theodor je napisao/la:
MOLIM VAS
1. Zamolio bih da mi netko kaže kad trebam računati korigirane frekvencije i šta s njima?
2. Kad se spominje signifikantnost to automatski znaći da trebam izračunat fi, fti, fti- fi itd.. ??
3. Da li postoje pravila za grafove, da li se određena vrsta grafa koristi za određeno gradivo kao npr.za korelaciju i regresiju jedna vrsta,pa druga za medijan aritmetičku sredinu,treća za signifikantnost??
4. Kod aritmetičke sredine s odstupanjima u intervalima da li uvjek idem 0,1,2 itd... osim ako traži da je središte u sredini jer u ovim vježbama iz skriptarnice nekad bude npr.-2,-1,0,1,2,3,4,5,6,7 šta nema smisla(znaći niti počinje od nule niti je ishodište u sredini)??
Sretno svima na roku što slijedi, ja osobno polažem razliku statistike i metodologije, i zahvaljujem ako netko može pomoći da mi odgovori na nejasnoće, ja ću također odgovorit na vaša pitanja ukoliko znam odgovore...
HVALA
Nadam se da si izašao u ovom roku i položio al da vidimo možemo li pomoć nekom drugom
1. Korigirane frekvencije ti trebaju samo kad su razredi različitih veličina i to samo za računanje moda i crtanje histograma
2. I da i ne signifikantnost se odnosi na Hi2 test ali i na odstupanja u procjeni aritmetičke sredine. Ali ako ti je u zadatku tablica i traži ti signifikantnost uz stupnjkeve slobode onda je 100% Hi2 test
3. Postoje pravila za grafove, ali ukratko: ako imaš razrede i frekvanciju crtaj stupce, histogram su ti sastavljeni stupci, trend je jedan pravac, regresija su dva pravca a verižni indexi imaju onaj jedan poseban graf ima ga negdje na kraju knjige (ne zbirke nego baš knjige).
4. Kod aritmetičke preko odstupanja u jedinicama intervala di se određuje prema Xo (a Xo je 0 tamo gdje je najveći fi). Prema gore ideš u minus a prema dolje u plus. Sad ako su ti svi razredi jednaki onda ti ide pravilnim odsupanjem po jedan ako nisu onda moraš za svaki razred izračunavat posebno.
Eto nadam se da sam pomogla
Antena007 je napisao/la:
touring17 je napisao/la:
mozemo li izaci na kolokvij sad iza praznika ako nam je nesto ostalo s prve? jel prvo pisemo inf (tj. rad na racunalu) i ima li usmeni dio iz inf?
Rekao je asistent na seminaru da ne možemo ako imamo nešto sa prve, a prvo treba proći praktični rad na računalu,a za usmeni ne znam.