Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 11 kol 2026 14:41.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 16 ožu 2010 00:33 
Forumaš

jade je napisao/la:
vucica je napisao/la:
AAAAA...ja sam počela učiti 1 Bosnićevu knjigu..imam osjecaj kao da nikad neću naučit taj mpp...A tek sam na početku! :(

I ja isto...ma hajde, samo hrabro, ako smo sve do sada položile valjda ćemo i ovo...meni je ovo zadnji, pa bih voljela to riješiti u travnju, vidjet ćemo...

naravno da hoćeš. meni je zadnji osta upravno i mislim da je dosta teži od mpp-a. možda jer je apstraktniji, ne znam :wh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 ožu 2010 00:34 
Forumaš

irenalaw je napisao/la:
Dragi moji Mpp-ovci...nas dvije kolegice izlazimo 17.3. na apsolventski rok...u frci smo s još nekim pitanjima pa molimo za pomoć:

1. Izvori prava kod RK?
2. Razlika između aktorske kaucije i siromaškog prava?
3. Konvencije koje se tiču određivanja statusa kod državljanstva?
4. Koji zakoni osim ZRSZ-a sadrže kolizijska pravila?
5. Pravo mjerodavnoi za sposobnost stranaka za sklapanje ugovora o arbitraži? Pravo mjerodavno za valjanost ugovora?
6. RK - može li sudac koji odlučuje o predmetu , primjeniti pravo RH kao mjerodavno?
7. Oblik ugovora o arbitraži?
8.Tko je nadležan za poništaj ugovora o arbitraži?
9. Kojim zakonima se u RH definira boravište?

I to je to! Molim vas ako znate pomagajte!!! POzzzzz i vidimo se u srijedu! :sok:

ufff sve je ok ali ovo pod 2. ipak mislim da moraš znat ako misliš proć

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ožu 2010 16:53 
Početnik

pitanja sa roka 17.ožujka 2010

1. MPP-OPĆI DIO

a) Navedite sve što znate o poveznici "prebivalište", uključujući i razliku u poimanju te poveznice u mpp-u kontinentalne Europe u odnosu na države common law-a
b) Je li po hrvatskom mpp-u dopuštena revizija zbog neprimjene mjerodavnog prava ?
c) Objasnite ulogu materijalnog i procesnog javnog poretka u mpp-u.

2. PRAVNI POLOŽAJ STRANACA

a) ZN, ZVDSP - Stjecanje nekretnina od strane stranaca
b) ZS- U kojim slučajevima se izdaje putni list za stranca ?
c) ZRSZ- Navedi rješenje za slučaj pozitivnog sukoba državljanstva ?

3. MEĐUNARODNO PRIVATNO PRAVO -POSEBNI DIO

a) ZRSZ- Mjerodavno pravo za uvjete za sklapanja braka
b) ZRSZ- Mjerodavno pravo za skrbništvo
c) ZOSOZP - Mjerodavno pravo za ugovor o osiguranju u zračnom prometu
d) PZ- Što se sve ocjenjuje prema pravu države čiju pripadnost brod ima

4. MGPP I PRAVO MTA

a) ZA- Arbitabilnost
b) ZRSZ- Opća međunarodna nadležnost
c) NYK - Navedite predpostavke zbog kojih će priznanje i ovrha stranog pravorijeka biti odbijeni,a na koje sud pazi po službenoj dužnosti.

5. EUROPSKO MPP

a) Rimska konvencija;
- Kako konvencija normira pitanje prinudnih propisa
- Kako konvencija normira pitanje stranačke sposobnosti
b) Uredba Vijeća br.44/2001
- Mjerodavno pravo za određivanje prebivališta pravnih osoba
-sporazum o nadležnosti po BU I

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2010 08:51 
Forumaš

katicagolubic je napisao/la:
Ja imam svoju skriptu. Na koju se može proći, ali ja nažalost nisam prošla pismeni. Prvi put sam izašla na usmeni i pala na 4 pitanju. Ako tko želi može je kopirati. Eto pisana je na kompujeteru. Pitanja i odgovori sa svih rokova. Nikad nisam nikog osuđivala, a nije nama da sudimo. Moj broj je 0989-162552.

Samo ju pošalji na mail: skripte@nasciturus.com

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ožu 2010 19:50 
Početnik

Ja sam iz Bosnića 2 sa kraja učila samo izvadak iz NYK, izvadak iz ZA je prekratak, pa preporučujem da se radi po zakonu, PZ je ok učiti po Bosniću,kao i ZOSOZP i ZM.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ožu 2010 22:53 
Forumaš

vucica je napisao/la:
vucica je napisao/la:
Krećem na 2 Bosnićevu knjigu..juhuuu..Od onih zakonskih teskstova na kraju knjige, jel valjaju svi ili su prestarili? Thx
Di je rocky da mi odgovori..on je pun informacija... :wink:

eee sorry bio sam malo off ovih dana :seewhy

valjaju svi - ZA, PZ, ZOSOZP (ilikakoli već) i ZM, imaš još onu konvenciju na samom kraju, dodaj još one dvije konv i to je to. osim Zakona o strancima, naravno :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ožu 2010 22:54 
Forumaš

vucica je napisao/la:
Svaka čast žuta na 5! A Sajkovu knjigu treba cijelu naštrebat ili? :ajme Bosnić nije kompliciran, da..al ima i tu dosta..dok mi ne sjednu svi ti članci..uf...A još ti zakoni i konvencije.. :scared al to mi se sad sve čini kao da neću nikad naučiti...nadam se da hoću.

mislim da se uvijek ponavljaju ista pitanja iz sajka i ja sam ih izdvojio i naučio iz skripte i bilo je više nego dovoljno. a pitala me 3 pitanja iz tog dijela na usmenom

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ožu 2010 22:57 
Forumaš

zuta je napisao/la:
Ljudi, samo nemojte učiti po nekakvim skripticama, ništa vam neće biti jasno, pogotovo Sajko. Bosnić 1 i 2 nije kompliciran, mislim ima i tu za učiti, paziti da se ne pobrkaju neke stvari, ali barem je normalno i jednostavno pisan.
Zakone i konvencije tako i tako treba učiti ili cijele, ili određene članke, tako da ni tu nikakva skripta ne pomaže.
Iz Sajka ima dobra skripta, od nekih 45 str.,ali kada sam ju učila ništa mi nije bilo jasno, pa sam si na kraju kopirala Sajka knjigu, sve fino pročitala i opet naučila stvari koje su i u skripti, razlika je samo u tome što je sve jasnije kada se pročita knjiga. I na kraju sam prošla sve testove i pitanja.
Kažem, duže mi je trebalo da sve to naučim i prođem, ali sam položila od prve i dobila 5. Znači nikakve skripte i skriptice. A profesorica je super korektna, takve sam loše priče čula o njoj, a ne mogu biti dalje od istine. Kada naučite, tada ćete i proći. I ne mogu vjerovati da ljudi padaju na komisiji ili da po drugi puta idu na komisiju. :wh Samo treba zagrijati stolac i straha nema. Sretno svima!

slažem se sa svime što si napisala vezano uz profesoricu. ja sam isto iz prve prošao, nikakvi problemi i dobio bi 5 da sam znao zadnje pitanje iz briselske. sve iz službene literature, samo ipak mislim da se sajko može iz skripte (jbg bio sam u škripcu s vremenom) jer se ponavlja 10-12 istih pitanja (doduše prilično opširnih).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ožu 2010 10:10 
Početnik

Treba proći Bosnića i Sajka i ZRSZ-e, a ostali svi odgovori nalaze se u mojoj skripti. Poslala bi je na mail,ali ne mogu jer ju imam samo kopiranu. Kod kolega uzela stick i stavila na njega. Prolazi se na nju svi su odgovori. Od prve sam prošla pismeni, a kasnije nisam imala sreće. Ja sam u St do kraja 4mj.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ožu 2010 17:47 
Početnik

Ja sam tu skriptu nabavila od jedne cure iz Zg-a, kada uhvatim malo vise vremena staviti cu ju na net. Istina je da se moze i samo po njoj nauciti (uz Bosnica i zakone) i zaista je sve bitno u njoj sadrzano, samo meni nista nije bilo jasno, pa sam si uzela i knjigu, pa mi je sve to nabubano iz skripte bilo jasnije.
Za one koje imaju Sajkovu knjigu, obratite paznju na slijedeca pitanja: izvori, vrste kol.pravila- nabrojati i osnovno o njima,struktura kol.pravila- takodjer podjela i osnovno, drzavljanstvo-osnovno, ne treba sukcesija, nacini stjecanja i gubitka i sl.(pogledajte si poglavlja visestruko drzavljanstvo i apatride), prebivaliste i redovno boraviste, autonomija stranaka,izbjegavajuca klauzula,karakteristicni sadrzaj-osnovno,kvalifikacija,renvoi, posebno skriveni renvoi, prethodno pitanje,prilagodjavanje,promjenjivost statuta, procesni javni poredak.
Mislim da je dovoljno da od svakoga pitanja naucite 5-6 recenica, cisto sumnjam da ce profesorica traziti vise od toga.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2010 11:21 
Početnik

da li profesorica priznaje pismeni ako sam ga prošla i pala na usmneom za slijedeći put,pa odgovaram samo usmeno sljedeći put??naime smatram da je zuta najiskrenije što se tiče ispita tj.vremena koje joj e trebalo za učenje.ovaj se ispit mora učiti 2 mjeseca,ako se želi stići i ponoviti to sve naučeno sa razumijevanjem.i da još uvijek nakon 2 mjeseca učenja ljudi prozuje na masu pitanja,tako da one priče od 3 tjedna učenja nemaju smisla.ali ok.imaju ako ste se već prije susreli sa tim ispitom,pa ga sada po 2.ili 3.put prelazite ali nikako drugačije.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2010 11:31 
Aktivan

koliko ja znam, ides opet na pismeni....iako to nije bas u skladu sa statutom faxa, ali eto.... :evil: :cry:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2010 08:20 
Početnik

Pitanje za one koji su položili, imam svu literaturu i učim po njoj. Zanima me samo mišljenje onih koji su položili-koliko je dobra za ponavljanje ona skripta po pitanjima od nekih 150 str. Koliko sam gledao sve je obuhvaćeno? No zanima me budu li baš takva pitanja na pismenom?
Hvala unaprijed na odgovoru...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 tra 2010 17:42 
Početnik

Zakone i konvencije! Za njih treba vise vremena.

Za Slavonca : sasvim je dovoljno skupiti testove koji se vrte unazad godinu i pol dana, kako su bila postavljena u tim testovima, tako se i ponavljaju. A sva se ponavljaju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2010 14:14 
Forumaš

vucica je napisao/la:
Ja sam zavrsila obje Bosniceve knjige..al sad treba to ponavljat ko papagaj..da uđe u glavu taj ZRSZ..sto da krenem poslije...Sajka ili ove zakone i konvencije?

ja bi preporučio zakone i konvencije, a sajka prođi po pitanjima koja se vrte, a to sve imaš u onoj skripti. ne znam, meni je mpp mila majka prema upravnom, ako neko ima drukčijih iskustava neka me slobodno malo ohrabri :cheers

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 tra 2010 22:46 
Aktivan

Najbolje bi bilo da netko napiše sve te haške konvencije! Ako nije teško..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 tra 2010 13:03 
Početnik

hej ljudi...jel mi neka dobra dusa moze odg na par pitanja?
1.kada je doslo do promjene polja primjene ZRSZ ratione materiae i u cemu se sastojala?
2.uloga materijalnog i procesnog javnog poretka u mpp....jesu li to funkcije poz.i neg.
3.ZRSZ-pod kojim pretpostavkama tijelo RH nece donijeti odluku u postupku u kojem je stranka drzavljanin RH?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 tra 2010 20:24 
Aktivan

zuta je napisao/la:
1. Haška Konvencija o građanskom sudskom postupku (1905.,1954.)
2. HK o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava (1961.)
3. HK o sukobu zakona u pogledu oblika oporučnih raspolaganja (1961.)
4. HK o zakonu koji se primjenjuje na prometne nesreće (1971.)
5. HK o zakonu koji se primjenjuje na odgovornost proizvođača za svoje proizvode (1973. )
6. HK o olakšanju međunarodnog pristupa sudovima (1980.)
7. HK o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece (1989.)
8. HK o dostavljanju u inozemstvo u građ. i trg. predmetima (1965.)

Ima i još jedna
9. Haaška konvencija o nadležnosti,mjerodavnom pravu, priznanju, ovrsi i suradnji o roditeljskoj skrbi i mjerama zaštite djece (1965.)
...i ispravak godine kod konvencije 7., nije 1989, već 1980.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2010 23:49 
Početnik

Ma ne, nisi za k ucila Sajka, svaka cast na trudu! Ako si i Bosnica i zakone i konvencije naucila, onda si barem sigurna da ces proci. Ali svakako si prodji i pitanja koja se vrte na pismenome, i uz sve ovo nauceno dogoditi ce ti se da procitas neko pitanje i pitas se wtf??? Ali onda procitas odgovor i kazes si: Ahaaa, pa to je to! I sjetis se gdje si to procitala i sve ti onda sjedne i sve povezes u glavi. A to tako ne ide u MPP-u ako radis iz skripte. Zato - bolje po knjizi, uvijek je bolje po knjizi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2010 11:46 
Aktivan

Ljudi zakon o strancima iz 2007 treba jel?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2010 12:08 
Forumaš

yes

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 tra 2010 12:48 
Početnik

Imam tu skriptu od 150 str koja ima 741. pitanje. Čini mi se su to pitanja koja dolaze na pismenom na Zagrebačkom faksu,npr. onaj povijesni dio ili sadržaj Haških konvencija, pa mi nije jasno kako da to učim. Sve ili da usporedim sa pitanjima pismenih koje imam? Ako netko ima koji pametan savjet nek se javi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 tra 2010 08:10 
Forumaš

vucica je napisao/la:
jade je napisao/la:
vucica je napisao/la:
Thx Jade..jel ides sad na ispit? Libertas mislim da je pametnije usporedit s pismenima..Mislim tko će učiti 741 pitanje!? Mozda naucit samo neka.

Idem. Malo sam luda od tog mpp-a, a još mi je zadnji....u raskoraku sam između želja (da to napokon skinem s grbe) i mogućnosti (teško da ću proć od prve).

Luda je blaga riječ..bar za mene... :lol: i meni je zadnji..ajd sretno, javi kako je bilo..i jesi učila Sajka od a do ž? Ja planiram uskoro s njim krenut..

Sajka sam učila po onom što se pita iz njega...ništa više...vidjet ćemo. Pozz..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 tra 2010 10:59 
Forumaš

Help!! Frka mi je, pa bih molila da mi onaj tko zna pomogne s dilemom: primjenjuje li se uredba BU1 na zahtjev za udržavanja između bračnih drugova?? U dilemi sam, jer kaže da se Uredba ne primjenjuje na osobna stanja i prav sposobnost fizičkih osoba, na vlasnička prava iz bračnih odnosa...(uzdržavanje ne spada u vlasnička prava) a poslije se u nekom članku spominje predmet uzdržavanja, ali se ne spominju bračni drugovi konkretno...onda bi odgovor trebao glasiti: DA?! Već sam luda od ovog, help....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 12:17 
Početnik

A po mojoj nekoj logici bi se trebala primjenjivat jer predmet uzdržavanja spada pod one posebne nadležnosti, valda se pod tim onda podrazumjevaju i bračni drugovi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 tra 2010 20:58 
Forumaš

piletina je napisao/la:
molim zutu da mi kaze ošto je to sa uspjehom rješila ,koliko je dugo učila mpp??znam da je to individualno,al znam da je napisala da je njoj puno vremena trebalo pa me zanima koliko??i naravno ako mi netko može dati savjet da li da prvo učim za pismeni,tj da pređem pitanja za što meni treba minimalno tri tjedna,ali da se baš dobro nauče svi odgovori,pa onda da učim ponovno sve po knjgama i zakonima(i konvencijama)za usmeni,al baš onako temeljito ili kako??
ja sam to pročitala sve jednom i trebalo mi je samo da temeljito pročitam 3 tjedna,zpa ne razumijem ljude koji kažu da je dovoljno 40 dana.mislim da si najkoncenriraniji na svijetu da se to ne može ni za 60 dana.ne znam ,ja učim 4-5 sati dnevno pa opet neznam konkretno odgovoriti niti na jedno navedeno pitanje nako što sam pročitala sve,a ne vjerujem ni da ću to moći ni da još jednom to učinima,počela sam ponovo iznova.zato žuta molimte da mi kažeš koliko si dnevno učila,onak iskreno i koliko dugo??jel bi 2 mjeseca bilo dosta??please..meni je ovo zadnji i ništa mi nije bilo problem kao ovaj ispit.please zuta

piletino ja tvrdim iz osobnog iskustva (i još par kolega koje poznajem) da se mpp može spremit i položit za mjesec dana, uz 5-6 sati učenja dnevno.
po meni je upravno duplo teže.
i da ne spominjem koliko mi je ova tema na naciturusu pomogla da položim, svaka čast ljudi!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 10:36 
Početnik

molim vas ljudi zna li tko kako bi treba glasiti točan odgovor na 4.c)pitanje sa ovog roka:
c) NYK-Navedite kako konvencija određuje:
ca)Ugovor o arbitraži
cb)Vrste ugovora o arbitraži
Hitno je,sutra je usmeni i bojim se da bi me to moglo pitati (ako prođem pismeni naravno)
Unaprijed hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 11:44 
Početnik

hvala rocky,utješno je znati da se za mjesec dana stigne naučiti ovako opsežna materija.naime ja sam iz upravnog dobila 5 ,učila mjesec dana punom parom i eto.to je zaista dokaz da je sve induvidualno,al eto tražim utjehu...meni je upravno pravo ok jer je sve konkretno dok je mpp apstraktno i puno primjera koji su nerazumljivi ili toliko slični da se ne mogu pronaći u tome.ništa valjda ću stići ako počnem sada punom parom do 23.6.kada sam prijavila ispit,a ako ne onda se nadam barem 7.7.pozdrav i hvala svima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 13:59 
Početnik

piletina je napisao/la:
P A Ž NJ A P A Ž NJ A P A Ž NJ A!!!!Umalo da zaboravim napisati vrlo važnu stvar koju sam saznala.naime budući da sam od mnogih studenata čula da imaju problem sa učenjem ove opsežne materije,i da bi im bilo od velikog olakšanja i pomoći polaganje ovog ispita u 3 kolokvija kako sam bolognski proces i predviđa;dala sam si zadatak i raspitala se o ovom ispitu na drugim pravnim fakultetima u Hrvatskoj.najprije sam zvala mzoš-ministarstvo znanosti obrazovanja i športa koji su mi potvrdili da bologna predviđa polaganje ispita kroz kolokvije,a budući da je ove godine bolognja stigla do 4.godine oni kažu da bi se ispit morao provoditi kroz kolokvije kako za bolognjce tako i za sve ostale studente,dakle i za stare.zvala sam ostale pr.faklultete u zg.,ri.,os.,i svi su mi potvrdili da se kod njih ispit provodi kroz 3 kolokvija,em zbog širine materije,em zbog toga što se svi moraju ravnati po bolognji.MZOŠ me uputilo u vezi ovog pitanja na rektorat sveučilišta u st-u.razgovarala sam sa prorektorom za nastavu gosp.Zanchijem i ukazala mu na problem ,a on mij rekao da sastavim dopis koj će poslužiti kao sugestija da on to senatu predloži i uputi na raspravljanje.Rekao je da je to moguće.;budući da se provodi na svim ostalim pravnim fakultetima ,pa zašto bi splitski pr.fakultet bio iznimka,a ustvari bi bilo po pravilu i u skladu sa bolognom da se provodi kroz kolokvije.e sad me zanima da li se vi svi studenti slažete da ja to pišem i uputim prorektoru??naime zg.pravni fakultet si je na isti način olakšao učenje kod profesora sikirića,jedino mi smo mulci koji učimo 1000 strana odjednom.

sad sam ovo pročitala i budući da studiram u zagrebu i da sam ove godine seminarist prof.sikirića moram vam reći da ovo nije istina, mi u zg nisamo vidjeli K od kolokvija za nijedan ispit na 3 i 4 godini (osim obveze polaganja kolokvija za seminarsku obvezu) i onda ideš normalno na pismeni pa usmeni ispit!!! tako da to što pričaju profesori su samo priče za malu djecu.
normalno da bi bilo puno lakše da imamo kolokvije.
kod profesora sikirića moramo napisati seminarski rad + položit kolokvij i to sve za seminarsku obvezu i onda normalno na ispit kao i ostali. + imamo 4 knjige za ispit
tako da nije bajno ni malo.....
ali eto :)
što je tu je...moramo izdržati svi skupa...

mene zanima da li netko od vas ima one prezentacije sa predavanja prof.sikirića. pročitala sam na 1.stranici ovdje da je poslao nekome, naime nama nije davao to pa bi mi dobro došlo ako bi mi netko htio to poslati ........hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 14:33 
Početnik

1.MPP-OPĆI DIO
a)lex causae
aa)navedite najpreciznije značenje tog izraza
ab)navedite dva primjera iz zrsz
b)je li po hr mpp-u dopuštena revizija zbog neprimjene mjerodavnog stranog prava?
obrazložite svoj odgovor
c)objasnite izbjegavajuću klauzulu i oblike te klauzule

2.PRAVNI POLOŽAJ STRANACA
a)pod kojim će se uvjetima strancu odobriti privremeni boravak?
b)u kojim slučajevima se izdaje putni list za stranca?
c)kako zrsz uređuje osobni statut polipatrida?

3.MPP-POSEBNI DIO
a)zrsz-razvod braka-mjerodavno pravo?
b)zrsz-pravna i poslovna sposobnost fizičke osobe-mjerodavno pravo?
c)zosozp-mjerodavno pravo za štetu koju zrakoplov u letu nanese na zemlji
d)pz-što se sve ocijenjuje prema pravu države čiju pripadnost brod ima?

4.MGPP I PRAVO MEĐ.TRG. ARBITRAŽE
a)što je perpetuatio iuridictionis i kako je reguliran zrsz-om
b)zrsz-nadležnost za davanje dozvole za stupanje u brak
c)nyk-navedite kako konvencija određuje:
ca)ugovor o arbitraži
cb)vrste ugovora o arbitraži

5.EUROPSKO MEĐ. PRIV. PRAVO
a)rimska konv.
aa)polje primjene mjerodavnog prava za ugovor
ab)kako konvencija normira pitanje prinudnih propisa?
b)uredba vijeća 44/2001
ba)mjerodavno pravo za određivanje prebivališta fizičkih osoba
bb)litispendencija:usporedi zrsz i BU I

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 22:01 
김정일

sijft je napisao/la:
[

mene zanima da li netko od vas ima one prezentacije sa predavanja prof.sikirića. pročitala sam na 1.stranici ovdje da je poslao nekome, naime nama nije davao to pa bi mi dobro došlo ako bi mi netko htio to poslati ........hvala

stavljena su u našoj skriptarnici

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 15:36 
Početnik

Napišem 4 od 5 ali ne trebalo je nešto još dodati i to nije za prolaz??? Ma dajte profa nije fer nije da ne znam za 2 nema šanse....to je sve kriv onaj biser sikirić da nije došao ne bi bilo frke....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 16:55 
김정일

Skripta koju je poslao big joe, imamo nekih tehnickih problema sa skriptarnicom, tako da cemo je sada dodati na forum, a poslje na glavnu stranicu

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 17:45 
Početnik

Evo jedna dobra vijest,danas mi je kolega koji je bio kod prof. rekao da od 6 mj.ide povijesni dio koji se uvodi kao zasebno pitanje (znači,od 6mj ima 6 pitanja) ali to pitanje će biti isključivo za veću ocijenu :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 18:14 
Početnik

vucica je napisao/la:
big joe je napisao/la:
beare je napisao/la:
evo moji dojmovi sa usmenog. svi koji su bili na komisiji su položili, nakon toga je krenula ispitivati ostale. dosta dugo pita i traži puno. prolazi sve djelove kao i u ispitu. iako na prvi dojam profesorica djeluje strogo nece te rušiti ako sve ne znaš.
što se tice gradiva, meni je trebalo dobrih mjesec dana da nešto naučim

Što se tiče usmenog potpisujem.

Ako ne želite završit na komisiji i mučit se s tim ispitom mjesecima nemojte učit smo iz knjiga. Velika večina koja je učila samo iz knjige bez problema je dogurala do komisije. Moj savijet je da knjige samo pročitate dva tri puta da shvatite o čemu se radi a učite po pitanjima s prošlih pismenih. Na taj način i pismeni i usmeni se prođe bez problema. Ja tako radio i prošo iz prve, dobio 3.
Tokom dana ću poslat moderatorima sva pitanja s prošlih rokova unazad jedno 2.g. sa odgovorima pa da stave u skriptarnicu.

Svaka čast Big Joe ako nam pošalješ sva ta pitanja s odg!! :cheers Ja baš prolazim Sajkovu knjigu...al neke bitne naslove..

e da....
ja sam isto učio samo po pitanjima. krenuo sam po onoj skripti no to je previše pa sam uzeo pitanja označio odgovore u skripti i knjigama i samo to učio. dovoljno za prolaz, no treba neko vrijeme da se to nauči.

btw. ovo što je kolega napravio svaka čast, pomoci ce mnogima:)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 20:12 
Početnik

Svaka čast kolegi za pitanja.
Ajd još samo da potvrdimo ovu info da od 6mj ide 6 pitanje kao povjesni dio i to jedino tko želi za veću ocijenu.
Jer ovih dana sam čuo da ide i još 2 uredbe iz nove Sajkove knjige,neke kolege još pričaju da će ić i 9 Haški konv. tako da radi mira u kući definiramo koje promjene idu od 6mj.
Ako je ova info točna što mi je kolega rekao to je onda ok.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 20:33 
Početnik

Za piletina:
Meni je trebalo i vise od 2 mjeseca ucenja, jedno 2 mjeseca sam ucila 4 sata dnevno efektivno, a zadnjih mjesec dana i po cijele dane, znaci kojih 6-7 sati efektivno.
Upravno pravo mi je bio macji kasalj kada se usporedi sa mpp-om, njega sam ucila kojih 3-4 tjedna i dobila 4.
I ja sam bila luda jer mi dugo, dugo vremena nista nije bilo jasno, a materija mi je jednostavno bila preteska. I strasno sam se bojala ispita i profesorice jer sam cula svakojake price. Koje nisu istinite.
Jos nisam cula da je netko ucio po knjigama i dosao do komisije, znam troje ljudi koji su uporno ucili po skriptama, pa pali na komisiji i poslije isli jos 2-3 puta dok nisu polozili.
Ne preporucujem ucenje samo po pitanjima i skriptama, bolje si uzmite knjige, dobro zagrijte stolicu i kada to relativno dobro naucite, par dana prije ispita prodjite pitanja koja se vrte. Ja sam tako napravila, a uostalom, kada sam naucila iz knjiga, za sva pitanja mi je trebao dan ili dva, ne vise. Samo obavezno prije ispita prodjite pitanja! Sretno svima!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 21:25 
Početnik

Moje preporuke o metodi učenja bi bile slijedeće:
1.Proć Sajka osnovne institute
2.Dobro sažvakat ZRZS
3.RK i Uredbu
4.I onda po gore navedeni pitanjima

Sajko je jako komplicirano napisan,sa previše nepotrebnih informacija koje jako ne motivirajuće djeluju na kolege koje tek krenu učit,jer ne znaju što je bitno a što ne,bar je meni bio to problem,i treba im bar 20 dana dobrog rada da počnu kužit šta treba a što ne,ovaj ispit nebi bio toliko težak kad bi postojala literatura koja bi bila zdravo seljački napisana,tj bez ne potrebnih kompliciranja.
A šta se tiče pitanja,bez podloge teško da će nekome bit dovoljni za proć,osim ako ih baš ne nauči napamet sve,ali su vrhunska vodilja za učit uz knjigu i ZRSZ i zato naklon za pitanja+odgovore :celebrate

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 21:46 
Aktivan

ja sam saznala ovako- dvoje kolega je pitalo u vezi literature i profesorica je rekla da se od 6.mjeseca uvodi i povijesni dio, ali da nece biti od prevelike vaznosti...tako je njima rekla...

inace slazem se sa leonom...profesorica kao da ne zna za dvojke...ili visoke ocjene ili nista...mislim da ipak s obzirom na kolicinu literature trazi preveliku preciznost u odgovorima...mislim nemaju svi ljudi na svijetu fotografsko pamcenje...a i pocinjem se pitat ako za ovaj ispit nije dosta 2 mjeseca koliko bi onda trebali imati za pravosudni ispit--5 godina... :thumbsdown

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 21:55 
Aktivan

Hvala Big J! :thumbsup Leon šta je prof Sikirić došao, ispitivat ili? Dobro je ako to pitanje neće biti od prevelike važnosti..jer i ovako mi je u glavi pravi bučkuriš od toliko informacija!! Pa što je tako teška na davanju dvica...stvarno je predmet koma...meni najgori ispit u cijelom studiranju..a još mi zadnji pa mu to daje još veću težinu... :? Nadam se da će mi sjest u glavu nakon danonoćnog ponavljanja do roka u ljeto.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: