Pusić:Prepustimo kontrolu zakona o pravosuđu hrvatskim studentima prava


PREDSJEDNICA Odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić predložit će danas Hanesu Swobodi, izvjestitelju Europskog parlamenta za Hrvatsku, da se kontrola provođenja novog zakona o izboru sudaca i napredovanja u pravosuđu povjeri- domaćim studentima prava!


"Studenti su puni entuzijazma i neopterećeni dnevnom politikom"

Kako je Poglavlje 23 o pravosuđu i ljudskim pravima zadnja i najteža prepreka za dovršetak pregovora, Pusić tvrdi da bi baš studenti prava iz Zagreba, Rijeke i Splita, puni entuzijazma i neopterećeni dnevnom politikom, bili najbolji kontrolni mehanizam reforme pravosuđa, izbora i napredovanja sudaca.

"Tu ideju danas ću predstaviti u sažetku kojega sam pripremila za Hanesa Swobodu i delegaciju Europskog parlamenta. Studenti bi kroz diplomske, magistarske i doktorske radove pratili provedbu novih zakona u pravosuđu, kojima su mnogo detaljnije propisani kriteriji ulaska u profesiju i napredovanja. Novi zakoni su zbilja dobri, samo ih treba provoditi i kontrolirati", izjavila je za Index Pusić.

Prije mjesec dana prvi put je po novom zakonu izabrano Državno sudbeno vijeće (DSV), koje je dotad birala parlamentarna većina. Po novom zakonu, većinu članova DSV-a anonimno biraju svi suci u zemlji, dva člana iz sveučilišne kvote biraju profesori Pravnih fakulteta, dok dva člana iz politike izglasava Sabor, jednog iz reda vladajućih, drugog iz oporbe. Dosadašnja praksa, u kojoj je politika preko parlamenta izravno delegirala DSV, bila je predmet mnogih prigovora iz EU. Politički utjecaj je preko DSV-a dolazio do najnižih sudskih instanci, jer DSV mora potvrditi sve suce u zemlji.

Neće biti moguć novi "pravosudni Šeks"

Pojednostavljeno, ako će se provoditi novi pravosudni zakoni , hrvatskom se sudstvu više ne bi moglo dogoditi da u političkim redovima ima pravosudne kadrovike, kao što se godinama špekulira za HDZ-ovog Vladimira Šeksa. Ideja da se kontrola provođenja zakona prepusti studentima posve je nova i nije predložena ni u jednoj zemlji koja je u zadnjoj rundi ušla u EU.

"Kad su rumunjski parlamentarci nedavno bili u Hrvatskoj zamolili su nas da im pošaljemo zakon, ako se kod nas pokaže učinkovit", kaže Pusić.

Hanes Swoboda u 11 sati dolazi u Sabor, a ima dogovoren sastanak i s premijerkom Kosor. Zbog nedavne izjave da bi prvo trebalo dovršiti pregovore s EU i tek onda raspisati izbore, oporba ga je prozvala da se miješa u unutrašnju politiku Hrvatske. Kako će ovog puta u delegaciji europarlamenta biti nešto više predstavnika socijalista, a manje pučana, očekuje se i da će retorika biti nešto drugačija.