Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 28 tra 2026 17:54.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1466 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 24 tra 2011 12:39 
Aktivan

Metodologiju obično pita drugu po redu i nije baš nebitna. Dapače, čak bih rekao da je donekle bitnija od informatike, i više ima područja koja može pitati.

Što se tiče informatike, za to stvarno nisam siguran. No, nauči recimo primjenu pr. informatike, kibernetiku, baze podataka, za veću ocjenu e-poslovanje (i obavezno one zakone), barem nešto o ekspertnim sustavima i simulaciji te obavezno računalne mreže i računalni kriminalitet (+ zaštita od istoga). Možda ima još ponešto, ali to je uglavnom to.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 tra 2011 15:00 
Sega mega kul forumaš

xoxo_1 je napisao/la:
imam pitanje, ako padnem na usmenom, da li se za sljedeci rok priznaju ocjene iz inf. i stat.?

pismeni ti vridi citavu akademsku godinu,samo nemoj zaboravit datum kad si ga polozio/la

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 svi 2011 14:30 
Aktivan

gdje da nađem odgovore na prva 33 pitanja pošto nisu obrađena u skriptama koje se mogu skinuti sa nasciturusa?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2011 16:28 
Sega mega kul forumaš

Gare je napisao/la:
Jeli moguće izać na statistiku samo jedan dio roka pa onda ionformatiku u drugi dio roka ili se mora sve odjednom?

mozes kako oces,samo moras pamtit tocne datume kad si izasa,.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 lip 2011 09:18 
Aktivan

aaron je napisao/la:
mig je napisao/la:
aaron je napisao/la:
Jel izlazi ko sutra na statistiku?? di je ispit,ne pise mi na studomatu??

aj ljudi napišite pitanja tj. zadatke, ono šta je otprilike bilo?

sve je bilo iz zbirke samo izmjenjeno...indeksi,linearni trend,parametri regr.jed. X2 test,mod,medijan, ugl sve pomalo i naravno graf za indekse i lin.trend...sritnoo!!

kad je usmeni za nas koji smo pisali u ponediljak?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 lip 2011 17:18 
Početnik

Može nekoliko pitanja za usmeni iz ststistike??
1.Definiraj značenje trenda u pravnoj praksi- objesni na primjeru
2.Kontinuirani niz- definiraj i objasni na primjeru
3.Numerički niz
4.Vrste nizova
5.Diskontinuirani niz i primjer
6.Trend, vrste i uporaba

Hvala na odgovorima !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 lip 2011 18:31 
Aktivan

Gare je napisao/la:
Može li se netko sjetit kako je izgledao 3 zadatak na ispitu iz statistike 28.6 ?

to je bilo s onim nizom slova PU Pum ili tako nešto čini mi se, bar u mojoj grupi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 lip 2011 19:07 
Aktivan

Koja si grupa bia?
Ako si bia grupa A, onda ti je bila tablica s razredima, odredit aritmeticku sredinu , medijan, donji kvartil i na kraju ja mislin linearni trend - moguce da je jos nesto al se nemogu sitit. ;)

Btw ljudi, kad su nam rezultati (pismeni statistika 28.6.) i oce bit na netu jel zna ko?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2011 12:40 
Početnik

Gare, mislim da je treći zadatak grupe A bila zadana tablica sa podacima o broju prometnih nesreća po županijama..
da dočaram tablicu:D - u prvom stupcu su navedene županije, u drugom su dani podaci za broj prometnih nesreća pod utjecajem alkohola, u trećem za broj prometnih nesreća zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, a zadnji stupac je ukupno. Retci su se odnosili na županije, kojih je bilo tri. Četvrti redak je bio ukupno. Podaci nisu dani svi, nego je bilo potrebno prvo nadopuniti tablicu. Npr. u zadatku je pisalo-u Primorsko-goranskoj županiji pod utjecajem alkohola ukupno je bilo duplo više prometnih nesreća nego u Sisačko-moslovačkoj..dakle, prvo nadopunjavanje tablice..
a zadatci su bili:
a) uz signifikantnost od 1% odrediti postoji li povezanost između vrste prekršaja i županije u kojoj su počinjeni.
b) izračunati postotni udio počinjenih prekršaja pod utjecajem alkohola za svaki grad posebno u ukupnom broju počinjenih prekršaja.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 kol 2011 20:24 
Aktivan

ladesta je napisao/la:
iman par pitanja vezano za zadatke iz statistike pa ako netko zna nesto bila bi jaaako zahvalna :)

1.grupirajte navedene podatke koji su dani i izracunajte ar. sr. preko odstupanja u jedinicama intervala, znaci imam samo xi a za to izracunat mi treba i fi, kako cu doc do fi??
2.kako odredit medijalni razred kod grupiranih parnih podataka?
3.kako odredit razred u kojem cemo racunat Q1 i Q3?
4.kako doc do postotka kad izracunama standardizirano obiljezje (Z)?
5.sta je relativna frekvencija i kako se racuna? (zad 3.9 u zbirci)
6.i ako netko zna zadatak 6.25, 6.26, 5.10 iz zbirke

Kontaktirala curu koja zna curu koja zna demosicu na informatici i evo šta sam dobila:

1. treba napravit razrede:
Rv=Xmax-Xmin i onda to podjeliš s brojem razred koji ti je zadan (recimo 5) i broj koji dobiješ zaokružiš na prvi veći broj. To ti je veličina razreda (i). Onda stvaraš razrede; kreneš od najmanjeg broja i da ti razredi budu veličine (i) koju si maloprije izračunala.
2. medijalni razred ti se računa priko N/2 iz formule za medijan. Izračunaš ga i tu vrijednost tražiš u kumulativnom nizu, prvi broj koji može obuhvatit N/2 je medijalni razred
3. isto kao kod medijana samo za Q1 računaš N/4 a za Q3 3N/4
4. ne razumjem? kakav postotak za standardizirano obilježje?
5. relativna frekvencija je odnos između pojedine frekvencije i pojedine frekvencije. računa se: pojedina frekvencija/ukupna frekvancija fi/fri, ne mješati sa korigiranom frekvancijom
6. nemam zbirku pri ruci, moja je na faxu sorry ali ako mi ta cura pošalje skeniran zadatak uvijek joj ga mogu vratit mailom.
Eto nadam se da sam bila od pomoći.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ruj 2011 13:42 
Aktivan

pitanja s usmenog : pravna informatika i njena uloga,komponente racunala,software, racunalni kriminalitet, generacije racunala
vrste znanstvenih radova, akademskih radova, znanost i umjetnost/filozofija/ideologija, faze istrazivanja, vrste istrazivanja

medijan, varijanca, standarna devijacija, trendovi, statistički skup, aritmetička/harmonijska sredina..

Koliko se ja sican :)
Nadan se da ce pomoc.

pozz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2011 00:55 
Aktivan

albion je napisao/la:
mene je posla ća odma nakon prvog koje san napola zna pitanja pa me iznervira

Katkad zna (ako ima puno ljudi) na početku biti loše volje i bacat i na najmanjoj greški, ali na kraju više ga ne briga. Meni je jedan kolega rekao kada je on odgovarao tri skupine ljudi su ušle i nitko nije prošao, četvrta skupina njih par je prošlo a zadnje dvije svi prošli. U zadnjoj skupini neki nisu ništa znali pa bi im on rekao da malo razmisle, pomagao i puštao bi ih iako su se zbunili. Naravno da ako naučite i znate da ćete proći, ali nažalost mnogo toga ovisi o njegovom raspoloženju koje većinom nije dobro.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2011 13:34 
Aktivan

zeljkaduric je napisao/la:
ovaj dio na komjuteru što se radi navodno za informatiku?? kako to treba izgledati? prvi put izlazim pa pitam jer nemam nikakvu predodžbu o ničem :/
hvalaaa

Ukratko, pise se Word, Excel i PowerPoint.
U Wordu se ureduje tekst - uglavnom se triba kopirat neki clanak zakona iz NN, i onda moras npr.podebljat slova, prominit velicinu slova, poravnat, ...
Uvik budu i neki znakovi koje triba ubacit i potencije.
Excel - prepises tablicu, pomocu funkcija moras ili izracunat srednju vrijednost, ili minimum , maksimum, indekse,...
napravit graf
PowerPoint - napravit par slajdova, kopirat slike, nekad bude kopirat tablice iz Excela, prominit pozadinu ...

Sretno! :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2011 16:30 
Aktivan

waikiki_honolulu je napisao/la:
di se mogu nabavit primjeri ispita iz statistike (pismeni dio zadaci)???

u skriptarnici preko puta faksa...

jel mi može itko napisat nešto o ispitu statistike i informatike?? točnije piše mi ovo :Opis roka: 8.00 stat.10.30.inf.14.10.usmeni....stat je pismeni,infor je na kompu a što je na usmenom metodoligija i info i stat ili samo metodologija???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2011 18:40 
Početnik

Pozdrav kolege, ja sam se sada prebacio nakon prve godine u split iz zagreba, i moram ovaj predmet u cijelosti poloziti, a da budem iskren poprilicno sam zbunjen. Kolko sam shvatio, kolegij ima 3 dijela, a svaki od tih dijelova ima i usmeni, ili kako vec?
I da li je od literature i za pismeni i za usmeni dovoljno ono sto je navedeno u prvom postu?
Molim nekoga da mi pojasni malo ovaj predmet, jer sam totalno izgubljen. Hvala unaprijed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 lis 2011 20:11 
Početnik

Evo ovako kolega: ovaj predmet vam se sastoji od tri dijela: statistike, informatike i metodologije. Statistika se prva polaže i to samo zadaci, za informatiku morate riješiti neke vježbe na računalu, a obično se i statistika i informatika pišu u istom danu, statistika u 8, informatika u 10. Kad položite te dvije stvari, onda izlazite na usmeni koji je čista teorija i štrebanje, a obuhvaća teoriju iz statistike, informatike i metodologije. Malo jest sve to komplicirano, ali nije teško i uz malo sreće se može brzo položiti. A za detaljnije informacije ipak morate otići koji put na predavanja, prof. i asistenti dat će vam najbolji uvid u ovaj predmet.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 stu 2011 20:59 
Početnik

:happpppppy NOVoSTI : * ove godine nema vježbi iz statistike jer prof. objasnjava zadatke na predavanjima, a teoriju je rekao da mozemo sami i naucit .....
* izgleda da ce biti prominjen postupak ispita tj. prvo ce biti rad na kompjuterima i to ce se ocjenivat položio i nepoložio :thumbsdown ( nema vise
5 da nam poprave ocjenu tj." jadni mi, uvik nadrapamo"; a test ce sadržavati 2-3 zadatka,a ostalo pitanja iz teorije iformatike, :3
statistike i metod. tako da ne bi tribalo biti usmenog dijela osim ako nismo zadovoljni ocijenom
* ispit traje 3 sata :5
* moguce je neki kolokvij u 12. ili 1. misecu nisam sigurna koji ali navodno mogu izaci svi bez obzira jesu li uzeli seminar ili nisu iz pravne informatike, statistike i metod. :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2011 17:38 
Početnik

MOLIM VAS

1. Zamolio bih da mi netko kaže kad trebam računati korigirane frekvencije i šta s njima?
2. Kad se spominje signifikantnost to automatski znaći da trebam izračunat fi, fti, fti- fi itd.. ??
3. Da li postoje pravila za grafove, da li se određena vrsta grafa koristi za određeno gradivo kao npr.za korelaciju i regresiju jedna vrsta,pa druga za medijan aritmetičku sredinu,treća za signifikantnost??
4. Kod aritmetičke sredine s odstupanjima u intervalima da li uvjek idem 0,1,2 itd... osim ako traži da je središte u sredini jer u ovim vježbama iz skriptarnice nekad bude npr.-2,-1,0,1,2,3,4,5,6,7 šta nema smisla(znaći niti počinje od nule niti je ishodište u sredini)??

Sretno svima na roku što slijedi, ja osobno polažem razliku statistike i metodologije, i zahvaljujem ako netko može pomoći da mi odgovori na nejasnoće, ja ću također odgovorit na vaša pitanja ukoliko znam odgovore...

HVALA

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 pro 2011 19:39 
Početnik

1. neman pojma,nisan cula za to
2.signifikatornost ti automatski znaci da racunas hi2 test
3.graf napravis koji oces ili linijski ili histogram
4.kod te aritmeticke taj stupac se oznacava sa di ,dakle staviš 0 u redu u kojem je najveca frekvencija,iznad toga stavljas minus 1, -2..ovisno koliko brojeva imas iznad,a dolje +1,+2 ,,,ovisno o tome koliko brojeva imas dolje ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 pro 2011 14:04 
Aktivan

theodor je napisao/la:
MOLIM VAS

1. Zamolio bih da mi netko kaže kad trebam računati korigirane frekvencije i šta s njima?
2. Kad se spominje signifikantnost to automatski znaći da trebam izračunat fi, fti, fti- fi itd.. ??
3. Da li postoje pravila za grafove, da li se određena vrsta grafa koristi za određeno gradivo kao npr.za korelaciju i regresiju jedna vrsta,pa druga za medijan aritmetičku sredinu,treća za signifikantnost??
4. Kod aritmetičke sredine s odstupanjima u intervalima da li uvjek idem 0,1,2 itd... osim ako traži da je središte u sredini jer u ovim vježbama iz skriptarnice nekad bude npr.-2,-1,0,1,2,3,4,5,6,7 šta nema smisla(znaći niti počinje od nule niti je ishodište u sredini)??

Sretno svima na roku što slijedi, ja osobno polažem razliku statistike i metodologije, i zahvaljujem ako netko može pomoći da mi odgovori na nejasnoće, ja ću također odgovorit na vaša pitanja ukoliko znam odgovore...

HVALA

Nadam se da si izašao u ovom roku i položio al da vidimo možemo li pomoć nekom drugom

1. Korigirane frekvencije ti trebaju samo kad su razredi različitih veličina i to samo za računanje moda i crtanje histograma
2. I da i ne signifikantnost se odnosi na Hi2 test ali i na odstupanja u procjeni aritmetičke sredine. Ali ako ti je u zadatku tablica i traži ti signifikantnost uz stupnjkeve slobode onda je 100% Hi2 test
3. Postoje pravila za grafove, ali ukratko: ako imaš razrede i frekvanciju crtaj stupce, histogram su ti sastavljeni stupci, trend je jedan pravac, regresija su dva pravca a verižni indexi imaju onaj jedan poseban graf ima ga negdje na kraju knjige (ne zbirke nego baš knjige).
4. Kod aritmetičke preko odstupanja u jedinicama intervala di se određuje prema Xo (a Xo je 0 tamo gdje je najveći fi). Prema gore ideš u minus a prema dolje u plus. Sad ako su ti svi razredi jednaki onda ti ide pravilnim odsupanjem po jedan ako nisu onda moraš za svaki razred izračunavat posebno.

Eto nadam se da sam pomogla

Antena007 je napisao/la:
touring17 je napisao/la:
mozemo li izaci na kolokvij sad iza praznika ako nam je nesto ostalo s prve? jel prvo pisemo inf (tj. rad na racunalu) i ima li usmeni dio iz inf?

Rekao je asistent na seminaru da ne možemo ako imamo nešto sa prve, a prvo treba proći praktični rad na računalu,a za usmeni ne znam.

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 sij 2012 09:44 
Početnik

Jel bi mogao netko od kolega napisati kako točno funkcionira cijeli ispit iz ovog predmeta? Čitam, čitam, ali sam sve više zbunjenija!

Koliko sam skužila, prvo se piše informatika, i to na PC-u, zatim ispit iz statistike (i to sve u istom danu), a sljedeci dan je usmeni koji se zapravo piše, a osim informatike i statistike, obuhvaća i metodologiju? Koje kompliciranje, majko mila. :mrgreen:

Enivej, jesam dobro shvatila? I da, koliko treba da se ovaj predmet spremi za neku 3,4? Hvala!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 sij 2012 19:07 
Aktivan

kolege svima sve najbolje u 2012. godini :)

totalno sam se iskljucila iz faksa i svega priznajem a samo bi vas pitala sta je sad na predavanjima ovim? kad pocinju ,, vjezbe '' iz informatike kao? to bi tila ic kako nisam isla na vjezbe iz statistike...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 sij 2012 09:27 
Aktivan

vanna je napisao/la:
:happpppppy NOVoSTI : * ove godine nema vježbi iz statistike jer prof. objasnjava zadatke na predavanjima, a teoriju je rekao da mozemo sami i naucit .....
* izgleda da ce biti prominjen postupak ispita tj. prvo ce biti rad na kompjuterima i to ce se ocjenivat položio i nepoložio :thumbsdown ( nema vise
5 da nam poprave ocjenu tj." jadni mi, uvik nadrapamo"; a test ce sadržavati 2-3 zadatka,a ostalo pitanja iz teorije iformatike, :3
statistike i metod. tako da ne bi tribalo biti usmenog dijela osim ako nismo zadovoljni ocijenom
* ispit traje 3 sata :5
* moguce je neki kolokvij u 12. ili 1. misecu nisam sigurna koji ali navodno mogu izaci svi bez obzira jesu li uzeli seminar ili nisu iz pravne informatike, statistike i metod. :5

A sta onda sa nama koji smo se prebacili i imamo samo metod. za poloziti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 sij 2012 10:33 
Aktivan

Molim vas kad su konzultacije kod prof. jel mislim zatražiti temu za seminar.Izvanredni sam student pa nisam u mogućnosti biti u Splitu. Ako imate koji dobar savjet i neku uputu vezano za seminar iz ovog predmeta bila bih Vam puno zahvalna.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 sij 2012 21:12 
Forumaš

pfz je napisao/la:

A sta onda sa nama koji smo se prebacili i imamo samo metod. za poloziti?

Odes kod profesora, kazes da imas samo metod i pitas kako ces odg...ili mu posalji mail, kako ti draze :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 sij 2012 02:47 
Početnik

jel se ispit sada pise na standardni nacin,mislin ne pise se jos u excelu ili pise?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2012 18:29 
Početnik

ima ko koju preporuku kuda na repete iz statistike? po mogucnosti negdi oko faksa... a u biti moze bilo di...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 sij 2012 17:32 
Početnik

Mene zanima za one koji imaju razliku predmeta ststist+ metodolog.. na koji ćemo način mi polagati ispit?? kome se treba javiti za pomoć oko zadataka.. nekoj curi na forumu..jel zna netko nnjen nick? PUNO HVALA!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 sij 2012 14:42 
Početnik

jeli za usmeni iz informatike dovoljna ova skripta sa nasciturusa?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 sij 2012 15:24 
Aktivan

Da li mi može netko reći kada je idući rok? Odnosno kada su rokovi u veljači?
Ne da mi otvoriti na stranici fakulteta.
Hvala punoo!
pozz!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 09:38 
Početnik

Ej ljudi sta je s nama sta nismo sve ocistili s prve godine? Tj. mozemo li izaci makar na rad na računualu ono kao "na crno"?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 10:41 
Forumaš

Crnobijela je napisao/la:
Ej ljudi sta je s nama sta nismo sve ocistili s prve godine? Tj. mozemo li izaci makar na rad na računualu ono kao "na crno"?

kazu da ne mozemo...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 10:44 
Sega mega kul forumaš bez života

Pa ni ne znači vam to puno.
Taj informatički dio ionako se riješi u 7 min maximalno, ako imate mrvicu znanja.

Bolje vam je čistit godinu...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 10:48 
Forumaš

znamo, al bar nesto rijesis cisto motivacije radi... :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2012 12:37 
Početnik

:) slazem se...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2012 10:43 
Aktivan

Vidim da nas je samo troje prijavljeno na ispit ovaj rok? Jel to moguce ili krivo vidim??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2012 21:20 
Početnik

pfz je napisao/la:
Vidim da nas je samo troje prijavljeno na ispit ovaj rok? Jel to moguce ili krivo vidim??

mislim da je to nešto krivo,.ja sam preko studomata i ne vidim si ime...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 sij 2012 10:41 
Početnik

koja ja najbolja skripta za naučit i jel uopće dovoljna samo skripta...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 sij 2012 16:17 
Početnik

zanima me jesu li excel , word i power point na engleskom ili hrvatskom jeziku

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 sij 2012 14:52 
Početnik

:happpppppy

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1466 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: