasnosti.
ne razumijem na koju bi se odredbu trebala pozvati (ako nije navedeno stanje).

deklaracija i rezolucija su malo komplicirane.ja sam dobila jednu u ispitu i točno sam je riješila.deklaracija ti je po mom shvaćanju kad je sabor nešto postigao pa sad ide nešto deklarirati, a rezolucija kad govori o nekim mjerama koje treba provesti u nekom području..ne znam kako bi ti to opisalaja ih jednostavno razaznajem kad vidim postavljeni problem.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 lip 2011 21:00 
Aktivan

help dbk je napisao/la:
isto tako kad vlada donosi uredbu na temelju članka ustava 88 tj uredbu za zakonskom snagom o izmjenama i dopunama zakona o plaćama državnih službenika dali mijenja koeficijente plača ili navodi samo postotak u kojem se plača povećava.

Također na temelju članka 5 stavka 2 zakona o plaćama u državnim službama vlada može predložiti mjesečnu osnovicu koja se inače donosi kolektivnim ugovorom, kojim aktom bi to napravila-dali je to odluka

pišeš zakon o izmjenama i dopunama određ.zakona, pišeš da se pozivaš na čl.koji govori o zakonodavnoj delegaciji.
nije bitno kako ćeš promjenit plaću (preko osnovice ili kako već) samo pazi da ipak ima smisla to što pišeš.
pazi kod zakonodavne delegacije jer postoje stvari o kojima ne može vlada odlučivati.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2011 18:42 
Aktivan

frany je napisao/la:
user je napisao/la:
help dbk je napisao/la:
jedan akt lagani,
sve napetijim odnosima u hrvatskim zatvorma hrvatska vlada namjerava stati na kraj udovoljavanjem zahtjeva voditelja i zatvorskih čuvaraza povečanjem plaće.

Koji akt formulira vlada u ovom slučaju,odluku ili zaključak, na koju se odredbu poziva pri formuliranju akta.

inače sam sve to lako savladala, ali uvijek brkam rezoluciju i deklaraciju. Znam definicije ali eto. možete li mi koncizno to malo elaborirat, vidim da ima puno vrsnih umova ovdje koji su mi već puno pomogli

to bi ti trebala biti zako o izmjenama i dopunama zakona o plaćama voditelja i zatvorskih čuvara.
ali to ti je moguće jedino ako joj je delegirano zakonodavstvo odn. u onim slučajevima krajnje nužde ili slično.ako ti nije navedeno u aktu da je takvo stanje onda ti je odluka o suglasnosti.

deklaracija i rezolucija su malo komplicirane.ja sam dobila jednu u ispitu i točno sam je riješila.deklaracija ti je po mom shvaćanju kad je sabor nešto postigao pa sad ide nešto deklarirati, a rezolucija kad govori o nekim mjerama koje treba provesti u nekom području..ne znam kako bi ti to opisalaja ih jednostavno razaznajem kad vidim postavljeni problem.

koji su akti najvažniji? tj. koji se najčešće ponavljaju? i odakle učite za akte, jer ja samo listam savršene akte i ne znam je li je to dovoljno?! Hvala

po meni su svi važni-nikad ne znaš što će ti doć, ali isto dobro prođi osjenu suglasnosti uvijek ti bude barem jedna, ministre, promjena zakona..
pa meni je prija pokazala doslovno 10 minuta i onda mi je sve bilo jasnije i počela sam shvaćat knjigu i vježbat po njoj..pa eto ako imaš koga..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 lip 2011 19:05 
Početnik

frany@ ocjenu suglasnost, ustavnu tužbu, promjena ustava, ministre, promjena zakona, istražno povjerenstvo, po meni su to najvažniji

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 22:14 
Početnik

frany je napisao/la:
user je napisao/la:
help dbk je napisao/la:
jedan akt lagani,

koji su akti najvažniji? tj. koji se najčešće ponavljaju? i odakle učite za akte, jer ja samo listam savršene akte i ne znam je li je to dovoljno?! Hvala

Kupi skriptu koja ima i primjere zadanih akata i rješenja. Najviše zafrkava sa odlukama ustavnog suda naprimjer Sabor je u jednom aktu odlučio ukinuti zakonodavnu delegaciju (to bi bila promjena ustava članka 88) , Međutim on traži kako će se sankcionirati ta odluka sabora. Tu se treba pozvati na povredu članka ustava 4 stavka 2 koji kaže da načelo diobe vlasti uključuje međusobne suradnje i uzajamne provjere nositelja vlasti propisane ustavom i zakonom. I to objasniti. To je trik akt jer nije došlo do nikakve povrede procesa donošenja ustava . Zatim pripazi u knjizi nisu ti svi primjeri akata npr predsjednika pod poglavljem koje se naziva. akti predsjednika nego ti je npr razrješenje i imenovanje veleposlanika na 316.str. Moraš pripaziti kod udredbi sa zakonskom snagom, i postavljanja i razrješenja predsjednika da navedeš na početku akta >na prijedlog vlade< ,Na sitnice treba paziti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 lip 2011 22:26 
Početnik

ministri nikad ne idu sami ,akt obično ide osniva se novo ministarstvo i za ministra se imenuje npr Pero . Tu su ti tri akta, promjena zakona o izmjenama i dopunama zakona o ustroju državne uprave(Sabor) , povjerenje ministru (sabor) , riješenje vlade o imenovanju ministra.

Uvijek ti bude ocjena suglasnosti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2011 20:14 
Aktivan

moze li netko sažeto i koncizno napisati kako sada izgleda ispit?
hvala (nemojte me uputiti na prethodne postove jer ima kilometarskih rasprava o težini predmeta i slično, a nigdi konkretno ne piše što se promijenilo)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 srp 2011 22:45 
Forumaš

Nije se promijenilo ništa osim što je u ispitnu literaturu dodano još jedno novo poglavlje (kraj plave knjige) i uči se po najnovijem ustavu, tj. konkretno zadnje izmjene i jesu najvažnije, pa ako imaš bijelu knjigu moraš pazit na brojeve članaka isl.
Sustav je isti, a, b, c list, navodno je malo osvježija pitanja i akte, ali svejedno princip je isti, i vrste akata su iste, tužba, suglasnost, ministri... samo je valjda promjenija pričice... i valjda u listu a više ne progledava kroz prste ko i prije jer su pitanja konkretnija i dosta se tiču ustavnih promjena što možeš vidit ako preletiš zadnjih par strana... (sveta lijenost :inluv: )

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2011 16:00 
Početnik

ja sam stari izvanredni student koji se planira prebacit s osječkog faksa u st upravo zbog prof lauca i ustavnog prava u osijeku. međutim sad gledam vaše komentare i prethodne stranice i moram priznat da sam sad u dilemi. kako će osoba kao ja, koja u životu nije vidjela te kartice b i c položit ustav u st. gdje mogu naći primjere tih kartica da bar vidim kako to izgleda? hvala kolegama st

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 srp 2011 17:20 
Aktivan

Nisu to kartice, nego se test sastoji od tri dijela/lista/vrste pitanja, a list je teoretski dio po pitanjima iz bijele, tj. sad plave knjige; b list su "pričice", zadaci iz kojih se treba iščitat/prepoznat i sastavit odgovarajući akt za situaciju, tih primjera nema nigdje točnih, njih moraš shvatit uz pomoć teorije i primjera iz NN koji su u bijeloj/plavoj knjizi. Budući da se ti tipovi akata uvijek vrte isti, trebaš ih samo izvuć ovdje sa foruma šta su ljudi pisali i izvježbat; c list je pisanje preambule, članaka ustava... tu također treba znat nešto teorije i poslužit se ustavima sa kraja crne knjige. Skini skripte sa nasciturusa, posebno djelove koji se odnose na b i c list, dosta pomogne u vježbanju...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 srp 2011 18:08 
Aktivan

sj je napisao/la:
zašto je zakon o pučkom pravobranitelju isključivi izvor prava?

zato jer regulira instituciju koja spada u predmet ustavnog prava ..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 srp 2011 16:27 
Aktivan

da li zna mozda netko nakon koliko budu rezultati iz pismenog? i da li se pismeni ponistava nakon pada na usmenom?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 srp 2011 13:20 
Aktivan

na faksu ih mozes kupiti u ekonomatu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2011 14:45 
Početnik

jucer na pismenon:
list a - 7 pitanja iz promjena ustava, 6 pitanja koji inace ne budu,ostatak uobičajna.

list b- prvi akt: hrvatska i srbija se prepiru oko granice na dunavu,opcini ilok su dosadila visegodisnja prepiranja i donosi odluku kojom se granica na dunavu vraca na isto stanje kao i prije rata. ocjena suglasnosti,nije u nadleznosti opcina da mijenjanju granice vec je to u nadleznosti hrv sabora

2 akt: nesto je bilo uvezi eu i hrvatska vlada donosi novi zakon kojim daje vece ovlasti vrhovni sudu - ja mislin da je to ocjena suglasnosti

3 akt- razmatra se da se profesori pravnih znanosti vise ne biraju za suce ustavnog suda - promjena ustava

list c
1.dio ustavna povelja
2.dio nesto uvezi temeljnih prava

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2011 14:47 
Početnik

za seminar ides u profesora šegića,on je zadužen za njih,najbolje bi ti bilo nazvat referadu i pitat kad je on na faksu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2011 19:19 
Aktivan

awesome je napisao/la:
gledam i mislim se
1. ustav iz NN (kao što je i u knjizi) http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2422.html
2. ustav na usud.hr http://www.usud.hr/uploads/Redakcijski% ... 202011.pdf
(i zakon.hr http://www.zakon.hr/z/94/Ustav-Republike-Hrvatske)

detaljnije: ustav iz NN i knjige nema npr. članak 53.a ili 105.a, 129.a, 129.b,itd.
doduše, fino je napomenuto koji je br. čl. u NN, ali...
ustav na zakon hr. ima opet neke čl. kao i ovaj na usud.hr a neke nema

po kojem se ustavu trebam ravnati kad se pozivam na članke?
prepostavljam prema ovome iz NN
pitam za svaki slučaj
i upozoravam eto tko misli skidati sa neta ustav da ima više dostupnih "verzija" da se ne zeznete

Po onom Ustavu koji je objavljen u NN (onaj od 152 clanka)
Koliko sam ja skužila tu drugu verziju su izradili suci Ustavnog suda i traže da se ona objavi u NN, a da se izbrišu prijašnje verzije.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 7_876.html

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2011 18:47 
Forumaš

evo dico, malo pitanja za usmeni (nisu bas najfriskija, al posluzit ce) :popcorn:

-sudski aktivizam
-parlamentarizam
-parlamentarne kontrole - interpelacije i zastupnicka pitanja
-parlamantarne procedure
-zastita ustava (pravna i politicka)
-odlike drzavne vlasti i 2 objasni
-podjela pravnih izvora
-definicija pravnih izvora prava, primjer za iskljucivi i mjesoviti izvor i zasto je to takav izvor
-razlike izmedu ustavne vlade i ustavne demokracije
-fakticna promjena ustava
-mozete li vi bit ustavni sudac
-ovlasti predsjednika u predsj. sistemu
-nepravna zastita prava i sloboda
-sadrzaj i predmet ustavnog prava
-tri principa pokreta ustavnosti na zapadu
-kulturni kontekst klas. ust. prava -konstitucionalizacija i demokratizacija
-kakav je ustav RH prema formi (odg: pisani)
-zastita drustva u normalnim okolnostima
-pojam "ustavne iluzije"
-kad ustavni sud ponistava zakon
-dominacija egzekutive nad leg. (4 extra-ustavna razloga)
-mozete li bit predsjednik sabora ako ste u stranci koja nije na vlasti (odg: ne, ali mogu bit potpredsjednik)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1071 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: