Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 23:54.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 38  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 06 vel 2013 10:32 
Početnik

promijenio se i opći dio i to ohohoh :5

usporedi stari i novi pa vidi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 vel 2013 18:02 
Veteran

Zapravo sad kad sam prešla veći dio općeg dijela zakona i knjige (ostale su mi sankcije), nisu neke drastične promjene. Više manje se kaže isto, samo drukčijom formulacijom teksta, ili su nadodane neke stvari koje su ionako u knjizi pojašnjene. Naravno, neke veće promjene jesu učinjene (ukidanje relativne i apsolutne zastare, ublažavanje uvjeta za krajnju nuždu itd). To sa ispričavajućom k.n. sam pitala prije nego sam pogledala slajdove, oprostite mi.. Ja, da budem sigurna, više manje učim zakonske definicije. Ne mogu falit sa zakonom. Idem u ponedjeljak na ispit i svejedno što mi je promijenjen zakon osjećam se poprilično spremnom! No, bila sam i zadnjih 15 puta, koliko sam dosad izašla -.-

E ne znan što se ovo dogodilo sa postom. Neka mi modovi izbrišu post iznad.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 vel 2013 15:11 
Početnik

meni nije jasna ta zastara!!! što sad?! nema više apsolutne? zašto? jer nema prekida? daj mi pojasni zastaru po novom zakonu za progon i izvršenje!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 vel 2013 10:41 
Veteran

Nema više apsolutne zastare, ali zato su rokovi zastare generalno produženi i to podosta kao "zamjenu" za ukidanje apsolutne zastare.

Uglavnom, ja se nadam da će ovo pomoći, naišla sam na ovaj nacrt zakona u kojem je pojašnjen više manje svaki stavak i što se promijenilo i zašto.

Iz teksta Nacrta :

"Budući da je postignuta suglasnost o napuštanju razlikovanja apsolutne i relativne zastare (a time i prekida zastare), predloženi rokovi u st. 1. u pravilu su dulji od dosadašnjih za relativnu, ali ipak kraći od onih za apsolutnu zastaru. Najbliži su onima iz slovenskog KZ. Polazi se i od pretpostavke da će se kazna zatvora moći izreći i u trajanju od 15 do 20 godina. U svakom slučaju će konačna redakcija stavka 1. ovisiti o kaznenim okvirima koje ćemo utvrditi za pojedina kaznena djela. "

Što se tiče logike iza ukidanja prekida apsolutne zastare, jednostavno mislim da je zakonodavac išao u prilog počinitelju, a da to kompenzira da ne bude previše njemu u prilog, produžio je zastarne rokove za skoro duplo.

Napominjem da to nije zakon kao takav, samo nacrt, ali tekst i objašnjenja ispod mogu pomoći u razumijevanju razloga mijenjanja odredaba i da se lakše prate promjene.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2013 18:50 
Aktivan

prof je rekla da oni koji su izašli na ispit 4.02og mogu na istu prijavu izaĆI 18og....to znači da ne moram prijavljivat na studomatu za 18?? tnx

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2013 18:58 
Početnik

Je može tko napisat pitanja nakon 28.01.? hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2013 19:01 
Početnik

ivy je napisao/la:
prof je rekla da oni koji su izašli na ispit 4.02og mogu na istu prijavu izaĆI 18og....to znači da ne moram prijavljivat na studomatu za 18?? tnx

da...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 13:19 
Početnik

Is it just me ili je dns ispit bio jako tezak :-[ ....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 13:21 
Aktivan

Možeš li molim te napisati pitanja koja su bila?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 13:51 
Početnik

Ne mogu tocno,neka su opsirna bila.otprilike:
1. Eu konvencija za zastitu ljud. prava i tem. sloboda..kad je nas sabor ratificirao i koji EU sud je vazan, tako nesto..
2.ispricavajuca krajnja nuzda po novom kzu
3.ispricavajuci razlozi kod krivnje.
4.
5.A plati B-u da ubije C-a..B ne uspije..da li je A neuspjeli poticatelj?
6.sud dosudio za tesko kd ubojstva iz koristoljublja dugotrajnu kaznu zatvora i novcanu kaznu od 400 dnevnih iznosa..da li je sud ispravno postupio?
7.4 temelja za fak. oslobodenje od kazne po novom kzu
8.kd sramocenja...po cemu se razlikuje od klevete?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 15:25 
Početnik

Tnx God,bar netko je stavio pitanja :) Jel ima kakav.drugi site di se stavljaju pitanja kad je.na.forumu sve manje ljudi? :-/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 17:39 
Početnik

Jel ima iko iskustva,jel postoji sansa da prof dragicevic na konzultacijama ispita usmeno za visu ocjenu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 18:59 
Aktivan

Jel ima kod masnog za nabaviti ova nova poglavlja posebnog dijela koja trebamo znati? Prosli put kad sam trazila posebni dio dao mi je samo ona koja su prije bila aktualna.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 19:39 
Aktivan

pitanja dns:
1.iznimka fakultatvno primarna kod primjene teritorijalnog načela kz čl.12 st.2?
2.zakonska definicija izravne namjere?
3. pravi i prividni stjecaj. opiši, i koji oblici prividnog stjecaja postoje? Koji je stjecaj za KD krađe i KD pripremanja kaznenog djela (tako nešto, nisam 100% sigurna za primjer)
4. koja se kazna može izreći kao glavna i kao sporedna. i kad se izriče kao sporedna?
5. kakavo je psihičko, a kakvo materijalno pomaganje, u čemu se očituje?
6. nespjeli odustanak i razlika od dobrovoljnog odustanka?
7. nešto tipa: koje 2 činjenice krađu čine sitnom?
8.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 19:47 
Aktivan

al je napisao/la:
Jel definicije treba znati po slajdovima? Jer evo usporedujem i neke opce
stvari nemaju veze s onim sto pise u knjizi.o_O

iz stare knjige možeš učiti ovo:
povijest KP-a, škola KP-a
načelo zakonitosti
tumačenje kz-a
elementi kaznenog djela (materijalni i formalni pojam, elementi: biće, radnja, protupravnost i krivnja ; zablude)
**pazi samo- izmjenjeno je po novom zakonu samo krajnja nužda to imaš tamo u pdf-u na webu- opravdavajuća i ispričavajuća je po novom kz-u

SVE OSTALO IZ SLAJDOVA! jer odmah znaš šta oni žele čut!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 21:58 
Početnik

Gdje piše o krivnji po novom zakonu? meni je bilo pitanje definicija krivnje po novom kz i nisam uspjela nigdje u slajdovima nać :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2013 23:59 
Aktivan

iz cega ucit posebni dio jer se i to masu minjalo :oops:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 12:25 
Veteran

fabulous je napisao/la:
pitanja dns:
1.iznimka fakultatvno primarna kod primjene teritorijalnog načela kz čl.12 st.2?
2.zakonska definicija izravne namjere?
3. pravi i prividni stjecaj. opiši, i koji oblici prividnog stjecaja postoje? Koji je stjecaj za KD krađe i KD pripremanja kaznenog djela (tako nešto, nisam 100% sigurna za primjer)
4. koja se kazna može izreći kao glavna i kao sporedna. i kad se izriče kao sporedna?
5. kakavo je psihičko, a kakvo materijalno pomaganje, u čemu se očituje?
6. nespjeli odustanak i razlika od dobrovoljnog odustanka?
7. nešto tipa: koje 2 činjenice krađu čine sitnom?
8.

Da, ova je grupa (meni isto bila) dosta lakša. Četvrto sam skroz jebala, i to samo zato jer sam krivo pročitala. Ja sam mislila da piše "kad se može izreći kao glavna" pa sam to i napisala..

Peto pitanje moram doraditi, jer se ovako napisano može krivo shvatiti. Dakle, u pitanju se spominju dvostruka namjera kod poticanja (ne pomaganja) i ako se uzme to u obzir, koji je materijalni odnos a koji psihički prema poticanju. Uopće nisam skužila ovo pitanje. :facep:

Nego, još jedno pitanje je ostalo - Sedmo u ispitu koje se sigurnosne mjere mogu izreći neubrojivom počinitelju prema novom KZ-u?

maria je napisao/la:
iz cega ucit posebni dio jer se i to masu minjalo :oops:

iz zakona draga, iz čega drugoga.. Ja sam imala u jednoj ruci jedan zakon, u drugoj drugi i uspoređivala što se promjenilo te to pisala na papir.. Meni bilo dovoljno.

Odvjetnička elita je napisao/la:
Gdje piše o krivnji po novom zakonu? meni je bilo pitanje definicija krivnje po novom kz i nisam uspjela nigdje u slajdovima nać :/

Čl. 23 - sastojci krivnje

Nije kriv počinitelj koji u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, koji je postupao sa namjerom ili iz nehaja koji je bio svjestan ili je bio dužan i mogao biti svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, a ne postoji niti jedan ispričavajući razlog.

Ozbiljno, zar nitko nije gledao sami promjenjeni zakon? Slajdovi su pomoć ali sve stvari se nalaze u samom zakonu? Tim više ako na ispitu piše zakonska definicija.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 13:04 
Aktivan

warpig je napisao/la:
Ne mogu tocno,neka su opsirna bila.otprilike:
1. Eu konvencija za zastitu ljud. prava i tem. sloboda..kad je nas sabor ratificirao i koji EU sud je vazan, tako nesto..
2.ispricavajuca krajnja nuzda po novom kzu
3.ispricavajuci razlozi kod krivnje.
4.
5.A plati B-u da ubije C-a..B ne uspije..da li je A neuspjeli poticatelj?
6.sud dosudio za tesko kd ubojstva iz koristoljublja dugotrajnu kaznu zatvora i novcanu kaznu od 400 dnevnih iznosa..da li je sud ispravno postupio?
7.4 temelja za fak. oslobodenje od kazne po novom kzu
8.kd sramocenja...po cemu se razlikuje od klevete?

1. i 6. pitanje??? Zna tko?! :( :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 15:19 
Veteran

Za ovo prvo sve što znam je da je godina 1997.. znam jer su to svi drugi govorili xD

A za ovo šesto mislim da je moguće, pošto kz piše da se za kd iz koristoljublja može izreći novčana čak i kad nije propisana. Vidiš, za to sam morala ić gledat KZ jer ovako napamet rekla bi da ne more. Joj, to kazneno..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 16:33 
Početnik

Amabilis je napisao/la:
Za ovo prvo sve što znam je da je godina 1997.. znam jer su to svi drugi govorili xD

A za ovo šesto mislim da je moguće, pošto kz piše da se za kd iz koristoljublja može izreći novčana čak i kad nije propisana. Vidiš, za to sam morala ić gledat KZ jer ovako napamet rekla bi da ne more. Joj, to kazneno..

di to piše za novčanu :ajme

konvencija :sok: - http://gpp.pravo.unizg.hr/propisi/echr/indexek.htm

i strana 2, https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F39808&ei=YmAaUaq-JYTEtAbQkIF4&usg=AFQjCNG84_U6_XULRr0yuo_phB12HKd32w&bvm=bv.42261806,d.Yms

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 16:39 
Početnik

http://www.mvep.hr/MVP.asp?pcpid=860

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 18:17 
Početnik

Iz novog zakona:"Novčana kazna se izriče u dnevnim iznosima. Ona ne može biti manja od trideset niti veća od tristo šezdeset dnevnih iznosa, osim za kaznena djela počinjena iz koristoljublja, kad se može izreći do pet stotina dnevnih iznosa ili kad je novčana kazna od pet stotina dnevnih iznosa izričito propisana ovim Zakonom." Novčana kazna se može izreći i kao sporedna i kao glavna,a kod djela iz koristoljublja i kad nije propisana,uz glavnu. Sud je pravilno odlučio. A o vijeću europe i godini kas je hrvatska ratificirala konvenciju-EKLJP,imate u knjizi na stranici 16 :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 18:45 
Početnik

moze li mi neko rec da li su po novome zakonu kp sankcije kazne i njihovi supstituti(uvjetna osuda i rad za opce dobro)i sigurnosne mjere ili triba nabrojat i mjere upozorenja,odgojne mjere?????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 18:51 
Aktivan

Iz novog zakona:"Novčana kazna se izriče u dnevnim iznosima. Ona ne može biti manja od trideset niti veća od tristo šezdeset dnevnih iznosa, osim za kaznena djela počinjena iz koristoljublja, kad se može izreći do pet stotina dnevnih iznosa ili kad je novčana kazna od pet stotina dnevnih iznosa izričito propisana ovim Zakonom." Novčana kazna se može izreći i kao sporedna i kao glavna,a kod djela iz koristoljublja i kad nije propisana,uz glavnu. Sud je pravilno odlučio. A o vijeću europe i godini kas je hrvatska ratificirala konvenciju-EKLJP,imate u knjizi na stranici 16 :)

Hvala... To sve znam ali me samo "kopka" da li se novcana kazna moze uopce izreci uz kaznu DUGOTRAJNOG zatvora ili samo uz kaznu zatvora ka' sta je u zakonu navedeno! :/

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 19:33 
Početnik

tenk ju :happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 19:39 
Početnik

pamela07 je napisao/la:

Hvala... To sve znam ali me samo "kopka" da li se novcana kazna moze uopce izreci uz kaznu DUGOTRAJNOG zatvora ili samo uz kaznu zatvora ka' sta je u zakonu navedeno! :/

mislim da SAMO onako kako je u čl40 st5 - inače bi naveli "...kaznu zatvora ili dugotrajni zatvor" - jer poimence navode sve tri kazne :rambo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 vel 2013 22:51 
Aktivan

ilonna je napisao/la:
moze li mi neko rec da li su po novome zakonu kp sankcije kazne i njihovi supstituti(uvjetna osuda i rad za opce dobro)i sigurnosne mjere ili triba nabrojat i mjere upozorenja,odgojne mjere?????

Kaznenopravne sankcije su ti kazne( i njeni supstituti) i sigurnosne mjere....
Po novon KZ-u vise nema mjera upozorenja kao ni odgojnih mjera!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 13:19 
Aktivan

na temelju zakonske definicije krivnje kako bi po redu nabrojali 4 sastojka krivnje..asistent je rekao da ih treba nabrojat po redu (pitanje iz A grupe 04.02.2013.)

"Nije kriv počinitelj koji u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, koji je postupao sa namjerom ili iz nehaja koji je bio svjestan ili je bio dužan i mogao biti svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, a ne postoji niti jedan ispričavajući razlog."

ubrojivost, namjera ili nehaj, svijest o zabranjenosti djela !?, nepostajanje ispričavajućih razloga ...????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 14:33 
Aktivan

ivy je napisao/la:
na temelju zakonske definicije krivnje kako bi po redu nabrojali 4 sastojka krivnje..asistent je rekao da ih treba nabrojat po redu (pitanje iz A grupe 04.02.2013.)

"Nije kriv počinitelj koji u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, koji je postupao sa namjerom ili iz nehaja koji je bio svjestan ili je bio dužan i mogao biti svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, a ne postoji niti jedan ispričavajući razlog."

ubrojivost, namjera ili nehaj, svijest o zabranjenosti djela !?, nepostajanje ispričavajućih razloga ...????

Ubrojivost, oblici krivnje(namjera i nehaj), svijest o protupravnosti, i nepostojanje ispricavajucih razloga( u opcem dijelu: prekoracenje nuzne obrane i ispricavajuca kranja nuzda; u posebnom dijelu: postupanje po zapovijedi nadredenig) :) :ROFL

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 15:25 
Aktivan

Molim Vas da netko napiše koja poglavllja iz POSEBNOG DIJELA treba naučiti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 17:13 
Veteran

Imaš par stranica nazad nabrojano, ne da mi se sad tražiti i kopipiejstati. Uglavnom, kd protiv života i tijela, imovine, čast i ugled, spolna sloboda, kd izazivanja prometne nesreće, kd protiv RH, i kd protiv međunarodnog prava (terorizam, genocid, ratni zločin i to, ne znam napamet kako se ta glava zove). Sam što zaboravila?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 18:08 
Početnik

Primijetila sam da su se posebno usredotočili na pitanja,što se tiče novog Kaznenog zakona, na Krivnju,krajnju nuždu i naravno pitanje iz posebnog dijela po novom k.z,dosad je bilo u gotovo svakom ispitu nešto od toga... A bila sam do asistenta da pokušam nešto dodatno saznat i pitao me da li znam koji su uvjeti za obvezan psihosocijalni tretman,tako da bi to moglo bit u ispitu narednih dana :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 18:11 
Veteran

Naravno kad će se najviše usredotočiti na ono što je najviše mijenjano + to su najvažniji instituti općeg dijela. Moramo pratiti promjene zakona, to će nam biti svakodnevni dio profesije.

Sretno svima koji sutra imaju rezultate i usmeni dio! I ja sam među njima -.-

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 18:18 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:
Naravno kad će se najviše usredotočiti na ono što je najviše mijenjano + to su najvažniji instituti općeg dijela. Moramo pratiti promjene zakona, to će nam biti svakodnevni dio profesije.

Drage kolege kako stojite s posebnim dijelom....ja jos nisam takla to?! Pita li to cesto na usmenom???? :/ na sta da obratim paznju! Ne stignem sve sada! :( :scared

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 vel 2013 21:12 
Početnik

Amabilis je napisao/la:

Znam da su to jedni od najvažnijih instituta općeg dijela,kao i to da ima još dosta takvih instituta pa nisu ni spomenuti u samom ispitu,ja sam shvatila da su uvijek u ispitu,kao i koje bi pitanje još moglo doć,pa sam i napisala to da pomognem ljudima. Kad bi više ljudi to radili,umjesto ispravljali druge,možda bi bio i veći postotak prolaženja ovog ispita,koji je već dovoljno mali,ali unatoč tome,želim ti svu sreću da sutra prođeš. :D

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 11:14 
Aktivan

ispricavajuci razlozi kod krivnje?
koji su malo sam se pogubila već :O

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 12:14 
Veteran

Hvala svima, danas ih je jako puno proslo a pitala je i one na granici sa 12 bodova. Ja sam imala 11 tako da hebi ga.

Ispricavajuci razlozi su zapovijed nadredjenog i ne mogu se jps sjetiti. Sorry! Malo sam rastresena oko pada xD

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 12:19 
Početnik

Amabilis je napisao/la:
Hvala svima, danas ih je jako puno proslo a pitala je i one na granici sa 12 bodova. Ja sam imala 11 tako da hebi ga.

Ispricavajuci razlozi su zapovijed nadredjenog i ne mogu se jps sjetiti. Sorry! Malo sam rastresena oko pada xD

Pita putnike i one s puno bodova,ostali u ponedjeljak(ukljucujuci 12ice)......prekoracenje nuzne obrane,ispricavajuca krajnja nuzda i zapovijed nadredenog..pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 vel 2013 12:25 
Aktivan

Amabilis je napisao/la:

ma našla sam.... hvala! i ja isto :thumbsdown
Nepostojanje ispričavajućih razloga
→ negativni element krivnje
→ normativni element
ispričavajući razlozi:
– u općem dijelu KZ: prekoračenje nužne obrane zbog ispričive jake prepasti prouzročene napadom (čl.21.st.4.KZ) i ispričiva krajnja nužda (čl. 22.st.2.KZ)
– u posebnom dijelu: postupanje po zapovijedi nadređenog pod uvjetima iz čl.380.KZ

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1520 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 38  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: