Vodič za brucoše II dio

Iz kojih predmeta se može lako dospjeti na komisiju?

Najviše komisija na prvoj godini je iz Teorije prava i države. Sa vremena na vrijeme netko uspije i iz rimskog prava dospjeti na komisiju. Profesori vam uglavnom ne upisuju 3. pad na predmetima 1. godine jer im je dolaženje na komisije samo dodatni posao kojeg oni nastoje izbjeći.

 

 

Kako se polažu ispiti ? Moram li proći pismeni da bih išao na usmeni? Što ako sam kolokvirao ispit?

Ispiti se očito polažu na način da svojim znanjem uspijete uvjeriti profesora da ste zaslužili prolaz
Na pravu je oko 80 % ispita usmeno, dok je ostatak kombiniran, tj. pismeno + usmeno. Iako profesori ne bi smjeli uvjetovati prolazak na usmeni dio ispita pismenim, praksa je nešto drugačija. NA prvoj godini PF jedini pismeni ispit kojeg ćete sigurno imati je Teorija Prava i Države kod profesora Pokrovca. Način ispitivanja iz sociologije ovisi o broju studenata koji su došli na ispit. Manji broj studenata će odmah usmeno ispitati ali nemojte na to računati jer uglavnom ipak bude prvo pismeni pa onda usmeni.

 

Što ako nisam spreman za ispit a prijavio sam ga?

Ništa.Ako ste prijavili ispit preko studomata možte ga do 3 dana prije ispita odjavit ili odgodit za drugi dan. Ako ste se prijavili preko prijavnice onda se nećete pojaviti taj dan na ispitu, i Vaša prijavnica će biti iskidana. Na prvoj godini su profesori relativno fleksibilni sa odgađanjem ispita, iznimka su Teorija prava i države, Sociologija. Ukoliko baš želite biti fini, otići ćete par dana prije do referade i odjaviti ispit. Međutim, ovo je VRLO VAŽNO! Ako prijavite ispit za prvi dio roka, a potom ga odjavite, ili se ne pojavite na ispitu a profesor Vam nije dopusti odgodu, NEĆETE MOĆI prijaviti ispit za drugi dio roka u referadi. Ovo još jedanput napominjem jer je puno ljudi pogriješilo na ovoj sitnici.

 

Koji ispiti su najteži na prvoj godini?

Ovo je vrlo subjektivno pitanje. Težina ispita ovisi o sposobnostima i preferencijama studenata. Tako će student kojega povijest baš i ne zanima imati veći predmet sa ovim ispitom nego, recimo sa sociologijom. Isto tako nekim studentima više leži učenje na pamet nego logično zaključivanje pa će im biti lakša teorija nego rimsko pravo. Jedini objektivni indikator je prosječna prolaznost po ispitu. A ona po našoj slobodnoj procjeni izgleda otprilike ovako:

 

Predmet

Prolaznost po ispitu

Teorija države i prava

7-8%

Rimsko pravo

15-20%

Sociologija

30%

Povijest

75%

Politička ekonomija

98%

Napomena: za ispite kao Teoriju i Rimsko pravo studenti mnogo više uče nego za povijesti ili sociologiju tako da se ove brojke ne mogu uzeti kao stvarni odnos težine pojedinog ispita.

 

Kako mogu znati tko ispituje Rimsko Pravo?
Postoji neko nepisano pravilo po kojem ispite koji započinju u 9 sati ispituje prof. Staničić,a u 10 sati je profesorica Šarac. Najjednostavniji način je otiči i pitati profesoricu u koje želite odgovarati kojeg dana ispituje.

 

A koji je ispit najteži na fakultetu?

Na pravu postoji jedan THE ISPIT koji se smatra najtežim .Osobe koje ga polažu se mogu primijetiti po tome sto u mračnim kutovima čitaonice govore mantre o etažiranju i zemljišno knjižnom pravu. No nakon sto ga položite imate se pravo hvaliti kako ste položili GP I kod profesora Kačera.Međutim zadnjih godina Kazneno Pravo je došlo uz bok sa G1. KPP nećemo spominjati u ovom kontekstu jer kada (i ako) dođete do KPP već ćete biti iskusni studenti i moći ćete sami najbolje procjeniti.

 

 

Da li je bolje prvo polagati lakše ili teže ispite?

Opet izrazito subjektivna stvar. Ja bih rekao ni jedno. Najvažnije je da položite dovoljno ispita da biste mogli dati uvjet za sljedeću godinu.  Ukoliko pametno rasporedite vrijeme te preko kolokvija položite neke ispite, možete relativno bezbolno riješiti prvu godinu. Tajna uspješnog rješavanja prve godine leži u tome da što više toga riješite do 5. mjeseca preko kolokvija i predrokova.Onda će vam ostati dovoljno vremena kroz 6. mjeseca a i cijeli rok u 9. mjesec za svaki slučaj.

 

Koliko ispita moram dati za uvjet?

Postoji vam nekoliko kategorija:

 

 

Studenti koji postignu 60 ECTS bodova na prvoj godini

 

Ovi studenti mogu upisati 60 bodova sa 2. godine i ukoliko to žele još 15 bodova sa 3. godine.

 

Studenti koji postignu 50-59 ECTS bodova na prvoj godini

 

Ovi studenti mogu uredno upisati 60 bodova sa druge godine ali će preostale ispite sa 1. godine morat riješit da bi smili izaći na kolokvije ili ispite sa 2. godine

 

 

Studenti koji postignu 0-49 ECTS bodova na prvoj godini

 

Ovi studenti upisuju toliko bodova koliko su položili. Dakle, ako su položili 40 bodova sa 1. godine imat će pravo upisati 40 bodova sa 2. godine + 20 bodova koje sa prve godine nisu položili. Za njih važi isto pravilo da ne mogu izaći na ispite sa više godine dok ne polože sve sa niže.

 Što je to parcijala?

Parcijala je diplomatski naziv (obično se upotrebljava pri razgovoru s roditeljima) za pad godine. Radi se o tome, da ako ne date uvjet (50 bodova), padate godinu, ali da ne bi cijelu godinu besposličarili nakon sto položite preostale ispite sa niže godine, dobre duše na faksu dopuštaju da upišete toliko ECTS bodova sa više godine koliko ste ih položili (da ne bi došli u situaciju da tijekom cijele godine možete dati samo preostala dva ili tri ispita). Tako, kada iduće godine redovno upišete višu godinu, već ćete imati položeno nekoliko predmeta.
Dobra strana parcijale je ta ukoliko očistite izostatke možete početi polagati upisane kolegije… a one koje ne uspije položiti možete početi polagati odmah nakon upisa (u ispitnom roku, naravno) sljedeće akademske godine (koju Vi ponavljate).
Loša strana parcijale ja ta što se možete umisliti kako ste na višoj godini, zaboraviti na izostatke i slušati ispite koje ste upisali – u tom slučaju parcijala gotovo znači ništa!

 

Do kada traje akademska godina?

Akademska godina traje do 30.09., nakon toga slijede upisi u višu godinu ako ste zadovoljili sve uvjete.

 

Što je to dekanski rok?

Dekanski rok je rok koji bi trebao biti početkom 10-og mjeseca, nemojte se zanositi tom pričom koja je vrlo popularna među brucošima.
U zadnjih 5 godina nije nikad bilo dekanskog roka, stoga se potrudite odraditi sve svoje obveze u redovnim rokovima.

   JA nikad neću dati ovu prvu godinu !

Naravno da hoćete, ako su to uspjele i tisuće studenata prije Vas, uspjet ćete i Vi. Za Vašu utjehu najgora su prva i druga godina, jer se tu radi najveća selekcija. Samo naprijed i učite.

Kako doći do PF-a?

  Pravni fakultet ima tu sreću (ili nesreću ako ste vlasnik automobila) da se nalazi u centru grada.Fakultet je smješten u ulici Domovinskog rata 8. Više manje bilo koji autobus će Vas dovesti do njega (ukoliko vam je ovo prvi put da ste u Splitu,pitajte kako doći do stanice na Općini). Najčešći autobusi koji voze do fakulteta su 3,8,17,18.9

Postoje li ikakve udruge koje pomažu studentima?

Naravno, postoje ELSA i Studentski zbor

ELSA ( European Law Students’ Association ) organizira razne simulacije parlamenta, debate i ine aktivnosti.

Studentski zbor - sastoji se od studenata koji su izabrani na izborima i koji predstavljaju studentsko tijelo pred Vijećem fakulteta. Biraju se na vrijeme od dvije godine, a idući izbori bi trebali biti provedeni u studenom ove godine.

 

Postoji li još kakav izvor korisnih informacija?

Službena stranica fakulteta na www.pravst.hr i neslužbeni portal i forum studenta PF-a. Na adresi http://www.nasciturus.com se nalazi portal sa ispitnim pitanjima, skriptama za učenje, dok se na www.nasciturus.com/forum  nalazi forum na kojem studenti diskutiraju o važnim i nevažnim stvarima

Autori ovaj tekst objavljuje in bona fides, i nije odgovoran za moguću štetu nastalu uslijed krivih zaključaka izvedenih iz ovog teksta.
Sve relevantne činjenice bi trebale biti tocne, ukoliko nađete neku pogrešku molim da je javite kako bismo je mogli ispraviti.

By


Insomniac ,Aemilius Papinianus & Nekistudent

Split, svibanj 2008